για τον Κ. Σφενδουράκη (ΙΙ)

σφενδουρακης 24γραμματα“Σατυρικά ΓΥΜΝαάσματα”
 Κώστας Σφενδουράκης

Free ebook- 24grammata.com
[κατέβασέτο]

Διαβάστε και το εισαγωγικό σημείωμα του Α. Θηβαίου εδώ

γράφει ο  Γιώργος Πρίμπας.

Διαβάστε όλη την εργογραφία (άρθρα, επιφυλλίδες, επιμέλεια ebook) του Γιώργου Πρίμπα στο 24grammata.com κλικ εδώ

Λαμπρινή Τζιτζιφιές
(αντί προλόγου).

Από την αφετηρία ή το τέρμα της γραμμής 5 του τρόλεϊ στη Λαμπρινή μέχρι το τέρμα ή την αφετηρία του στις Τζιτζιφιές είναι περίπου 17 χιλιόμετρα. Μες στην κάθε διαδρομή θα ανέβουν και θα κατέβουν συμπολίτες μας απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους που χρόνια τώρα άμεσα ή έμμεσα ανεβάζουν στην εξουσία ή και επέτρεψαν τον υπερπλουτισμό σε εκείνους που δεν μπαίνουν στο τρόλεϊ ή σε κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς και γενικότερα αποφεύγουν να βρεθούν σε χώρους που συχνάζουν οι πρώτοι τους οποίους (υποτίθεται) εκπροσωπούν ή και αφαιμάσσουν.
Η γραμμή 5 του τρόλεϊ συνδέει δυο λαϊκές περιοχές, εξυπηρετώντας κυρίως του κατοίκους τους, μέσω μιας διαδρομής που διασχίζει όλο το κέντρο της Αθήνας. Ένα κέντρο που, στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, σβήνει οικονομικά από την οικονομική κρίση που σχεδίασαν οι ελάχιστοι για να κλέψουν τους πολλούς και σχεδόν όλους σε αυτή την πόλη, σε αυτό το κράτος, σε αυτή την ήπειρο, σε αυτό τον πλανήτη. Και αυτό δεν είναι λαϊκισμός, είναι το συμπέρασμα οικονομικής έκθεσης της περίφημης ελβετικής τράπεζας UBS, σύμφωνα την οποία, μόνο μες στο 2012 στην Ελλάδα, γύρω στους πεντακόσιους «συμπολίτες μας» αύξησαν τον πλούτο τους κατά 10 δις δολάρια. Και τον αύξησαν τη στιγμή που πλέον ο ένας στους τρεις κατοίκους αυτής της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και οι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό όπου μόνο εκεί ελπίζουν σε κάτι.
Τα τρόλεϊ της γραμμής 5 περνούν και μπροστά από τη Βουλή όπου πολλοί απευθυνόμενοι προς τα εκεί θα βρίσουν για αυτά που συμβαίνουν, οι περισσότεροι θα επικροτήσουν, αλλά όλοι αυτοί τελικά αυτούς και πάλι  θα πάνε να ψηφίσουν. Κατά μήκος βέβαια της διαδρομής θα θυμηθούν να κατηγορήσουν και όλους αυτούς που μαζεύτηκαν εδώ και να επιβραβεύσουν φονιάδες ακόμα, και ενίοτε και τον οδηγό του τρόλεϊ (αισθανόμενοι μία εξουσία από το ότι αυτός δεν μπορεί να αντιδράσει), διότι φυσικά και αυτός φταίει για την κρίση, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τον εκτός φορολογικού συστήματος κάτοχο: υπερπολυτελών τετράτροχων, εξωχώριων (offshore) επιχειρήσεων και βιλών εμβαδού στρεμμάτων, ο οποίος εκείνη τη στιγμή στρίβει προς το Κολωνάκι.
Ένας (πιθανόν και άλλοι) λοιπόν από τους οδηγούς της γραμμής 5, ο Κώστας Σφενδουράκης, μετά τη βάρδια του ή υποθέτω και στα λίγα λεπτά του κενού, όταν αυτό υπάρχει, μεταξύ της μιας διαδρομής και της προς την αντίθετη κατεύθυνση, με το άλλο τρόλεϊ: το μέσα του, την εξαιρετική του ικανότητα να εκφράζεται με ρίμα και μέτρο, το τάλαντο με το οποίο γεννήθηκε και το οποίο καλλιέργησε στην πορεία του, ξεβράζει όλα αυτά και όχι μόνο σε Ποίηση.