Διηγήµατα,  Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ
αγορά σε όλα τα βιβλιοπωλεία και
on line κλικ εδώ (κούριερ / δωρεάν ταχυδρομικά για όλη την επικράτεια)
τηλεφωνική παραγγελία (αντικαταβολή) στο τηλ.: 210 612 70 74
Οι εκδόσεις 24γράμματα παρουσιάζουν τα διηγήματα της πρώτης ελληνιδας πεζογράφου, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
Για πρώτη φορά, οι σύγχρονοι αναγνώστες, έχουν …

Read the full story »
Α. Γλώσσα / Τέχνες

Α1. Ιστορία της Λογοτεχνίας Α2. Από τη Ζωή των Λέξεων Α3. Σύγχρονοι Λογοτέχνες Α4. Κινηματογράφος Α5. Θέατρο Α6. Φωτογραφία Α7. Ζωγραφική Α8. Μουσική Α9. Τραγούδι Α10. Μουσεία-βιβλιοθήκες Α11. Λόγος Α12. Εάν Α13. Μέση Ανατολή Α14. Ελπήνορες (άδοξοι δημιουργοί)

Β. Ιστορία

Β1. Αρχαιότητα Β2. Ιστορικά γεγονότα Β3. Ελλάδα 1821 – 1864 Β4. Ελλάδα 1940 – 1950 Β5. Ελλάδα 1967 – 1974 Β6. Ιστορικά ταξίδια Β7. Ιστορίες της Αθήνας Β8. Νυχτ. ζωή / Ιστορ. καφενεία Β9. Ιστορία του αυτοκινήτου Β10. Καστελόριζο Β11. Κύπρος Β12. Θρακικός ΑντίκΤυπος Β13. Βυζάντιο – Μεσαίωνας

Γ. Επιστήμη / Κοινωνική Ζωή

Γ1. Εκπαίδευση Γ2. Ειδική Εκπαίδευση Γ3. Θετικές επιστήμες Γ4. Ιατρική Γ5. Οικονομία Γ6. Πολιτική Γ7. Θρησκεία Γ8. Λαογραφία Γ9. Θέματα νεολαίας Γ10. Αθλητισμός Γ11. Φύση Γ12. Καλειδοσκόπιο Γ13. Πολιτικός Λόγος Γ14. Φύση και Στοχασμός

Δ. Ελληνισμός

Δ1. Ιστορία της ξενιτιάς Δ2. Θέματα αποδήμων Δ3. Καλλιτεχνική ζωή αποδήμων Δ4. Παλιννόστηση Δ5. Αλλοδαποί Ελληνόφωνοι Δ6. Η φυλή των Καλάς (Καλάσα) Δ7. Ελληνόφωνοι Κάτω Ιταλίας Δ8. ΜΜΕ Ομογένειας Δ9. Έλληνες Αμερικής Δ10. Έλληνες Αυστραλίας Δ11. Έλληνες Γερμανίας Δ12. Ξενόγλωσση Αρθρογραφία Δ13. Δημήτρης Τσαφέντας

Ε. Επικαιρότητα / free ebooks

Ε1. Επικαιρότητα Ε2. Βιβλιοπαρουσίαση Ε3. Αστικοί Μύθοι Ε4. Παυσίλυπος Λόγος Ε5. Ασήμαντα Πράγματα Ε6. Κύρια Ονόματα Ε7. Προσωπικότητες Ε8. 24grammata WebTV Ε9. Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί Ε10. Φωτογραφικά Albums Ε11. Free eBooks in Italiano Ε12. Ηλεκτρονικά Βιβλία (eBooks) Ε13. Free eBooks in English

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο
Στείλτε το άρθρο
Αρχική » Αθλητισμός

Peter Norman

Προστέθηκε από

γράφει ο  Γιώργος Πρίμπας.

Διαβάστε όλη την εργογραφία (άρθρα, επιφυλλίδες, επιμέλεια ebook) του Γιώργου Πρίμπα στο 24grammata.com κλικ εδώ

Ο Peter Norman γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1942 στη Βικτώρια της Αυστραλίας και πέθανε, σαν σήμερα, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 3 Οκτωβρίου 2006, από καρδιακό επεισόδιο. Υπήρξε αθλητής του στίβου που διακρίθηκε στα 100 και στα 200 μέτρα αγώνων ταχύτητας.

