Ο αρχαιολογικός χώρος στην Τιτάνη Κορινθίας.

O αρχαιολογικός χώρος Τιτάνης 24γραμματα Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό

   24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο]

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Album

 

Τα σωζόμενα τμήματα της Ακρόπολης της αρχαίας Τιτάνης στο ομώνυμο σήμερα χωριό στην Κορινθία και ο παρακείμενος χώρος όπου υπήρχε ιερό προς τιμήν του Ασκληπιού (που είχε κτιστεί από τον Αλεξάνορα, γιο του Μαχάονα και εγγονό του Ασκληπιού) είναι ένας όχι αρκετά γνωστός αρχαιολογικός χώρος και αντικείμενο του παρόντος φωτογραφικού αφιερώματος.

Βρίσκεται 24 περίπου χιλιόμετρα από το Κιάτο και φτάνουμε, από το Κιάτο, ακολουθώντας το δρόμο προς Σούλι. Στο Σούλι στρίβουμε αριστερά και παίρνουμε το δρόμο προς Κρυονέρι, Παραδείσι, Γονούσα και Τιτάνη.

Η Τιτάνη (επί τουρκοκρατίας λεγόταν Βοϊβοντά) οφείλει το όνομά της στον αδελφό του Ήλιου, Τιτάνα. Την είχε επισκεφτεί ο ιστορικός Παυσανίας, ο οποίος την αναφέρει στα Κορινθιακά. Στα αρχαία χρόνια υπήρχαν, εκτός από το Ασκληπιείο, Ναός της Θεάς Αθηνάς (πιθανόν μες στην Ακρόπολη στο χώρο που σήμερα βρίσκεται ο Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνα) που φιλοξενούσε δύο ξόανα (του Ασκληπιού και της Υγείας) και Βωμός προς τιμή του Ανέμου.

Μες στο χώρο της Ακρόπολης της αρχαίας Τιτάνης βρίσκεται εκτός του Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνα [όπου ξεχωρίζει η ενσωματωμένη στον τοίχο του, δίπλα στην είσοδό του, μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφεται: OTIKO ΥΚΑΙΡΟ ΑΣΚΛΗΠΙΩ ΤΙΤΑΝΙΩ ΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ. ΨΒ (ΖΟΤΙΚΟΣ ΕΥΚΑΙΡΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΩ ΤΙΤΑΝΙΩ ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ. ΨΗΦΙΣΜΑΤΙ ΒΟΥΛΗΣ)] και εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο των νεώτερων χρόνων.

 

Δυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ αυτής και του χωριού της Τιτάνης υπήρχε το Ασκληπιείο όπου διακρίνονται τμήματα του νότιου περιβόλου και του βόρειου περιβόλου του χώρου, δεξαμενή νερού λαξευμένης σε βράχο, ο χώρος που πιθανόν υπήρχε το Ασκληπιείο (και στα ρωμαϊκά χρόνια λουτρό) και ίχνη θεμελίων τειχών (ή κτιρίου) του περιβόλου.

 

Γιώργος Πρίμπας

Ιούνιος 2017.