Φραγκομονάστηρο Ζαράκα – Λίμνη Στυμφαλία – Λίμνη Δόξα.

Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό

   24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο]

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Album

 

 

Τα ερείπια του φραγκομονάστηρου Ζαράκα (ή Ζαρακά), βρίσκονται δίπλα στο χωριό Κιόνια, στο νομό Κορινθίας, λίγες εκατοντάδες μέτρα βορειότερα της λίμνης Στυμφαλίας και των ερειπίων της αρχαίας Στυμφάλου, δίπλα ακριβώς στο δρόμο που οδηγεί από το Κιάτο στο Φενεό. Ιδρύθηκε αρχές του 13ου μ.Χ. αιώνα από το τάγμα των Κιστερκιανών μοναχών, που προήλθαν από το αββαείο Hautecombe της Σαβοίας και περιλαμβανόταν στους καταλόγους της Γενικής Συνόδου του Κιστερκιανού τάγματος μέχρι το 1260.

 

Η λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται στο νότιο μέρος του νομού Κορινθίας, σε υψόμετρο 600 μέτρων, σ’ ένα οροπέδιο που περιβάλλεται από τα όρη Κυλλήνη ή Ζήρεια, Ολίγυρτος, Μαυροβούνι και Γαβριάς. Είναι ελώδης και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της σκεπάζεται από καλάμια κρύβοντάς την σε μια πρώτη ματιά. Η έκτασή της ποικίλει με το μέγιστό της, τα 3.500 στρέμματα, να τα φτάνει τους χειμερινούς μήνες και την Άνοιξη. Το μέγιστο βάθος της επίσης, ποικίλει από μισό, αρχές Φθινοπώρου, μέχρι τα 2,5 μέτρα, την Άνοιξη. Την περίοδο 1989-1990, λόγω της έντονης ξηρασίας είχε στεγνώσει πλήρως.

Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί το ενδιαίτημα του ενδημικού ψαριού “Phoxinellus Stymfalicious”, το οποίο, όταν η λίμνη ξεραίνεται, επιβιώνει βυθιζόμενο μες στο παχύ στρώμα λάσπης του πυθμένα της, περιμένοντας μέχρι να επανέλθουν τα νερά της. Επίσης αποτελεί καταφύγιο αλλά και συχνά τόπο αναπαραγωγής μεταναστευτικών πουλιών.

Μας είναι γνωστή από τη μυθολογία καθόσον σε αυτήν ο Ηρακλής παρέσυρε εκτός της βλάστησης της λίμνης και στη συνέχεια σκότωσε, με τα βέλη του, τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, πραγματοποιώντας έτσι τον έκτο από τους δώδεκα άθλους του. Προς τούτο τον βοήθησε η θεά Αθηνά, η οποία του έδωσε χάλκινα κρόταλα, σφυρηλατημένα στο εργαστήρι του Ηφαίστου. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες ήταν ανθρωποφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά, που είχανε διωχθεί από λύκους από μια χαράδρα της περιοχής του Ορχομενού Αρκαδίας καταφεύγοντας στη λίμνη Στυμφαλία απ’ όπου απειλούσανε τους κατοίκους των παραλίμνιων οικισμών, τα κοπάδια και τις σοδειές τους.

Επί ιστορικών χρόνων στις όχθες της λίμνης Στυμφαλίας βρισκόταν η αρχαία αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Την εποχή του σπουδαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού κατασκευάστηκε υδραγωγείο συνολικού μήκους 85 χιλιομέτρων(!), το οποίο περιλάμβανε, εκτός των υδαταγωγών, υδατογέφυρες (πάνω από ρέματα και κοιλάδες) και σήραγγες. Μέσω του εν λόγω υδραγωγείου μεταφερότανε το νερό της λίμνης Στυμφαλίας στην Κόρινθο και το οποίο λειτούργησε επί τέσσερις περίπου αιώνες.

Δίπλα στη λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο οποίο ο επισκέπτης εκτός των εκθεμάτων έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει animation, σε τρισδιάστατο χάρτη, τη γεωλογική ιστορία της περιοχής καθώς και την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας στους αιώνες συνοδεία κατατοπιστικότατου video.

 

Η τεχνητή λίμνη Δόξα βρίσκεται στο δυτικό μέρος του οροπεδίου / κάμπου του Φενεού στην Κορινθία, στους πρόποδες των Αροάνιων ορέων, στα 900 μέτρα υψόμετρο. Δημιουργήθηκε το 1990 όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή φράγματος στο χείμαρρο Δόξα. Με την κατασκευή του φράγματος και την επακόλουθη δημιουργία της λίμνης ελέγχονται καλύτερα οι ροές των όμβριων νερών που κυλούσαν μέσω του εν λόγω χειμάρρου και αποτρέπονται πλέον τα συνήθη τα παλαιότερα χρόνια και καταστροφικά για τις καλλιέργειες πλημμυρίσματα του κάμπου του Φενεού. Στο κέντρο της λίμνης βρίσκεται ο Ι.Ν. του Αγίου Φανουρίου, στο άκρο μιας τεχνητής λεπτής χερσονήσου που φτιάχτηκε για να συνδέει τις όχθες της λίμνης με την κορυφή του λόφου, που έγινε νησάκι, πάνω στον οποίο βρίσκεται ο υπόψη Ι.Ν.

 

Γιώργος Πρίμπας

Αύγουστος 2017