Όλα τα Θεατρικά έργα του Στέλιου Λύτρα στις εκδόσεις 24γράμματα


Οι εκδόσεις 24γράματα εξασφάλισαν τα δικαιωματα όλων των θεατρικών έργων του Στέλιου Λύτρα

Οι εκδόσεις 24γράμματα, κατ αποκλειστικότητα, κατόπιν συνεννόησης με την σύζυγο του Στέλιου Λύτρα (1953 – 1993), κυρία Μαρία Καρακίτσιου, ανέλαβαν την έκδοση όλων των θεατρικών έργων του Στέλιου Λύτρα.
Συγκεκριμένα θα εκδοθούν σε ένα τόμο τα άπαντα των θεατρικών έργων του συγγραφέα που στη σύντομη ζωή του άφησε μια ξεχωριστή δημιουργία, σημείο αναφοράς, για την ελληνική λογοτεχνία
Στον τόμο θα περιέχονται τα παρακάτω θεατρικά έργα :
1. Άσμα ασμάτων
2. Κήπος των χωρισμένων εραστών
3. Οι θλιμμένες σιωπές του ποταμού Οκαβάνγκο
4. Δάφνη
5. Ιουλιέτα των Μάκιντος

επιμέλεια έκδοσης: Απόστολος Θηβαίος

Η έκδοση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου 2018

 

Λίγα λόγια για το έργο του
Ο Στέλιος Λύτρας εμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο Άσμα Ασμάτων (Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα 1984). Το έργο παίχτηκε το 1985-1986, σκηνοθεσία Πέπης Οικονομοπούλου, θίασος «Καθρέφτης» του Θεάτρου Οδού Αντιοχείας). Ακολούθησε Ο κήπος των χωρισμένων εραστών (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 1989-1990, σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου). Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 1989 ανέβηκε το μονόπρακτό του Οι θλιμμένες σιωπές του ποταμού Οκαβάγκο, στο Θέατρο «Μάσκες», σκηνοθετημένο από τον ίδιο και ενταγμένο σε κύκλο μονόπρακτων νεοελλήνων συγγραφέων, με τον γενικό τίτλο Επτά κομμάτια για σολίστ. Το έργο δραματοποιήθηκε και για το ραδιόφωνο (Ράδιο 5) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εκκύκλημα (τ.22, 1989). Μεταφράστηκε στα Ισπανικά. Την Άνοιξη του 1992 το μονόπρακτο Δάφνη παίχτηκε από τον θίασο «Καθρέφτης». Μεταφράστηκε στα ιταλικά. Με το τελευταίο του θεατρικό έργο Ιουλιέττα των Μάκιντος συμμετείχε στον Α΄ Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Θεάτρου. Το έργο αυτό παίχτηκε από τον θίασο «Σημείο», σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, το 2000. Eπίσης ανέβηκε υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012 στο Ιωνικό Κέντρο στην Αθήνα από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Μεταφράστηκε στα Αγγλικά και Γερμανικά.

Ο Στέλιος Λύτρας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Απριλίου 1953. Το πραγματικό του όνομα ήταν Στυλιανός Πούλος.Υιός του Θεμιστοκλή και της Ευτυχίας Πούλου. Σπούδασε νομικά και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και το Λονδίνο. Νυμφεύτηκε την αρχιτέκτονα Μαρία Καρακίτσιου. Εργάστηκε ως διπλωματικός υπάλληλος στη Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (1983 – 1993). Διετέλεσε πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία (1991 – 1993). Απεβίωσε στην Αθήνα, από καρκίνο, στις 25 Αυγούστου 1993 (πηγή wiki).