Η σημαντικότερη στιγμή της αθλητικής του σταδιοδρομίας ήταν το ασημένιο μετάλλιο που κατάκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό το 1968, στα 200 μέτρα, με χρόνο 20.06 (που, το γράφω με επιφύλαξη, είναι μέχρι σήμερα το ρεκόρ Αυστραλίας σε αυτήν την απόσταση). Τότε, στις 16 Οκτώβρη 1968, στον τελικό του αγωνίσματος, το χρυσό μετάλλιο κερδίζει ο Tommie Smith με 19.85 (κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ) ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατάκτησε ο John Carlos με 20.10, αμφότεροι μαύροι αθλητές από τις ΗΠΑ.

Στην τελετή απονομής των μεταλλίων οι Αμερικανοί αθλητές διαμαρτυρόμενοι για την ρατσιστική βία και τις διακρίσεις σε βάρος των μαύρων στις ΗΠΑ και στη σκιά της δολοφονίας του Martin Luther King Jr., στις 4ης Απρίλη 1968, προσέρχονται χωρίς παπούτσια και φορώντας μαύρες κάλτσες (για να τονίσουν και διαμαρτυρηθούνε για τη φτώχια των μαύρων Αμερικανών στις ΗΠΑ). Κατά την ανάκρουση του αμερικάνικου εθνικού ύμνου, υψώσανε τις γροθιές τους φορώντας μαύρα γάντια. Οι Αμερικάνοι αθλητές τότε τιμωρήθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ.

Ο Peter Norman, έχοντας ενημερωθεί από τους Αμερικανούς συναθλητές του για τη στάση που προτίθεντο να ακολουθήσουν, δέχτηκε να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία τους φορώντας μια κονκάρδα υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ. Για τη στάση του αυτή δέχτηκε έντονη κριτική από την αυστραλιανή κυβέρνηση και τον τύπο της χώρας του και σταδιακά απομονώθηκε από την κοινωνία της Αυστραλίας με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου του 1972 αν και στους αγώνες πρόκρισης είχε σημειώσει εξαιρετικό χρόνο (και χρόνο πρόκρισης). Αυτή την άδικη πράξη της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας δεν μπόρεσε ποτέ να την ξεπεράσει. Κατόπιν χώρισε και κατέφυγε στο αλκοόλ. Το 2000, στους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνανε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ήταν ο μοναδικός εν ζωή Αυστραλός αθλητής, που είχε διακριθεί σε μεγάλους διεθνείς αγώνες για λογαριασμό της χώρας του, και ο οποίος δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε κάποια δραστηριότητα σχετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι της αποστολής των ΗΠΑ τον είχανε προσκαλέσει στο ολυμπιακό χωριό προτείνοντάς του να μείνει μαζί με την αποστολή των ΗΠΑ.

Πέθανε, όπως είπαμε, στις 3 Οκτώβρη του 2006 από καρδιακό επεισόδιο.

Στην κηδεία του, το φέρετρό του το κρατήσανε οι Tommie Smith και John Carlos..

 

ΥΓ. Στις 11.10.2012, στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια ημερήσιας συζήτησης, συζητήθηκε η συμπεριφορά της Αυστραλίας προς τον μεγάλο αυτόν αθλητή και καταγράφτηκε ότι το αυστραλιανό κοινοβούλιο:

(1) recognises the extraordinary athletic achievements of the late Peter Norman, who won the silver

medal in the 200 metres sprint running event at the 1968 Mexico City Olympics, in a time of 20.06

seconds, which still stands as the Australian record;

(2) acknowledges the bravery of Peter Norman in donning an Olympic Project for Human Rights

badge on the podium, in solidarity with African-American athletes Tommie Smith and John

Carlos, who gave the ‘black power’ salute;

(3) apologises to Peter Norman for the treatment he received upon his return to Australia, and the

failure to fully recognise his inspirational role before his untimely death in 2006; and

(4) belatedly recognises the powerful role that Peter Norman played in furthering racial equality.

 

Οι φωτογραφίες από independent.co.uk. και smh.com.au/news/sport.

Ενδεικτικά, πληροφορίες, εδώ: wikipedia.org/wiki/Peter_Norman., edition.cnn.com., independent.co.uk. και griotmag.com.