Στις παλιές γραμμές του τρένου 8 (πρώην Σ.Σ. Μαγούλας Κεφαλαρίου – Τρίπολης)

treno-8

φωτογραφίες, επιμέλεια: Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό

   24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο]

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Albums

 

 

 

Το παρόν φωτογραφικό αφιέρωμα, του 24Γράμματα, στο εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ είναι το όγδοο στη σειρά και το δεύτερο όσον αφορά τη σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Οι φωτογραφίες, που ληφθήκανε την 29.06.2016, αφορούν κυρίως τους πρώην Σ.Σ., και η διαδρομή που ακολουθήσαμε (ο γράφων με τον φίλο, ποιητή που ζει και εργάζεται ως δάσκαλος στην Καλαμάτα: Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, ιδέα του οποίου είναι το εξώφυλλο) δεν ήταν αυτή της σειράς των φωτογραφιών (όπου η σειρά παρουσίασης αυτών ταυτίζεται με την πορεία που ακολουθούσε το τρένο από τον πρώτο μετά το Άργος Σ.Σ., της Μαγούλας Κεφαλαρίου, μέχρι αυτόν της Τρίπολης), αλλά η εξής:

Οδικώς από την Τρίπολη, κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης Άργους, προς το Στενό (όπου υπάρχει πρώην Σ.Σ.) και τα Αγιωργίτικα. Εκεί αφήσαμε την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης Άργους και, ακολουθώντας κατά το δυνατόν πορεία παράλληλη με τις γραμμές του τρένου, στρίψαμε δεξιά προς το Παρθένι (όπου υπάρχει πρώην Σ.Σ.) και μετά προς το Ελαιοχώρι (ομοίως). Εκεί η γραμμή του τρένου στρίβει βόρεια και περνά, μετά από κυκλική διαδρομή, από τον Αχλαλόκαμπο (ομοίως). Εμείς συνεχίσαμε προς την Ανδρίτσα (ομοίως). Τον Αχλαδόκαμπο θα τον συναντήσουμε στην επιστροφή όταν θα ακολουθήσουμε διαφορετική διαδρομή. Μετά την Ανδρίτσα και στο δρόμο προς Βελανιδιά συναντήσαμε δύο πανέμορφες πέτρινες και μεταλλικές γέφυρες. Στη Βελανιδιά, όπως μας βεβαίωσε μια ηλικιωμένη αγρότισσα, το τρένο δεν είχε σταθμό, αλλά έκανε στάση όταν κάποιος, όπως πολλές φορές η ίδια, έκανε σήμα με μια κόκκινη σημαία βλέποντάς το να έρχεται. Συνεχίσαμε ακριβώς δίπλα στις γραμμές του τρένου προς τον οικισμό Σπηλιωτάκης, όπου το τρένο επίσης έκανε στάση και ελάχιστα μετά, κοντά στον οικισμό Κουγαίικα (κι εκεί το τρένο έκανε στάση), βγήκαμε στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης Άργους . Συνεχίσαμε προς το Άργος και σύντομα φτάσαμε στους Μύλους Λέρνης όπου εκτός από τον πρώην Σ.Σ. υπάρχουν παρατημένα στη φθορά του χρόνου τέσσερα τρένα, κάτω από πανύψηλες ευκαλύπτους. Στα τρία μάλιστα εξ αυτών (στα παλαιότερα με ατμομηχανή) διακρίνεται: ΠΡΟΣΟΧΗ. ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ. Μετά συναντήσαμε, στη Μαγούλα, τον πρώην Σ.Σ. Μαγούλας Κεφαλαρίου, τον τελευταίο πριν το Άργος. Ο υπόψη πρώην Σ.Σ. σήμερα κατοικείται και δεν υπάρχει εμφανής ένδειξη ότι επρόκειτο για Σ.Σ..

Εκεί σταματήσαμε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς Τρίπολη με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ακολουθήσαμε την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης Άργους μέχρι τη διασταύρωση προς τον Αχλαδόκαμπο. Εκεί στρίψαμε αριστερά προς το χωριό αυτό και τον πρώην Σ.Σ. που φιλοξενεί. Μετά πήραμε το δρόμο προς Τρίπολη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν συναντήσουμε την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης Άργους, στους βόρειους πρόποδες του όρους Μουχλί (με το μεσαιωνικό κάστρο), προχωρούσαμε δυτικά του Αχλαδόκαμπου, πάνω από τον κάμπο / οροπέδιο γύρω από το οποίο το τρένο ακολουθούσε κυκλική διαδρομή (μεταξύ Βελανιδιάς και Ελαιοχωρίου). Στο δυτικό βάθος του οροπεδίου δεσπόζει μεγάλη τσιμεντένια τρενογέφυρα.

 

Γιώργος Πρίμπας

Ιούνιος 2016