Τα παράκτια πυροβολεία στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και την Κακιά Σκάλα.

Χωρίς τίτλο

 φωτογραφίες, επιμέλεια: Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό

   24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο]

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Albums

Το παρόν φωτογραφικό αφιέρωμα αφορά τα πυροβολεία του Β’.Π.Π., τα οποία βρίσκονται στους πρόποδες των νοτιοανατολικών Γερανείων από την πόλη των Αγίων Θεοδώρων μέχρι το ανατολικό όριο της Κακιάς Σκάλας (στην περιοχή Στίκας Μεγάρων).

Σύμφωνα με τους διαδικτυακούς χάρτες της wikimapia, εγκαταλειμμένα [γερμανικά ή μάλλον κατασκευασμένα από τους γερμανούς] πυροβολεία εποχής Β’.Π.Π. ή ερείπια αυτών υπάρχουνε μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων και της Κινέττας (ένα), της Κινέττας και του δυτικού ορίου της Κακιάς Σκάλας (επίσης ένα) και πέντε στην Κακιά Σκάλα, στο ύψος σήμερα του δεύτερου (μεσαίου) τούνελ της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου-Αθήνας (από την οποία όμως δεν είναι ορατά).

Τα ερείπια του πρώτου βρίσκονται μεταξύ της Π.Ε.Ο. Κορίνθου Αθήνας και της παλαιάς γραμμής του τρένου, στα 4,43 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο συνάντησης (μες στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων) της οδού Ιατρίνου, που βρίσκεται παράλληλα με τις παλιές γραμμές του τρένου, με την Π.Ε.Ο. Κορίνθου Αθήνας.

Από το δεύτερο, που φέρεται να βρισκότανε δίπλα στην Π.Ε.Ο. Κορίνθου Αθήνας σε απόσταση 7,14 χιλιόμετρα μετά το προηγούμενο, ακολουθώντας τη διαδρομή από Αγίους Θεοδώρους προς Αθήνα, δεν βρήκαμε ούτε πυροβολείο ούτε ερείπια αυτού. Εάν δεν μας διέφυγε, πιθανόν να καταστράφηκε λόγω των έργων διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής του προαστιακού τρένου, η οποία περνάει από το υπόψη σημείο.

Τα τελευταία στην Κακιά Σκάλα δεσπόζουνε δυο γειτονικών όρμων με απόκρημνες ακτές στις οποίες είναι ακροβολισμένα, βρίσκονται, συγκεντρωμένα σε μια απόσταση 880 μέτρων, μεταξύ της παλαιάς γραμμής του τρένου και της Π.Ε.Ο. Κορίνθου Αθήνας και φτιαχτήκανε για να προστατεύουνε το μοναδικό τότε δρόμο προς την Πελοπόννησο καθώς και την παλιά γραμμή του τρένου που διασχίζουνε τα απόκρημνα βράχια των προπόδων των νοτιοανατολικών Γερανείων.

Γιώργος Πρίμπας

Ιούλιος 2016