Σενάρια Δράσης σε Μαθήματα Ζωής Διδακτικές προτάσεις για τα Θρησκευτικά Γ Λυκείο

 

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bfΘεώνη Μαρίνου Μπούρα, Θεολόγος

εκπαιδευτικός

 

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο / download]

Τίτλος: “Σενάρια Δράσης σε Μαθήματα Ζωής”

Υπότιτλος: “Διδακτικές προτάσεις για τα Θρησκευτικά Γ Λυκείου”

Συγγραφέας: Θεώνη Μαρίνου Μπούρα

ISBN: 978-960-93-8423-0

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Αγλαΐα Μιλτ. Νικολοπούλου

Επιμέλεια κειμένου: Νικόλαος Μαρ. Μπούρας

Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com

Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 161

Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, 2016

Μέγεθος Αρχείου: 2,4 Mb

Σελίδες: 78

Μορφή αρχείου: pdf

Γραμματοσειρά: Tahoma

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια
του δημιουργού, του μεταφραστή ή του εκδότη

 

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο / download]

                                   ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

σελ.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7
ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9
ΜΕΡΟΣ A΄
Α. Εργασία σε ομάδες 17
1.    Γιατί να δημιουργήσω ομάδες στο μάθημα των Θρησκευτικών της Γ Λυκείου; 17
2.    Πώς θα δημιουργήσω ομάδες; 19
3.    Ρόλοι στην ομάδα 20
4.    Ο ρόλος του διδάσκοντα στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο διδασκαλίας 23
Β. Καταιγισμός ιδεών με το ελληνικό αλφάβητο 26
Γ. Το Debate 31
Δ. Η μελέτη περίπτωσης 35
ΜΕΡΟΣ B΄( Μαθησιακά Σενάρια)
Προτάσεις για Σενάρια Δράσης 41
1.    Εντολές και δόγματα. Συνταγές σκλαβιάς ή δρόμοι ελευθερίας 43
2.    Η βούληση του ανθρώπου για διάκριση και δύναμη 46
3.    Το όραμα της ειρήνης και η πραγματικότητα 49
4.    Το κοινωνικό πρόβλημα 52
5.    Αυτοκτονία – Αυτοθυσία / Ευθανασία 56
6.    Θανατική ποινή 60
ΕΠΙΛΟΓΟΣ 67
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 68

 

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο / download]


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο λόγος που έγραψα το παρόν πόνημα είναι το μεράκι μου για τη γνώση και τη μετάδοσή της με τρόπο ευχάριστο στους εφήβους μας. Το μάθημα των Θρησκευτικών της Γ Λυκείου είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς πραγματεύεται θέματα ζωής, στην οποία ξανοίγονται οι μαθητές μας και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Οφείλουμε λοιπόν, ως εκπαιδευτικοί, να τους ενημερώσουμε με σφαιρική αντίληψη των πραγματικών καταστάσεων και, ως θεολόγοι, να τους εφοδιάσουμε με όλα εκείνα τα μέσα που πηγάζουν από το Χριστό και τους αγίους, ώστε να αντιμετωπίσουν την πραγματική δική τους ζωή με χαρά κι επιτυχία στους στόχους τους.

Ο τίτλος του βιβλίου «Σενάρια Δράσης σε Μαθήματα Ζωής» επελέγη από την ανάγκη μας, ως εκπαιδευτικοί, να εμπλέξουμε τους μαθητές μας σε δράση με τρόπο ευχάριστο, ώστε να διδάξουμε τα Μαθήματα Ζωής της Γ Λυκείου.

Σε όλα τα Σενάρια που προτείνουμε, οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση, είναι οι πρωταγωνιστές κι οι ίδιοι αναζητούν τη γνώση και τη διερευνούν μέσα από ποικίλες δραστηριότητες στις οποίες δρουν και δημιουργούν. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να «γράψει το Σενάριο», δηλαδή να επιλέξει και να οργανώσει τις δραστηριότητες. Μέριμνά μας είναι να δώσουμε ερεθίσματα που κινητοποιούν τους «κουρασμένους» μαθητές της Γ Λυκείου.

