Η ιστορική εξέλιξη της Νόσου Αδαμαντιάδη-Behcet και η συμβολή στη μελέτη της αμφοτέρων των ακτών του Αιγαίου Πελάγους

02

24grammata.com/ Ιατρική

γράφει ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης – 

Διαβάστε τα έργα του Γ. Σχορετσανίτη  στο 24grammata.com κλικ εδώ 

24grammata.com- free ebook

[κατεβασέτο]

Η ιστορική εξέλιξη της Νόσου Αδαμαντιάδη-Behcet και η συμβολή στη μελέτη της αμφοτέρων των ακτών του Αιγαίου Πελάγους

Κατά την διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, στις 15 Νοεμβρίου του 1930, ο Βενέδικτος Αδαμαντιάδης (1875-1962), Έλληνας οφθαλμίατρος από την Προύσα της Μικράς Ασίας, έδωσε μια διάλεξη με τίτλο “Μια περίπτωση υποτροπιάζουσας ιρίτιδας με υπόπυο”, που αναφερόταν σε ένα άνδρα, ασθενή ηλικίας είκοσι ετών, με παρόντα τα τρία κύρια σημεία της νόσου. Η ασθένεια είχε αρχίσει στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών με οίδημα και έλκη στο αριστερό σκέλος διαγνωσθέντα ως θρομβοφλεβίτιδα. Κατά τα επόμενα δύο χρόνια (1928-1930) ο ασθενής ανέπτυξε επαναλαμβανόμενες ιρίτιδες με υπόπυο και στα δύο μάτια, γεγονός που οδήγησε σε τύφλωση και ατροφία του οπτικού νεύρου, ελκωτικές εστίες στο όσχεο με ουλές, αφθώδη έλκη στοματικής κοιλότητας και άσηπτη αρθρίτιδα των γονάτων. Τα τελευταία τρία σημεία είχαν επαναληφθεί πολλάκις. Οι καλλιέργειες του υγρού των γονάτων και του προσθίου θαλάμου του οφθαλμού, ήταν στείρες, τα πειράματα εμβολιασμού σε ζώα ήταν αρνητικά, ενώ είχαν αναπτυχθεί αποικίες σταφυλόκοκκων σε καλλιέργειες των ελκών του οσχέου και των αποστημάτων πέριξ των αμυγδαλών στη στοματική κοιλότητα.

Την ίδια χρονιά, η διάλεξη δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και στο γαλλικό περιοδικό ‘‘Annales d’ Oculistique’’ ένα χρόνο αργότερα. Ο Αδαμαντιάδης έτσι συμπεριέλαβε τα έλκη των γεννητικών οργάνων, την αρθρίτιδα και τα οφθαλμικά συμπτώματα μαζί, ως μία ενιαία ασθένεια. Ακόμα εκεί αναφέρθηκε σε σημαντικές προηγούμενες δημοσιεύσεις περιγραφής παρόμοιων περιπτώσεων.

Το 1946, ο Αδαμαντιάδης αναφέρθηκε στους δύο μακρύτερα ζώντες ασθενείς και όρισε την θρομβοφλεβίτιδα ως το τέταρτο κύριο σημείο της πάθησης ετούτης. Αργότερα, παρουσίασε την πρώτη ταξινόμηση της νόσου περιγράφοντας τις οφθαλμικές, βλεννογονικές, δερματικές και συστηματικές μορφές σε μια εργασία ανασκόπησης. Επεσήμανε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να εκδηλώνεται για πολλά χρόνια με ένα ή λιγότερα συμπτώματα, και ότι η συμμετοχή των ματιών και η σοβαρή πρόγνωση ήταν πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Στην ίδια εργασία του πρότεινε και τα πρώτα διαγνωστικά κριτήρια της πάθησης. Το 1958, ο Αδαμαντιάδης δημοσίευσε την τελευταία εργασία του σχετικά με τις νευρολογικές επιπλοκές της νόσου…

24grammata.com- free ebook

[κατεβασέτο]