Εικόνες από τη λίμνη Πλαστήρα

φωτογcoverραφίες, επιμέλεια: Γιώργος Πρίμπας
δείτε όλο το οδοιπορικό


24grammata.com/ free ebook
[κατέβασέτο]


Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Albums

Στην ανατολική και βορειοανατολική πλευρά των Θεσσαλικών Αγράφων, στο νομό Καρδίτσας, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα τα νερά της οποίας προέρχονται κυρίως από τα ποτάμια και τα ρέματα που ξεκινούνε από τα ανωτέρω όρη. Παλαιότερα σχηματίζανε τον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, ο οποίος συνέβαλε νοτιότερα και δυτικά με τον Αχελώο ποταμό. Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα σχηματίστηκε το 1959 όταν ολοκληρώθηκε το φράγμα στο νότιο άκρο της. Φράγμα που είχε εμπνευστεί σε επίσκεψη στη γενέτειρά του, το 1935, ο Νικόλαος Πλαστήρας που καταγόταν από χωριό της περιοχής. Στόχος, που επιτεύχθηκε
, ήταν ο σχηματισμός τεχνητής λίμνης για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψη αναγκών άρδευσης. Σταδιακά, λόγω της μεγάλης ομορφιάς που η τεχνική λίμνη προσέθεσε στο ορεινό τοπίο των Θεσσαλικών Αγράφων, άρχισε, στη δυτική της κυρίως πλευρά, να αναπτύσσεται τουρισμός που έφερε ανάπτυξη σε μια περιοχή, που παλαιότερα – όλων και σήμερα όσων εξακολουθούνε να ζούνε αποκλειστικά από την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή – η καθημερινότητα ήταν πολύ σκληρή.

Πέρα από τη θέα στη λίμνη και τις όποιες τουριστικές δραστηριότητες δίπλα σε αυτήν, υπάρχουνε πολλά κοντινά αξιοθέατα για τον επισκέπτη όπως ιστορικές μονές, χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια, νερόμυλοι, παρατηρητήρια και μουσεία (: το Βοτανικό και το μουσείο Πλαστήρα). Μπορεί βέβαια ο δρόμος από την Καρδίτσα μέχρι τουλάχιστον το Νεοχώρι και λίγο νοτιότερα στο φράγμα να μην κλείνει ακόμη και με μεγάλη χιονόπτωση, αλλά το χειμώνα η πρόσβαση στα εν λόγω αξιοθέατα συναρτάται από την ποσότητα χιονιού που ο χειμερινός επισκέπτης θα έχει να αντιμετωπίσει.

Στο παρόν φωτογραφικό αφιέρωμα περιλαμβάνονται και εικόνες από την μονή Παναγίας Πελεκητής και τον άριστα διατηρημένο νερόμυλο στο Ανθοχώρι Καρδίτσας.

Οι φωτογραφίες τραβηχτήκανε  στα μέσα Ιανουαρίου των 2014, 2015, 2016 και 2017.

 

Γιώργος Πρίμπας

Γενάρης 2017

Leave a Reply