This is Greece, re! ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΣΜΥΡΛΗΣ

Χωρίς τίτλο“This is Greece, re!”
Συγγραφέας: Βασίλειος Ισμυρλής

24grammata.com– free ebook

[κατέβασέτο]
ISBN: 978-960-93-7860-4
Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com
Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 149
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Έδεσσα, 2016
Μέγεθος Αρχείου: 1,1 Mb
Σελίδες: 68
Μορφή αρχείου: pdf
Γραμματοσειρά: Arial
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια του δημιουργού ή του εκδότη

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Σελ.
Εισαγωγή 9

Κεφάλαιο Α. Ο Έλληνας στην καθημερινή του ζωή 12
1.Ο Έλληνας ως οδηγός 12
2.Ο Έλληνας ως δημόσιος υπάλληλος 15
3.Ο Έλληνας ως ιδιωτικός υπάλληλος 18
4.Ο Έλληνας ως εργοδότης- ελ. επαγγελματίας 18
5.Ο Έλληνας ως πελάτης 21
6.Ο Έλληνας διαβάζοντας 21
7.Ο Έλληνας μετανάστης 22
8.Ο Έλληνας απέναντι στους μετανάστες 23
9.Ο Έλληνας ως γονιός 23
10.Ο Έλληνας ως πολιτικό ον 25
11.Ο Έλληνας στη δημόσια υπηρεσία 26
12.Ο Έλληνας συνδικαλιστής 27
13.Ο Έλληνας ξοδεύοντας 28
14.Ο Έλληνας μάγκας και διάσημος, αλλά και ο άντρας (γόης) 29
15.Ο Έλληνας στο γήπεδο 31
16.Ο Έλληνας στην καφετέρια (ή σε άλλο χώρο εστίασης) 32
17.Ο Έλληνας καπνίζοντας 33
18.Ο Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας 34
19.Ο Έλληνας στις διακοπές του 34
20.Ο Έλληνας και ο πολιτισμός 35
21. Ο Έλληνας στην καθημερινή του ζωή 36
22.Ο Έλληνας κουτσομπολεύοντας 37
23.Ο Έλληνας θέλει εξουσία και δόξα 38
24.Ο Έλληνας μαλάκας 40
25.Η χρήση της ελληνικής γλώσσας 40
26.Ο ‘’γνωστός’’ του Έλληνα 41
27.Φταίνε οι άλλοι 42
28.Ο Έλληνας παντογνώστης-ειδικός 43
29.Ο Έλληνας με την τεχνολογία 44
30.Φαγωμάρα 45
31.Ο Έλληνας και η φύση 46
32.Της τελευταίας στιγμής 47

Κεφάλαιο Β. Η σύγχρονη Ελλάδα (από το 1974 ως σήμερα) 49
1.Οδικό δίκτυο 49
2.Δημόσιες υπηρεσίες 50
3.Ελληνικά ξενοδοχεία 53
4.Υγεία 54
5.Παιδεία 55
6.Ελληνικές πόλεις και χωριά 56
7.Η ελληνική πολιτεία/νόμοι και γραφειοκρατία 58

Κεφάλαιο Γ. Πλεονεκτήματα Ελλάδας και Έλληνα 60
1.Φιλότιμο 60
2.Σπατάλη-γενναιοδωρία 60
3.Γενναιότητα 61
4.Χιούμορ 61
5.Θρησκεία 61
6.Η ελληνική γλώσσα 62
7.Παράδοση (ήθη και έθιμα) 62
8.Οικογένεια-μάνα 63
9.Φαΐ-ποτά 64
10.Ψυχολογία 64
11.Η ελληνίδα γυναίκα 65
12.Ο Έλληνας γκαρσόνι 65

