Διηγήµατα,  Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ
αγορά σε όλα τα βιβλιοπωλεία και
on line κλικ εδώ (κούριερ / δωρεάν ταχυδρομικά για όλη την επικράτεια)
τηλεφωνική παραγγελία (αντικαταβολή) στο τηλ.: 210 612 70 74
Οι εκδόσεις 24γράμματα παρουσιάζουν τα διηγήματα της πρώτης ελληνιδας πεζογράφου, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
Για πρώτη φορά, οι σύγχρονοι αναγνώστες, έχουν …

Read the full story »
Α. Γλώσσα / Τέχνες

Α1. Ιστορία της Λογοτεχνίας Α2. Από τη Ζωή των Λέξεων Α3. Σύγχρονοι Λογοτέχνες Α4. Κινηματογράφος Α5. Θέατρο Α6. Φωτογραφία Α7. Ζωγραφική Α8. Μουσική Α9. Τραγούδι Α10. Μουσεία-βιβλιοθήκες Α11. Λόγος Α12. Εάν Α13. Μέση Ανατολή Α14. Ελπήνορες (άδοξοι δημιουργοί)

Β. Ιστορία

Β1. Αρχαιότητα Β2. Ιστορικά γεγονότα Β3. Ελλάδα 1821 – 1864 Β4. Ελλάδα 1940 – 1950 Β5. Ελλάδα 1967 – 1974 Β6. Ιστορικά ταξίδια Β7. Ιστορίες της Αθήνας Β8. Νυχτ. ζωή / Ιστορ. καφενεία Β9. Ιστορία του αυτοκινήτου Β10. Καστελόριζο Β11. Κύπρος Β12. Θρακικός ΑντίκΤυπος Β13. Βυζάντιο – Μεσαίωνας

Γ. Επιστήμη / Κοινωνική Ζωή

Γ1. Εκπαίδευση Γ2. Ειδική Εκπαίδευση Γ3. Θετικές επιστήμες Γ4. Ιατρική Γ5. Οικονομία Γ6. Πολιτική Γ7. Θρησκεία Γ8. Λαογραφία Γ9. Θέματα νεολαίας Γ10. Αθλητισμός Γ11. Φύση Γ12. Καλειδοσκόπιο Γ13. Πολιτικός Λόγος Γ14. Φύση και Στοχασμός

Δ. Ελληνισμός

Δ1. Ιστορία της ξενιτιάς Δ2. Θέματα αποδήμων Δ3. Καλλιτεχνική ζωή αποδήμων Δ4. Παλιννόστηση Δ5. Αλλοδαποί Ελληνόφωνοι Δ6. Η φυλή των Καλάς (Καλάσα) Δ7. Ελληνόφωνοι Κάτω Ιταλίας Δ8. ΜΜΕ Ομογένειας Δ9. Έλληνες Αμερικής Δ10. Έλληνες Αυστραλίας Δ11. Έλληνες Γερμανίας Δ12. Ξενόγλωσση Αρθρογραφία Δ13. Δημήτρης Τσαφέντας

Ε. Επικαιρότητα / free ebooks

Ε1. Επικαιρότητα Ε2. Βιβλιοπαρουσίαση Ε3. Αστικοί Μύθοι Ε4. Παυσίλυπος Λόγος Ε5. Ασήμαντα Πράγματα Ε6. Κύρια Ονόματα Ε7. Προσωπικότητες Ε8. 24grammata WebTV Ε9. Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί Ε10. Φωτογραφικά Albums Ε11. Free eBooks in Italiano Ε12. Ηλεκτρονικά Βιβλία (eBooks) Ε13. Free eBooks in English

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο
Στείλτε το άρθρο
Αρχική » editorial, Λογοτεχνία, Σύγχρονοι Λογοτέχνες

“Το φώς μέσα από το σκοτάδι”, Χρύσα Καρδαρά

Προστέθηκε από

 

Χωρίς τίτλο

24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο/download]

Η εικόνα του εξωφύλλου από το διαδίκτυο.

Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com

Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 160

Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, 2016

Μέγεθος Αρχείου: 1,0 Mb

Σελίδες: 34

Μορφή αρχείου: pdf

Γραμματοσειρά: Bookman Old Style

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδειατου δημιουργού ή του εκδότη

24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο/download]

 

 

 

 

 

Αντί προλόγου

Ο έρωτας ο ρομαντικός, ο αυθόρμητος, ο αιφνίδιος. Ο έρωτας, εκείνο το ένστικτο που ορθώνει το ανάστημα του ανθρώπου αναμετριέται και πολλές φορές ηττάται από τον ωφελιμισμό, την εύκολη διέξοδο του σήμερα. Η διαρκής εμμονή στο συμφέρον κατατρώγει τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι το αναπόφευκτο κακό με το οποίο μας έντυσε η εποχή μας.

Οι ζοφερές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν καθοριστικά τις σχέσεις μας με το άλλο φύλο και μας δείχνουν πόσο πραγματικά μόνοι είμαστε μέσα σε αυτόν τον αγώνα για αυτοεξέλιξη, αναγνώριση και καθημερινή επιβίωση αλλά και στον αγώνα για συντροφικότητα, αγάπη και επικοινωνία. Όλα αυτά οδηγούν μοιραία σε μια διαρκή, βαθιά κι αναπόφευκτη φθορά.

