Brexit, μερικές σκέψεις

Του how-would-brexit-affect-expats-pensions-residency-jobs-and-healthcare-136406074460703901-160513131752Δημήτρη Σταθακόπουλου 
(Διαβάστε όλη την αρθρογραφία και τις επιστημονικές μελέτες του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο 24grammata.com κλικ εδώ)
1).  ( βλ. όσους προεξοφλούσαν το Brimain).

2). Όποιος είναι πραγματικά φιλοευρωπαϊστής ( των λαών, της ειρήνης, της ισότητας , της συμμετοχής και των κοινωνικών ευεργετημάτων ), δεν μπορεί να είναι φιλο Ε.Ε της παρούσας μονόπλευρης και δυναστικής κατάστασης.

3). Αν αφαιρέσουμε τις ενίοτε βιαίως αυτοκρατορικές προσπάθειες ( συν τη ναζιστική ) ενοποίησης της Ευρώπης, η νυν που είχε ( για κάποιους έχει ακόμα ) στοιχεία ειρηνικής επιτυχίας, τελικά απέτυχε παταγωδώς γιατί στράφηκε μόνο στην οικονομική ενοποίηση, υπέρ των λίγων, άφησε την Γερμανία να ηγηθεί μόνη και ξέχασε πως : ” Η Ένωση βασίζεται, στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ( άρθ. I-2 ) – Στο άρθρο I-5, αναφέρεται ο σεβασμός της εθνικής ταυτότητας καθώς και των θεμελιωδών πολιτικών και συνταγματικών δομών των κρατών μελών. Η αρχή της καλόπιστης συνεργασίας περιλαμβάνεται επίσης στο άρθρο αυτό, ενώ οι κύριοι στόχοι της Ένωσης είναι η προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της”.

4). Ένας μεγάλος Ευρωπαϊστής ήταν ο Ι.Καποδίστριας. Ακριβώς επειδή ήταν φιλοευρωπαϊστής, αντιτάχθηκε στην Ευρώπη των Κεντρικών Δυνάμεων και του Μέττερνιχ, σώζοντας έτσι τη Γαλλία από διαμελισμό μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους , βοήθησε στη σύνταξη Συνταγμάτων  και συνύπαρξης 3 λαών στην Ελβετία, βοήθησε την Πολωνία, εξ αποτελέσματος τη Ρωσία και φυσικά την Ελλάδα, βάζοντας η Ελληνική επανάσταση του 1821 “μπουρλότο” στα θεμέλιά της “Συμμαχίας” ( στην οποία είχε προσχωρήσει  η Γαλλία το 1818 ) και ταφόπλακα οι επαναστάσεις που ακολούθησαν, στη Γαλλία το 1830, στο Βέλγιο το 1834 και αλλού.

Πέρσι μετά τον ενθουσιασμό του ΟΧΙ ( 5 Ιουλίου 2015 ) και την απογοήτευση της μεταστροφής στο ΝΑΙ, καθώς και στην έλλειψη “σθένους” στους πολιτικούς , αλλά και στο λαό να υποστηρίξουν την ψήφο τους , είχα γράψει τα παρακάτω: 

9 Ιουλίου 2015 · 
Έστω ότι , “ὡς φιλοσοφέων γῆν πολλὴν θεωρίης εἵνεκεν” ( Ηρόδοτος ) μιά υπόθεση εργασίας, προβολή από το μέλλον: 
-Η Γερμανία με τα κράτη δορυφόρους της και όσα ευελπιστεί να εντάξει σε αυτά, αποχωρεί από το Ευρώ, επανιδρύει το Μάρκο το οποίο υιοθετούν και τα κράτη δορυφόροι, με αρχική ισοτιμία 1-1 με το ευρώ ( από την εποχή του Καρλομάγνου πάντα το έκαναν οι Alamanni – υπονόμευαν, αποχωρούσαν όταν ένιωθαν δυνατοί και έκαναν το δικό τους, με ολέθρια τελικά για όλους , αλλά και γι’ αυτούς αποτελέσματα) 
– Το ευρώ δεν μπορεί να στηριχθεί μόνον από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία ( όπως είχε αποτύχει η λεγόμενη “λατινική οικονομική ένωση του φράγκου” στα τέλη του 19ου αι. στην οποία μετείχε αδόκιμα και η Ελλάδα, εξ ού και η έκφραση : “δεν έχω φράγκο ή τέρμα τα δίφραγκα” ) , οπότε καταρρέει. 
– Η Ελλάδα, αν άμεσα δεν ορθοποδήσει με Αριστοτελική αυτάρκεια , σε θέματα ενέργειας,οικονομίας και τροφίμων θα βρεθεί τότε ( άν υλοποιηθεί το σενάριο ) σε δεινή θέση μιάς και θα πρέπει να πάει υποχρεωτικά σε εθνικό νόμισμα. Είναι ευκαιρία σήμερα ν’ αρχίσει την συθέμελη ανοικοδόμηση της χώρας σε όλους τους τομείς προκειμένου να υπάρξουν δομές που επί 40 χρόνια δεν έκαναν όσοι κυβέρνησαν και σήμερα είμαστε “ξεβράκωτοι” . Έτσι στο μέλλον , ότι και να συμβεί , να μην καταποντιστούμε – Οψόμεθα !!!”

Αυτά πέρσι .
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ/ΘΕΜΑ,  1 χρόνο μετά,  παραμένει ενεργό , επίκαιρο ( ειδικά μετά το BREXIT ). 
Η Ελλάδα – άσχετα με το τι κάνει η Ε.Ε -, έχει εναλλακτική λύση ; 
Έχει πλήρες ατομικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης άν καταρρεύσει η σύγχρονη “ιερά συμμαχία” ; 
ΟΧΙ !!!  μιάς και επί 40 χρόνια, μέχρι τώρα στηρίζεται αποκλειστικά και εθελόδουλα σε κάτι σαθρό και ουσιαστικά ΜΗ Ευρωπαϊκό ( έστω και εάν λέγεται ΕΕ).
Αυτό με τρομάζει περισσότερο. Δηλαδή η έλλειψη αυτάρκειας και η έλλειψη σταθερής αταλάντευτης στάσης υπέρ των Αρχών της Ε.Ε και κατά του νυν Ιερατείου. 
Εύχομαι να επαληθευτεί η ιστορία: 1821 – 1834, να καταρρεύσει το σημερινό ιερατείο της ΕΕ, να  μηδενίσει ο χρόνος και να το πάρουμε από την αρχή στην Ε.Ε , δηλ. :” Η Ένωση βασίζεται, στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ( άρθ. I-2 ) – Στο άρθρο I-5, αναφέρεται ο σεβασμός της εθνικής ταυτότητας καθώς και των θεμελιωδών πολιτικών και συνταγματικών δομών των κρατών μελών. Η αρχή της καλόπιστης συνεργασίας περιλαμβάνεται επίσης στο άρθρο αυτό, ενώ οι κύριοι στόχοι της Ένωσης είναι η προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της”.
Είθε, ως Έλληνας, γνήσιος Ευρωπαϊστής.