Η ιστορία της λέξης ΠΑ.ΣΟ.Κ

Το ακρωνύμιο ΠΑ.ΣΟ.Κ, μας αρέσει ή όχι, πρωτοστατεί στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία 36 χρόνια. Οι ίδιοι οι οπαδοί του δεν ήταν όλοι σίγουροι ότι αυτός ο τίτλος τους αντιπροσώπευε. Αυτό το «σοσιαλιστικό» τρόμαζε ή δεν έπειθε πολλούς ακόμα και μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, που κατά ένα μεγάλο μέρος του στελεχωνόταν από ηγετικά στελέχη της Ένωσης Κέντρου (Αλευράς, Πεπονής, Κακλαμάνης και άλλοι), οι οποίοι δεν είχαν, και δεν επιθυμούσαν να έχουν, καμία σχέση με το Σοσιαλισμό και τη Μαρξιστική ιδεολογία. Στη διάρκεια της δικτατορίας, είχε ακουστεί και ο τίτλος «Αναγεννητικό Κόμμα Ελληνικού Σοσιαλισμού». Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας ο Αντώνης Λιβάνης θα προτείνει να αντικατασταθεί ο όρος «Σοσιαλιστικό» με τον όρο «Δημοκρατικό», για να συμβιβάσει τα πράγματα ανάμεσα στους κεντρώους και τους ένθερμους νεολαίους του ΠΑΚ (Λαλιώτης, Τζουμάκας και άλλοι). Δεν εισακούστηκε και με απόφαση της τελευταίας στιγμής του Ανδρέα θα κατατεθεί, το Σεπτέμβριο του 1974, η δήλωση αναγνώρισης κόμματος στον Άρειο Πάγο με την επωνυμία «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα». Όλα έγιναν βιαστικά και γρήγορα. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι το κόμμα έχει έδρα ένα δυάρι στην οδό Ακαδημίας 28 και τα «στελέχη» χρησιμοποιούν ως «γραφεία» τα τριγύρω καφενεία. Και επειδή οι δουλειές του ποδαριού δε στεριώνουν, γι αυτό δύο μέρες αργότερα, με πρόσθετη δήλωση θα ζητήσουν να αντικατασταθεί η λέξη «Κόμμα» με τη λέξη «Κίνημα», πράγμα που και έγινε.

Τις πρώτες εβδομάδες o νέος πολιτικός φορέας παρουσιάζεται στις εφημερίδες ως ΠΣΚ, μέχρι τη στιγμή που ο πολιτικός συντάκτης, τότε, του Βήματος, Σ. Ψυχάρης, σήμερα εκδότης του, θα το «βαφτίσει» ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θα καθιερώσει το ακρωνύμιο στις εφημερίδες αλλά και το πανελλήνιο.

Από τότε το ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο θα εμπλουτιστεί με λέξεις ή φράσεις όπως «αλλαγή», «καμένη γη», «μη προνομιούχοι», «μη πόλεμος», «η Ελλάδα στους Έλληνες», «οι αριστεροί των σαλονιών», «τα ρετιρέ» και άλλα. Γλωσσικά, και μόνο γλωσσικά, τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ ήταν τις περισσότερες φορές πετυχημένα και επικοινωνιακά. Πράγμα που δε χαρακτηρίζει το έτερο μεγάλο κόμμα εξουσίας, τη ΝΔ, η οποία μάλλον υποφέρει από γλωσσική στειρότητα στα συνθήματα της (στο σχόλιο δεν υφέρπει καμία κομματική σκοπιμότητα).

Πηγή: Γιώργος Λακόπουλος, το μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ, εκδ. Καστανιώτης

Γιώργος Δαμιανός

Comments are closed.