Η γέφυρα του ποταμού Κβάι. Αλήθειες και ψέματα

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης

24grammata.com- free ebbok

[κατέβασέτο]

‘Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι’, όπως είναι σήμερα. Οι καμάρες αριστερά είναι οι αρχικές, εκείνες προς τα δεξιά είναι οι μεταπολεμικές αντικαταστάσεις κάποιων τμημάτων που βομβαρδίστηκαν το διάστημα 1944 με 1945. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το βουδιστικό τέμπλο Μαχαγιάνα, το οποίο κτίστηκε το 2011-2012 από κατοίκους της περιοχής και βετεράνους του μεγάλου πολέμου.

Παρά το τρομακτικό ανθρώπινο κόστος της κατασκευής της, η σιδηροδρομική γραμμή Ταϊλάνδης-Βιρμανίας καταστράφηκε αλύπητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο το ένα τέταρτο περίπου από αυτή σώθηκε, και μόνο στο έδαφος της Ταϊλάνδης, το οποίο άνοιξε εκ νέου στη συνέχεια. Στην περίοδο 1944-1945 η σιδηροδρομική γραμμή εκπλήρωσε τον προγραμματισμένο της ρόλο, της μεταφοράς δηλαδή στρατιωτικού υλικού, βοήθειας, τροφίμων και διαφόρων άλλων υλικών αγαθών, στις ιαπωνικές δυνάμεις της Βιρμανίας, ακόμη και αν η βαρύτητα των συμμαχικών βομβαρδισμών προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, στις οποίες δυστυχώς περιλαμβανόταν και η γέφυρα από χάλυβα στη Καντσαναμπούρι, αργότερα παγκοσμίως γνωστή ως ‘Γέφυρα του Ποταμού Κβάι’. Χτίστηκε πάνω από ένα τμήμα του ποταμού που τότε ήταν γνωστό ως τμήμα του Mae Klong ή Meklong, ποταμού της δυτικής Ταϊλάνδης. Ο συγκεκριμένος ποταμός ξεκινά από τη συμβολή άλλων ποταμών στην περιοχή της Καντσαναμπούρι, περνάει την επαρχία Ρατσαμπούρι και εκβάλλει στον κόλπο της Ταϊλάνδης στο Samut Songkhram. Το 1960, λόγω της ασυμφωνίας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, το τμήμα του Mae Klong που περνά κάτω από την περίφημη γέφυρα μετονομάστηκε σε Khwae Yai, δηλαδή σε ‘μεγάλο παραπόταμο’.
Αυτή η γέφυρα αποθανατίστηκε από τον Πιερ Μπουλ στο βιβλίο του και από το ομώνυμο κινηματογραφικό φιλμ που βασίστηκε σε αυτό, την πασίγνωστη ‘γέφυρα του ποταμού Κβάι’. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που επισημαίνουν ότι τόσο η ιστορία του 1952 του Μπουλ, όσο και η ταινία που βασίστηκε σε αυτό ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας, και δεν δείχνουν πόσο άσχημες ήταν οι συνθήκες και η μεταχείριση των κρατουμένων εργατών αιχμαλώτων πολέμου. Από την πλευρά των Ιαπώνων, τώρα, πολλοί αντί να σκεφτούν τις ευθύνες του κράτους και των συμπατριωτών τους για τα αίσχη που διαπράχθηκαν εκεί, αγανάκτησαν γιατί η ταινία απεικόνιζε ότι οι ικανότητες των μηχανικών τους ήταν κατώτερες από εκείνες των βρεττανών μηχανικών. Στην πραγματικότητα, όμως, οι Ιάπωνες μηχανικοί είχαν ήδη κάνει τοπογραφική μελέτη ολόκληρης της περιοχής της διαδρομής της σιδηροδρομικής γραμμής από το 1937 και ήταν εξαιρετικά οργανωμένοι για να σχεδιάσουν και πραγματοποιήσουν το δύστροπο εγχείρημα. Οι Ιάπωνες κατηγόρησαν επίσης την ταινία γιατί το σενάριο εξυμνούσε την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού, ότι δήθεν οι Βρεττανοί στην ταινία ήταν σε θέση να οικοδομήσουν μια γέφυρα που οι Ιάπωνες δεν μπορούσαν!
Η πρώτη ξύλινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Khwae Yai ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 1943, ακολουθούμενη από μια συμπαγή σιδερένια γέφυρα, τον Ιούνιο του 1943. Ήταν η ‘γέφυρα 277’ που ήταν γραφτό να υποστεί επίθεση με τη χρήση καθοδηγούμενων πυρομαχικών από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 23 Ιανουαρίου 1945, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες ακύρωσαν την αποστολή.
Η γέφυρα όμως βομβαρδίστηκε με επιτυχία στις 13 Φεβρουαρίου 1945 από την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (Royal Air Force).

24grammata.com- free ebbok

[κατέβασέτο]