Π ε ρ ί Ε ξ ο υ σ ί α ς, Αλέξης Δάρας

 

Χωρίς τίτλο

 

24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο/download]
Εξώφυλλο: Αλίρα Καλογερά

Πίνακας εξωφύλλου: Ηλίας Καρράς

ISBN: 978-960-93-8117-8

Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com

Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 159

Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, 2016

Μέγεθος Αρχείου: 2,8 Mb

Σελίδες: 86

Μορφή αρχείου: pdf

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια
του δημιουργού ή του εκδότη

 


 

24grammata.com/ free ebook

[κατέβασέτο/download]

Εισαγωγή

 

Το βιβλίο «Περί εξουσίας» είναι γραμμένο στην εποχή της εκποίησης, στην περίοδο που η Ελλάδα τέθηκε υπό την επίβλεψη του Δ.Ν.Τ. Είναι γέννημα της εποχής που γράφτηκε, παρ’ όλο που οι βασικές ιδέες του είχαν εμφανιστεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Όσο τις επεξεργαζόμουν, τόσο η τρέχουσα πραγματικότητα τις συμπλήρωνε και έκλεινε τα κενά. Και τις επιβεβαίωνε με όλο και πιο κατηγορηματικό τρόπο. Αυτά που συνέβησαν από το 2007 και μετά, με τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση και πυκνότητά τους, έφθασαν κάποια στιγμή να γίνουν για μένα απόδειξη ότι όντως τα πράγματα είναι όπως τα έβλεπα. Οφείλω λοιπόν στα γεγονότα της περιόδου 2007-2015, αν όχι τη γέννηση των ιδεών του βιβλίου, τουλάχιστον τη σιγουριά ότι τις ιδέες αυτές αξίζει να τις επικοινωνήσω.

Το «Περί εξουσίας» στοχεύει στο να εξηγήσει κάποιες πλευρές της σημερινής πραγματικότητας που αφορούν όλους μας. Δεν βασίζεται στο πλήθος των στοιχείων που προσκομίζει, ούτε αντλεί εγκυρότητα από το πλήθος των παραπομπών. Προαπαιτεί πάντως ένα ελάχιστο ποσό κοινωνικής εμπειρίας, ενημέρωσης και παρατήρησης. Δε φιλοδοξεί να εξαντλήσει το θέμα, αλλά να το θέσει σε μια βάση όσο το δυνατόν πιο πραγματική και μεθοδολογικά γόνιμη. Επιχειρεί να σηκώσει ένα ένα τα πέπλα που καλύπτουν την αλήθεια, με πλήρη συναίσθηση ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πέπλα να ανασηκωθούν.

Στο βιβλίο διατηρείται μία δομή τριών αυτόνομων κειμένων-κεφαλαίων, αν και αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Ο πρώτος λόγος είναι η διατήρηση της ιστορικής αλήθειας που φέρει το καθένα, λόγω της άμεσης σχέσης με τα γεγονότα και την ιστορική περίοδο που γράφτηκαν.  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η λογική με την οποία έχουν γραφτεί είναι εκείνη της σταδιακής εμβάθυνσης, δηλαδή το κάθε κεφάλαιο παίζει το ρόλο της αφαίρεσης ενός ακόμα πέπλου απ’ αυτά που σκεπάζουν την αλήθεια. Ο τρίτος λόγος είναι ότι το τεράστιο αυτό θέμα μάλλον δεν εξαντλείται εδώ και άρα η πιθανή μελλοντική του συμπλήρωση με κάποιο νέο κείμενο θα μπορούσε έτσι να γίνει ευκολότερα. Θα μπορούσαν ίσως τα δύο πρώτα κεφάλαια να ενσωματωθούν στο τρίτο, αλλά αυτό δεν έγινε για τους παραπάνω λόγους.

Το πρώτο κεφάλαιο γράφτηκε στις αρχές του 2011 και δημοσιοποιήθηκε σε αρκετούς ιστότοπους. Εδώ άλλαξαν μόνο κάποιες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με στοιχεία τα οποία επικαιροποιή-θηκαν. Το δεύτερο κεφάλαιο γράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε το 2013. Συνοψίζει τα βασικά ζητήματα του πρώτου κεφαλαίου και εστιάζει σε κάποια επιμέρους, που προετοιμάζουν την είσοδο στο τρίτο κεφάλαιο. Το τρίτο κεφάλαιο, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου,  γράφτηκε το 2015 και ολοκληρώνει τους προβληματισμούς που τέθηκαν πιο πριν, επιχειρώντας μια ακόμα βαθύτερη βουτιά στο θέμα, αλλά και την τελική έξοδο στην επιφάνεια. Εξετάζει το φαινόμενο «εξουσία» από τις απαρχές του μέχρι σήμερα και θέτει το ζήτημα υπό το φως των θεωριών της εξέλιξης.

Το βιβλίο «Περί εξουσίας» απευθύνεται κατ’ αρχήν σε όσους έχουν προβληματιστεί, ασχοληθεί και ερευνήσει το ζήτημα αυτό. Απευθύνεται επίσης σε όσους αισθάνονται και αναγνωρίζουν το πόσο η ζωή τους καθορίζεται από τις εξουσιαστικές δομές, θεσμούς και σχέσεις. Σε όσους έχουν εντοπίσει το κίνητρο προς απόκτηση εξουσίας ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Ιδιαίτερα σε όσους δεν νιώθουν άνετα με τις άδηλες, «αυτονόητες» παραδοχές επί του θέματος. Τέλος, το βιβλίο «Περί εξουσίας» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και όλους τους ανθρώπους, γιατί τους αφορά και γιατί είναι γραμμένο για αυτούς.

 

Αλέξης Δάρας

 

 

Περιεχόμενα

                                                                                            

σελίδα
Κεφάλαιο 1ο:  Αθέατη και αυτονόητη 11
1. ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 11
2. ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ 13
3. ΔΙΑΔΟΧΗ 15
4.ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ 17
5. ΔΙΑΦΘΟΡΑ 19
6. ΜΑΦΙΑ 20
7. ΧΡΗΜΑ 21
8. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ 23
9. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ 25
10. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;  26
11. ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΕΑΣΗ  28
Κεφάλαιο 2ο:  Το φαύλο τετράγωνο 30
1. ΑΠΟΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ 30
2. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 32
3. ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ 33
4. ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ 36
5. ΣΥΜΤΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑ 37
6. ΑΝΤΙΣΜΟΣ 39
7. ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ  40
Κεφάλαιο 3ο:  Συγκέντρωση και εξέλιξη 42
1. ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 42
2. ΤΑ ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΔΕΗ 43
3. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ  46
4. Η ΙΣΤΟΡΙΑ  48
5. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ 49
6. Η ΤΕΧΝΗ 50
7. ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  50
8. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 53
9. ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΕΛΙΞΗ 57
10. ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 59
11. ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ 62
12. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ 66
13. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 68
14. ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ, Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ    

     ΑΤΟΜΟΥ

72
15. ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ 73
16. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 75
17. ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 77
Βιβλιογραφία   82
Βιογραφικό    85