“Λαθρομετανάστευση” ; παράτυπη μετανάστευση ;

ΜετανάστεςΣτ. Δημητρίου*

 

Λαθρομετανάστευση” ; ( sic) παράτυπη μετανάστευση ; Ποιός φταίει ; Οι λέξεις, ή οι αίτιοι που δημιουργούν τις καταστάσεις στους ανθρώπους ;

 

    – Στον υποκριτικό κόσμο μας, θέλουμε να εξαλείψουμε, ή να διαστρέψουμε το νόημα των λέξεων που περιγράφουν παθογενείς και νοσηρές καταστάσεις, αντί να εξαλείψουμε τις καταστάσεις που περιγράφουν οι λέξεις, το οποίο θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο !

   – Υπάρχει στη διεθνή ορολογία ( βλέπε π.χ: Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ο.Ο.Σ.Α, που μετέχει και η Ελλάδα ), ο όρος “λαθρομετανάστευση;

Υπάρχει, ως clandestine immigration. ( εδώ θα τον βρείτε σε πάνω από 500 βιβλιογραφικές αγγλόφωνες αναφορές:

https://apps.webofknowledge.com/CitationReport.do?product=UA&search_mode=CitationReport&SID=V11w7oYtBCmrkaWvUUr&page=1&cr_pqid=1&viewType=summary ).

 

– Είναι διακριτός ο όρος, από τις έννοιες πρόσφυγας ( refugee ) και μετανάστης (migrant) ; Είναι.

– Τι σημαίνει clandestine immigration ;

Ρίζα από το λατινική clandestīnus ( ρήμα/απαρέμφατο: Celare= να κρύψει ). Συνήθως δίδεται ως συνώνυμο του Illegal immigration ( παράνομη μετανάστευση ) και είναι:           « Τhe migration of people across national borders in a way that violates the immigration laws of the destination country” = η μετανάστευση των ανθρώπων, πέρα από τα εθνικά σύνορα, κατά τρόπο που παραβιάζονται οι νόμοι μετανάστευσης της χώρας προορισμού. Και στα Γαλλικά: L’immigration clandestine est une forme d’immigration. Un immigré clandestin est une personne qui reste dans un pays de manière illégale, sans tenir compte des lois sur l’immigration de ce pays. On parle aussi de sans papiers car ils n’ont pas de carte d’identité ou de passeport = Η παράνομη μετανάστευση είναι μια μορφή μετανάστευσης. Ένας λαθρομετανάστης είναι ένα άτομο που διαμένει σε μια χώρα παράνομα, χωρίς να τηρεί τους νόμους μετανάστευσης της χώρας αυτής. Επίσης, αναφέρεται ( η μετανάστευση ) ως παράτυπη, διότι δεν έχουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο».

– Άρα ο όρος είναι γνωστός διεθνώς σε όλες τις γλώσσες και είναι διακριτός από τις έννοιες πρόσφυγας ( refugee ) και μετανάστης (migrant).

– Περαιτέρω, διαβάζουμε στο Ελληνικό λεξικό: λάθρα < λανθάνω < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *lh₂-n-dʰ- < *leh₂-dʰ- < *leh₂- (κρύβομαι), κινούμαι κρυφά, υπό την άγνοια κάποιου.

– Λέξεις με πρόθεμα λάθρο : πχ: λαθρεπιβάτης = ο επιβάτης ενός μαζικού μέσου μεταφοράς που δεν έχει πληρώσει εισιτήριο. Λαθραναγνώστης = αυτός που διαβάζει κάτι χωρίς να γίνει αντιληπτός, ή χωρίς να πληρώσει. Λαθρέμπορος = ο εμπορευόμενος κρυφίως, χωρίς να πληρώνει δασμούς και φόρους για τα εμπορεύματα, λαθροθήρας = αυτός που κυνηγάει κρυφά και παράνομα χωρίς άδεια κυνηγιού.

– Επομένως το πρόθεμα “λάθρο” , προσδιορίζει και ανθρώπινες ιδιότητες/πράξεις , δηλ. ανθρώπους και όχι μόνον πράγματα, εμπορεύματα, π.χ : λαθραία τσιγάρα.

– Ο όρος, έννοια “λαθρομετανάστης” και “λαθρομετανάστευση“, είναι μόνον Ελληνική “προσβλητική” λεκτική πρωτοτυπία για κυνηγημένους ταλαιπωρημένους ανά χώρα μετακινούμενους, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ;

– Όχι , είναι διεθνής όρος, που μεταφράστηκε στα Ελληνικά για να ορίσει το clandestine immigration σε διακριτή αντιδιαστολή του πρόσφυγας ( refugee ) και μετανάστης (migrant) και δεν έχει “προσβλητική νομική έννοια“.

*Άλλο θέμα εάν χρησιμοποιείται καταχρηστικά ώς τέτοια, από ακραία ανά τον κόσμο στοιχεία, συνήθως ακροδεξιά.

– Πρέπει να απαλειφθεί ώς όρος γιατί προσβάλει ανθρώπινες οντότητες μιάς και δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι ; (sic)

– Λαθραίοι άνθρωποι μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχουν όμως λάθρες (κρυφές) καταστάσεις ( μετανάστευση χωρίς έγγραφα, κατά παράβαση κανόνων δικαίου, λαθραίο εμπόριο κ.λ.π ), τις οποίες λάθρες καταστάσεις διενεργούν άνθρωποι.

