Το Βυζαντινό Κάστρο στο Φανάρι Καρδίτσας.

Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό

   24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο]

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Album

Το Βυζαντινό Κάστρο στο Φανάρι Καρδίτσας, είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου, στον οποίο βρίσκεται το χωριό Φανάρι, απέχει 13 περίπου χιλιόμετρα από την Καρδίτσα προς τα δυτικά βορειοδυτικά αυτής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 336 μ. και δεσπόζει του δυτικού θεσσαλικού κάμπου. Χτίστηκε τον 13ο ή 14ο μ.Χ. αι. και έλεγχε τον μοναδικό επί αιώνες δρόμο συνέδεε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο, ο οποίος πέρναγε από την κωμόπολη Πύλη (εξ’ ου και το όνομά της: Πύλη), που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο του φαραγγιού, που χωρίζει τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας, στα 20 περίπου χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά τού Φαναρίου.

Έχει ακανόνιστο σχήμα, περίμετρο 230 μ., εμβαδό 2,6 στρεμμάτων και διέθετε δύο εισόδους: νότια την κύρια και μια βοηθητική στη βόρεια μεριά του.

Μετά και την πρόσφατη συντήρησή του, είναι το καλύτερα διατηρημένο βυζαντινό Κάστρο στον ελλαδικό χώρο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι επάλξεις του διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση, αλλά μετά πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών παίρνανε δομικά υλικά για τις ανάγκες τους. Λέγεται ότι μέχρι και το κτίριο τής Εθνικής Τράπεζας στην Καρδίτσα φτιάχτηκε από πέτρες του Κάστρου! Ξεχωρίζουν (πέρα από τα τείχη του, που φτάνουν στα 10 μ. ύψος και πάχος στα 2 μ., και τους έξι πύργους του) στο εσωτερικό του: η μπαρουταποθήκη και οι δύο δεξαμενές συλλογής νερού ενώ σώζονται ερείπια τζαμιού με μιναρέ (τo οποίo καταστράφηκε από τους κατοίκους τού χωριού μετά την ενσωμάτωση τής Θεσσαλίας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος) και του κτιρίου όπου διέμενε ο εκάστοτε διοικητής του Κάστρου.

Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς και προσφέρεται, για τους λάτρεις τού τρένου, ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή από Αθήνα. Το δρομολόγιο των 8.20 από Αθήνα κάνει στάση στις 13.00 περίπου στο Φανάρι. Από εκεί, μετά από ανηφορική πορεία (*) 2,5 χιλιομέτρων (από τα 102 μ. υψόμετρο που βρίσκεται η στάση του τρένου στα 336 μ. υψόμετρο στο Κάστρο) διάρκειας 35-40 λεπτών, φτάνουμε στον προορισμό μας. Το Βυζαντινό Κάστρο στο Φανάρι Καρδίτσας είναι ανοιχτό 09.00 – 16.00 καθημερινά (πλην Δευτέρας). Μετά την περιήγηση στο Κάστρο και μια βόλτα κ.λπ. στο χωριό μπορούμε να πάρουμε το τρένο τής επιστροφής, που περνάει στις 18.00 περίπου και φτάνει Αθήνα περί τις 22.30.

 

 

(*) ιδιαίτερης ομορφιάς όπως μπορείτε να δείτε στις πρώτες τέσσερις (4) από τις εικόνες που ακολουθούν ενώ στην πέμπτη, παρμένη λίγες εκατοντάδες μέτρα προτού το Κάστρο, διακρίνονται ερείπια παλαιότερων οχυρωματικών έργων.

 

Γιώργος Πρίμπας

Μάρτης 2018