Τα μαθήματα ονομάζονται «Μαθήματα Ζωής» για τρεις λόγους. Πρώτον επειδή οι διδακτικές Ενότητες στα Θρησκευτικά της Γ Λυκείου σχετίζονται άμεσα με τη ζωή στην οποία ξανοίγονται οι μαθητές της Γ Λυκείου ως ενήλικες πλέον, καθώς πρόκειται για θέματα όπως είναι η Ειρήνη, το κοινωνικό πρόβλημα (φτώχεια), η δύναμη της θέλησης κλπ. Δεύτερον επειδή η στάση την οποία θα διαμορφώσουν οι μαθητές στα συγκεκριμένα θέματα θα καθορίσει την ουσιαστική σχέση τους με τη ζωή και την προαγωγή της ή την απαξίωσή της. Τρίτον επειδή στα μαθήματα διερευνάται η στάση του Χριστού, που, σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία, είναι η «Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή».

Ευελπιστούμε να δώσουμε αφορμές και ιδέες σε θεολόγους κυρίως αλλά και σε άλλες ειδικότητες, να κινητοποιήσουν τους μαθητές περισσότερο ώστε  να ενεργοποιήσουν οι ίδιοι οι μαθητές  τους δικούς τους μηχανισμούς κατάκτησης της γνώσης και δημιουργίας.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον αδελφό μου Νικόλαο Μπούρα για την επιμέλεια και τη σελιδοποίηση του κειμένου. Επίσης ευχαριστώ την κόρη μου Αγλαΐα (Λία) Νικολοπούλου που ζωγράφισε σε λάδι πίνακα για να αποτελέσει εξώφυλλο του βιβλίου.

Θεώνη Μαρίνου Μπούρα, Θεολόγος-Εκπαιδευτικός στο Πειραματικό ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων

 

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας έχει πλέον αλλάξει. Το κέντρο της διδασκαλίας δεν είναι ο δάσκαλος, αλλά μάλλον ο μαθητής[1]. Η μετωπική διδασκαλία με μακρά διάλεξη δεν προτείνεται διδακτικά, ιδίως σε μαθητές της Γ Λυκείου. Ο μονόλογος του καθηγητή δε γίνεται αποδεκτός από τους εφήβους και δε συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του εφήβου.

Αντιθέτως, προτείνονται από τους σύγχρονους παιδαγωγούς διδακτικές περισσότερο συμμετοχικές[2], δηλαδή τεχνικές διδακτικής που απαιτούν τη συμμετοχή των μαθητών. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει στη βιβλιογραφία πλήθος προτεινόμενων τεχνικών διδασκαλίας οι οποίες ονομάζονται «συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές». Επιδιωκόμενος σκοπός είναι να δημιουργήσουν οι ίδιοι οι μαθητές, διότι μαθαίνουν καλύτερα αυτό, στο οποίο εμπλέκονται βιωματικά[3].

Επίσης έχει αλλάξει ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών στο μάθημα. Πλέον δεν ενδείκνυται η εμμονή στην ατομική συμμετοχή κάθε μαθητή αλλά κυρίως η εμπλοκή του κάθε μαθητή σε ομάδες και η δημιουργία μέσα στην ομάδα[4]. Οι ομάδες μπορούν να αποτελέσουν κοινότητες μάθησης που προκύπτει από την αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας. Η ομάδα μαθητών

[1] Βλ. Βασάλα, Π., (2013), Συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές στη σύγχρονη εκπαίδευση, σ. 358.

[2] Κόκκος, Α., (1999), Εκπαιδευτικές τεχνικές που ενισχύουν την ενεργητική συμμετοχή, στο Βαικούση, Δ., Βαλάκας, Ι., Κόκκος, Α. & Τσιμπουκλή, Α., Εκπαίδευση ενηλίκων, τ. Δ, Πάτρα: ΕΑΠ,  σ. 42-45.

[3]Βλ. Βοσνιάδου, Στ., Πώς μαθαίνουν οι μαθητές, σ. 5 στο δικτυακό τόπο http://www.ibe.unesco.org/fileadmin/user_upload/archive/Publications/educationalpracticesseriespdf/prac07gr.pdf, (προσπελάστηκε στις 12/5/2016) και επίσης Αλμπανάκη, Ξ., Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις του μαθήματος των θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με δημιουργική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών, Μπαρμπουνάκη, Θεσσαλονίκη 2013, σ. 245-248

[4] Βλ. Ματσαγγούρα, Η., Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση, Γρηγόρης, Αθήνα 2008.