Ο Ταμπουράς του Φώτου Τζαβέλ(λ)α ;

Χωρίς τίτλοΔημήτρης Σταθακόπουλος  Δρα Κοινωνιολογίας της ιστορίας, οθωμανικής περιόδου , Παντείου πανεπιστημίου διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής /μουσικού Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω

(Διαβάστε όλη την αρθρογραφία και τις επιστημονικές μελέτες του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο 24grammata.com κλικ εδώ)

1η και αποκλειστική προδημοσίευση στο 24grammata.com από μελέτη που ετοιμάζεται, αναφορικά μ’ ένα ιστορικό παραδοσιακό μουσικό έγχορδο όργανο ( Ταμπουρά ), που ενδεχομένως ανήκε στον Φώτο Τζαβέλ(λ)α ( 1770 – 1809 ).
Ως μέλος του Δ.Σ , ιστορικός και νομικός σύμβουλος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος, είχα και έχω την τύχη να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους ( απογόνους ), να δώ πάμπολλα κειμήλια , χειρόγραφα, όπως και αντικείμενα που αγνοεί η επίσημη ιστοριογραφία. Μάλιστα , ώ της παραδοξότητας δεν επιθυμεί ή δεν ενδιαφέρεται καν να τα μάθει.
Συχνά γίνονται εκπομπές, συνέδρια για το 1821, όπου επιδεικτικά δεν καλούν τον Όμιλο προκειμένου να επιδειχθούν άγνωστα αρχεία και κειμήλια, παρότι πάρα πολλές φορές ο Όμιλος και τα μέλη του, έχουν προσφερθεί, επιμένοντας οι συνεδριαζόμενοι απλά να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια (τα τελευταία χρόνια μάλιστα, με τάσεις γενικής αποδόμησης και «απομυθοποίησης» στο όνομα της τάχα «αντικειμενικότητας»).
Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, το μέλος του Όμίλου μας, Κων/νος Τζαβέλ(λ)ας, μου έφερε και φωτογράφησα λεπτομερώς τον κατά δήλωσή του, Ταμπουρά του Σουλιώτη προγόνου του, Φώτου Τζαβέλ(λ)α ( 1770 – 1809 )…η συνέχεια εδώ

Ρεμπέτικο – Λαϊκή Μουσική (1900 – 1970)
α. όλα β. έργα γ. μελέτες / άρθρα δ. ξενόγλωσσα