Επίλογος 66
Βιβλιογραφία-πηγές 67

Εισαγωγή
Το παρόν κείμενο γράφτηκε για να αποτυπώσει μερικά (γιατί όλα δε χωράνε εδώ) από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα και της Ελλάδας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα κι έχω κι εγώ τη νοοτροπία του Έλληνα. Ως εκ τούτου αυτά που γράφω, είναι πράγματα, που σκέφτομαι κι εγώ ως γνήσιος Έλληνας, μου έρχονται δηλαδή αυθόρμητα, χωρίς πολλή σκέψη. Ειλικρινά όμως στενοχωριέμαι για την κατάσταση της χώρας μου τα τελευταία χρόνια, γιατί φαίνεται ότι δεν παράγουμε τίποτα, μόνο καταναλώνουμε, για αυτό και χρεωνόμαστε όλο και περισσότερο και καταφέραμε να φέρουμε πάλι τις ‘’ξένες δυνάμεις’’, για να μας σώσουν και να μας στρώσουν.
Είναι κρίμα γιατί η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικό πολιτισμό όπως τον αρχαιοελληνικό (αυτοί οι άνθρωποι ανακαλύψανε πράγματα τα οποία άλλοι έκαναν αιώνες για να τα ανακαλύψουν και ακόμη και σήμερα δεν έχουνε γίνει πλήρως αντιληπτά όλα), το βυζαντινό, αλλά και τον ελληνορθόδοξο, που είναι εξίσου σημαντικός κι έχει προσφέρει πολλά στο λαό μας, και για αυτό πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Επιπλέον αυτή η χώρα έχει μια γεωφυσική ομορφιά σπάνια (ειδικά τα νησιά μας είναι καταπληκτικά), που δε συναντιέται σε καμία χώρα παγκοσμίως.
Τελικά έχω την εντύπωση ότι εμείς οι Νεoέλληνες ζούμε σε μια χώρα που μόνο γεωγραφικά ταυτίζεται με την Ελλάδα και συνεχίζουμε να ξεφτιλίζουμε όλη την παράδοση που οι πρόγονοί μας, μας κληροδότησαν. Απορούμε βέβαια όταν οι ξένοι καταφέρονται εναντίον μας και μας χαρακτηρίζουν ανατολίτες και τριτοκοσμικούς.
Το βιβλίο είναι και χιουμοριστικό, αλλά αφήνεται στον αναγνώστη να αναγνωρίσει ποιο είναι το σοβαρό και πιο το χιουμοριστικό ή ειρωνικό σχόλιο. Βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου για γέλια, αλλά πράγματι νομίζω ότι είμαστε σε δύσκολη κατάσταση.
Να αναφέρω επίσης για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι έχω γεννηθεί, μεγαλώσει, σπουδάσει, εκπληρώσει τα στρατιωτικά μου καθήκοντα και εργαστεί, μόνο στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό έχω πάει μόνο κάποια ταξίδια αναψυχής. Επίσης τώρα είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά έχω δουλέψει και στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι παντρεμένος κι έχω δύο παιδιά. Αυτά τα λέω για να δικαιολογήσω το γεγονός, ότι για όλα αυτά που γράφω, έχω τις ανάλογες εμπειρίες και τουλάχιστον μπορώ να εκφράσω την άποψή μου.
Το βιβλίο έχει χωριστεί σε τρεις ενότητες. Οι πρώτες δύο αναφέρουν τα στραβά και η 3η τα καλά της Ελλάδας. Υπάρχει μια σαφής αριθμητική υπεροχή των στραβών, η οποία ελπίζουμε κάποτε να ανατραπεί.

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του κειμένου
Μπορώ να πω ότι η βασική έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι ο Έλληνας και η συμπεριφορά του, άρα του χρωστάω πολλά, για αυτό τον ευχαριστώ. Βέβαια υπήρχαν κι άλλες εμπνεύσεις και αφορμές. Για παράδειγμα είχα δει μια φορά μια επιγραφή σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο: ‘’Περηφάνια που είμαι Έλληνας και τιμή που είμαι Μακεδόνας’’. Είμαι σίγουρος ότι ο συγκεκριμένος Έλληνας δε ξέρει τίποτα από ελληνική ιστορία και βέβαια τίποτα για την ιστορία των Μακεδόνων. Επίσης πολύ συχνά συναντούμε αρνητικά σχόλια για την Ελλάδα από τους ξένους, όπως ‘’Η Ελλάδα είναι ωραία χώρα, χωρίς Έλληνες’’, ‘’Γιατί τους βάλαμε τους βλάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;’’. Αυτά τα σχόλια νομίζω ότι είναι υβριστικά και απαξιωτικά για την πατρίδα μου. Όχι ότι οι ξένοι έχουν άδικο για κάποια πράγματα που συμβαίνουν εδώ, αλλά όχι κι έτσι.
Να ξαναθυμηθούμε εδώ ξανά κι ένα ανέκδοτο, το οποίο παίζει χαριτωμένα με τα στερεότυπα που ο ένας λαός καλλιεργεί για τους άλλους. Ισχυρίζεται πως παράδεισος είναι εκεί όπου οι αστυνομικοί είναι Άγγλοι, οι μάγειρες Γάλλοι, οι μηχανικοί Γερμανοί, οι εραστές Έλληνες και οργανωτές είναι οι Ελβετοί. Αντιθέτως, κόλαση είναι εκεί που οι μάγειρες είναι Άγγλοι, οι μηχανικοί Γάλλοι, οι εραστές Ελβετοί, οι αστυνομικοί Γερμανοί και οργανωτές βέβαια, είναι οι… Έλληνες.
Εντύπωση επίσης μου είχαν κάνει μερικά τραγούδια του κωμικού μας, Χάρι Κλυνν, όπως το ‘’Ελλάδα η χώρα’’ και το ‘’Πωλείται πατρίς’’, όπου εκεί τόσα χρόνια πριν (δεκαετία του ’80), είχε διαπιστώσει τη μεγαλοσύνη (στη μαλακία) του Έλληνα και ήταν σαν να χτυπούσε το καμπανάκι για να ξυπνήσουμε, αλλά δε νομίζω ότι αυτό συνέβη.
Ακόμη, διαβάζοντας το βιβλίο του κ. Δήμου ‘’Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας’’, συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα χαρακτηριστικά προσδίδει στους Έλληνες, αλλά διαφωνώ με το γενικό πνεύμα του βιβλίου που είναι τελείως καταδικαστικό και απαισιόδοξο για την Ελλάδα και τους κατοίκους της.