Θυμίζω πάλι, ΜΗΝ συγχέουμε τις έννοιες πρόσφυγας ( refugee ) και μετανάστης (migrant) με το clandestine immigration /λαθρομετανάστευση, που συνώνυμα αποδίδεται και ως παράνομη μετανάστευση.

– Αν ο όρος καταργηθεί διεθνώς ως προσβλητικός, φυσικά θα πρέπει να καταργηθεί και στην Ελληνική γλώσσα, οπότε μαζί του, θα πρέπει να καταργηθούν και οι όροι λαθρέμπορος ( λαθρεμπόριο αναφέρεται και στον Ποινικό Κώδικα και τελωνειακό κώδικα ) , λαθραναγνώστης, λαθρεπιβάτης, καθώς και το ρεμπέτικο τραγούδι: ” Με μπαμπεσιά με πιάσανε, κι άδικα με δικάσανε, γιατί έκανα παρέα λαθρεμπόρους στο Περαία ” ( Χαράλαμπος Πετρόπουλος – Ο λαθρέμπορος , Γ.Καμβύση 1935 ), το οποίο θα πρέπει να λογοκριθεί εν έτει 2016 ; ή να λέγεται: ” γιατί  έκανα παρέα παρανόμους και κρυφίως εμπορευόμενους,   αντί για λαθρεμπόρους; ( * καθ’ υπερβολή ρητορική ερώτηση ).

– Αν αλλάξει, ή καταργηθεί παγκοσμίως  ( και στην Ελλάδα ) , ο όρος clandestine immigration /λαθρομετανάστευση, θα εξαλειφθεί το φαινόμενο, ή θα συνεχίσει με άλλο όνομα , πιό politically correct ( πολιτικά ορθόν ) ;

Προφανώς θα συνεχίσει να υφίσταται. Αν βαπτίσω το κρέας – ψάρι , αλλάζει η ιδιότητα και η φύση του κρέατος ή του ψαριού ; όχι !

– Νομίζω πως από το ένα άκρο, ” απαξία/ρατσισμό“, υπερβολική αστυνόμευση και άκαμπτους νόμους, τείνουμε να πάμε στο άλλο άκρο. Της ” δημοκρατικής λογοκρισίας ” χωρίς όμως αλλαγή της ουσίας του θέματος !!!

Αλλά, ποιός βάζει τα όρια στο τι λέμε και στο τι όχι ;

Ο Νόμος ; σίγουρα Ναί, αλλά κυρίως τα βάζουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας και στην κοινωνία μας. Για να θέσεις τέτοια όρια, πρέπει να έχεις παιδεία και όχι απλά εκπαίδευση.

– Κανονικά, δεν πρέπει να ενοχλούν οι λέξεις, αλλά η πραγματικότητα, το κοινωνικό νόημα που περικλείουν/ σημαίνουν ( το σημαίνον και το σημαινόμενον ).

– Για να μην υπάρχουν λαθρομετανάστες ( sic ), παράνομοι μετανάστες, ή πρόσφυγες, ας φτιάξει πρώτα η ανθρωπότητα ( όλες οι κοινωνίες, πολιτικά, οικονομικά συστήματα και θρησκείες ) την ποιότητά της , με παιδεία, αγάπη και συμπόρευση, συμβίωση, εξάλειψη πολέμων, ειρήνη, οικολογική συνείδηση, υγεία και εργασία, τροφή για όλους και μετά οι λέξεις δεν θα σημαίνουν τίποτα πιά το αρνητικό, μιάς και οι αρνητικές πραγματικότητες/έννοιες που αυτές περιγράφουν, θα έχουν εξαλειφθεί , οπότε και οι περιγραφικές λέξεις, θα πέσουν σε αχρησία και αφανισμό.

– Επομένως , πρώτα καταργούμε τις παθογένειες των συστημάτων, αλλάζουμε την πραγματικότητα προς το καλύτερο και μετά τις λέξεις. Η κατάργηση των λέξεων από μόνη της, δεν εξαλείφει αυτομάτως και τις παθογένειες. Μην κρυβόμαστε ως κοινωνία , υποκριτικά πίσω από το δάχτυλό μας.

– Τα λέω γιατί όπως το πάμε, στο τέλος θα παρανοήσουμε όλοι μας από την ασυνεννοησία, μιάς και άλλα λέμε, άλλα εννοούμε και άλλα καταλαβαίνουμε, ενώ δεν κάνουμε ουσιαστικά βήματα εξάλειψης των παθογενειών. Απλά τις βαπτίζουμε politically correct και παραδόξως τις δικαιολογούμε !!!!

*  Δυστυχώς σύνηθες και διαχρονικό φαινόμενο όπως γράφει ο Θουκυδίδης «καὶ τὴν εἰωθυῖαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἐς τὰ ἔργα ἀντήλλαξαν τῇ δικαιώσει / και τη καθιερωμένη σημασία των λέξεων άλλαξαν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους». [3.82.4, Ιστορίαι ]

 

*Στ. Δημητρίου: συγγραφικό ψευδώνυμο συνεργάτη μας που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του