ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Ριτσώνη

όλα κύριε Κώστα εριτσωνηςίναι εδώ

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Βρίσκεται πια σ΄άλλα μέρη. Αντικρίζει άλλες θάλασσες, μ΄άλλα μάτια, μ΄άλλη καρδιά. Έτσι αλλάζουν και τα ποιήματα και μαθαίνουν τα μυστικά του βυθού, την αρχαία ηλικία της βροχής. Αργά, να γίνονται, λέει τραγούδια. Και έτσι όπως μετρούν αδυσώπητα τα ρολόγια, εκείνος να αποκτά όλο το βάθος του κόσμου, όλη την αυθεντικότητα, τη γνησιότητα που δεν του έλειψε και ας είναι κόντρα σε τούτους τους καιρούς.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε απ΄την απώλεια του φίλου και συνεργάτη Κώστα Ριτσώνη. Φίλος για όλους. Ακόμη και για εμάς που όντας νεότεροι και ανυπόμονοι κυνηγούμε χίμαιρες μες στα ποιήματα, δίχως τίποτε να λέμε, καμιά χορδή ν΄αγγίζουμε. Συλλογές ποιημάτων, διηγήματα, τραγούδια που ακόμη γυρεύουν τη μουσική τους. Εκδόσεις, όπως τις ονόμασε, φτιαγμένες για φίλους και όσους κράτησαν ατόφια μια τίμια πρόθεση. Αναφορές, φωτογραφίες, κείμενα, αποσπάσματα ποιημάτων. Κάπως έτσι η ελληνική γραφίδα αποχαιρετά ξανά τον Κώστα Ριτσώνη. Τον επισκεπτόμαστε με λουλούδια στα χέρια, όπως τους δικούς μας ανθρώπους στα νοσοκομεία και τις ορκομωσίες. Μας γνέφει απ΄την άλλη πόλη, την καινούρια του πατρίδα. Μας γνέφει μέσα απ΄τις ομίχλες. Μας ονομάζει φεύγοντες, αποικίζοντες, μας ζητά με τους στίχους του να φανούμε εις το μικρόν γενναίοι.

Απόψε ξαναβρίσκουμε τον Κώστα Ριτσώνη. Δεν συμπληρώνουμε τη θεματολογία μας. Ξαναδιαβάζουμε μες στο καλοκαίρι τις συλλογές του, τον νιώθουμε άνθρωπο δικό μας, πρόσωπο κοντινό. Τώρα, έναν χρόνο μετά η απώλεια του φανερώνει το αληθινό της μέγεθος. Τώρα που ο καιρός φαντάζει κοστούμι νοικιασμένο, δημιουργοί όπως ο Κώστας Ριτσώνης επαναφέρουν εκείνο το είδος του μέτρου που λείπει απ΄την άσκηση της τέχνης. Ολοένα και νεότερος, με τα ολόφρεσκα τραγούδια του, ο ποιητής μοιάζει να επαληθεύει όσα μας εμπιστεύτηκε ο τελευταίος Οδυσσέας αυτού του τόπου. Στην ποίηση και τα όνειρα κανείς δεν γερνά. Κοιτώ τα εξώφυλλα των εξαίσια τεχνουργημένων συλλογών του. Οι άνθρωποι που ζουν, είπαν, έχουν τα χρώματα με το μέρος τους.