Φαράγγι και πηγές Κρύας – Τροφώνιο Άντρο – Καταλανικό Κάστρο Λειβαδιάς

Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό

   24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο]

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Album

Το φαράγγι τής Κρύας βρίσκεται στο νότιο άκρο τής πόλης τής Λιβαδειάς, κινείται οφιοειδώς και στην είσοδό του στην πόλη συναντάται με τα άφθονα νερά τών πηγών τής Κρύας στο σημείο όπου πιθανόν βρίσκεται και το Τροφώνιο Άντρο (ήτοι το περίφημο στην αρχαιότητα Τροφώνιο Μαντείο ή Μαντείο Διός).

Φωτογραφικά το ακολουθούμε στα τελευταία 450-500 μ. του όπου υπάρχει και υπαίθριο θέατρο μέχρι και τις πηγές τής Κρύας και την πιθανή θέση τού Τροφώνιου Άντρου για το οποίο μπορείτε να δείτε το σχετικό κείμενο του Παυσανία από τα Βοιωτικά με απόδοσή του στα αγγλικά καθώς και στα νέα ελληνικά από τη Γιάννα Πρίμπα.

 

Το Καταλανικό κάστρο τής Λιβαδειάς, βρίσκεται στο νότιο μέρος τής πόλης, στο λόφο (τμήμα τής βόρειας πλευράς τού όρους Ελικώνα) του οποίου τα ανατολικά και νότια πρανή αποτελούνε τη δυτική και βόρεια πλευρά των τελευταίων προς την πόλη 450-500 μ. του φαραγγιού τής Κρύας, με τις πηγές τής Κρύας και πιθανόν το Τροφώνιο Άντρο.

Στο λόφο αυτό υπήρχε φρούριο από αρχαιοτάτων χρόνων, το οποίο αρχικά ανασκευάστηκε από τους βυζαντινούς (πιθανόν επί Ιουστινιανού), κατόπιν από τους Φράγκους όταν η Λιβαδειά εντάχθηκε, το 1204, στο Δουκάτο των Αθηνών του Όθωνα Δελαρός (Otto de la Roche), ενώ πήρε τη σημερινή του μορφή επί Καταλανών, όταν αυτοί μετά τη μάχη τής Κωπαΐδας (ή μάχη τού Βοιωτικού Κηφισού ή μάχη τού Αλμυρού), την 15.03.1311, καταλάβανε την περιοχή τής Λιβαδειάς. Το 1430 πέρασε στην κυριαρχία των Ισπανών Ναβαρραίων, το 1460 στους Οθωμανούς και το 1830 στο νέο Ελληνικό κράτος οπότε και έπαψε να χρησιμοποιείται και εγκαταλείφθηκε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στον μικρό Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας (που σήμερα υπάρχει ανακαινισμένος) στο πάνω μέρος τού κάστρου, οι Καταλανοί, φυλάγανε την Ιερή Κάρα του Αγίου Γεωργίου, «κεφαλή, προστάτιδα και μεσίτρια» των βασιλιάδων του Αραγωνικού Οίκου.

 

Γιώργος Πρίμπας

Νοέμβρης 2017