Ο άνθρωπος, ωστόσο, οφείλει να σηκώσει το ανάστημα του απέναντι σε αυτή τη φθορά, να διαμαρτυρηθεί απέναντι στην απουσία επαφής και στη μοναξιά που του επιβάλλουν οι επίκαιρες «ανάγκες». Οι προτεραιότητες πρέπει να αλλάξουν και ο άνθρωπος οφείλει να γεννήσει τον καινούριο άνθρωπο που θα τοποθετεί τον έρωτα, την συντροφικότητα, το σμίξιμο πάνω από τις βιοπορι-στικές ανάγκες, δημιουργώντας διαφορετικές συνθήκες επικοινωνίας, πιο γνήσιες, πιο κοντά στον άνθρωπο.

Αυτόν ακριβώς τον λυτρωτικό ρόλο παίζει η ποίηση. Η ποίηση διαμαρτύρεται για τον έρωτα που χάνεται μέσα στην πολλή συνάφεια του κόσμου. Η ποίηση διαμαρτύρεται για την έλλειψη κατανόησης ανάμεσα στους ανθρώπους. Η ποίηση είναι αυτή που θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται για την ερημιά και την απομόνωση των ανθρώπων. Η ποίηση θα κραυγάζει πάντα για τη φθορά, τον πόνο και την απώλεια.

…Χάνεσαι μέσα στην σκουριά των ημερών μας

μέσα στις πολλές του κόσμου δυσκολίες…

 

Ο έρωτας, το ξέρουμε βιωματικά, είναι ασφαλές καταφύγιο από την σκληρή καθημερινότητα. Παίρνει πολλές μορφές γιατί είναι η πεμπτουσία της ζωής. Υπάρχει ο έρωτας που ανοίγει τον δρόμο για το αύριο και ο έρωτας σαν νοσταλγία του χθες. Υπάρχει ως αναζήτηση, ως προορισμός και ως ασφαλές λιμάνι. Υπάρχει όμως και ως απώλεια που ορισμένες φορές γίνεται σισύφειο μαρτύριο. Ακόμα κι ένας τέτοιος έρωτας μπορεί να απελευθερώσει τις κρυφές δυνάμεις του ανθρώ-που, μπορεί να γεννήσει μια καινούρια ζωή, σαν το φως που εναλλάσσεται με το σκοτάδι.

Ο έρωτας ξυπνάει το θυμοειδές μέρος της ψυχής που άλλοτε οδηγεί στην καταστροφή και στη σύγκρουση και άλλοτε στη μεταστροφή του ανθρώπου και στην εξιλέωση του μέσα από τα ίδια του τα πάθη. Ο έρωτας σε όλες τις εκφάνσεις του, ο αδιέξοδος, ο βασανιστικός, ο αγέρωχος, οι επίμο-νος, ο παράλογος, ο καθαρτήριος, ο καταλυτικός.

…H έριδα γίνεται ποτάμι

που κυλάει στις φλέβες μας

στις φλέβες μας όπου κυλούν

τα λάθη και τα πάθη…

…Εκεί ανάμεσα βαδίζουμε ανάμεσα στο θρόισμα του Θεού

Και τα δικά μας λάθη…

 

Αυτός ακριβώς ο έρωτας με απασχολεί ως κυρίαρχο θέμα σ’ αυτή την ποιητική συλλογή.

Σ΄ αυτά τα ποιήματα ξεδιπλώνεται ο έρωτας ως ανθρώπινη διαδρομή που οδηγεί σε μονοπάτια απρόσμενα . Στην ποίηση μου με απασχολεί ο έρωτας ως κοινωνικός και μεταφυσικός στοχασμός, δηλαδή αυτός που λειτουργεί συχνά ως από μηχανής Θεός. Με απασχολεί όμως και ο ίδιος ο άνθρωπος, ως άθυρμα του σύμπαντος, ο οποίος μέσα σε αυτήν την από καρδιάς διαδρομή ρισκάρει, γι’ αυτό άλλοτε χάνει κι άλλοτε κερδίζει μέσα στη φυσική του άγνοια.

… Νομίζουμε πως στέκουμε όρθιοι στο κέντρο της σκηνής μπροστά σε ένα απέραντο κοινό που μας χειροκροτά μα είμαστε πιόνια στα χέρια ενός σύμπαντος ολότελα παράλογου που παρακο-λουθεί…

 

Η ελπίδα, ο φόβος, οι συγκρούσεις και τα μεταφυσικά μονοπάτια με οδήγησαν στην πρώτη και δεύτερη ποιητική συλλογή. Στη νέα μου συλλογή το κυρίαρχο ζήτημα είναι πως το να ερωτεύεσαι, να κατανοείς, να πιστεύεις και να αγωνίζεσαι αποτελεί το κυρίαρχο χρέος των ανθρώπων απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Σημείωμα συγγραφέα