Στα Ιερά του Όμβριου Δία στην Αττική

στα Ιερά του Όμβριου Δία στην Αττική 24γραμματα πριμπας 24γραμματαφωτογραφίες: Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό  Κατεβάστε το εδώ

   24grammata.com/ free ebook

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Albums

Η λατρεία του Δία, στην αρχαία ελληνική θρησκεία, συνδεόταν άμεσα με τα μετεωρολογικά φαινόμενα και γι’ αυτό του είχαν προσάψει προσωνύμια και επίθετα όπως νεφεληγερέτης, όμβριος, κελαινεφής, κεραύνιος, τερπικέραυνος, αστραπαίος, εριβρεμέτης, υψιβρεμέτης, αργικέραυνος, ευάνεμος, καταιβάτης, υέτιος, μαιμάκτης κλπ.
Στην αττική συναντώνται δύο ιερά προς τιμήν του Δία του κύριου των μετεωρολογικών φαινομένων.
Το πρώτο, ο Θρόνος του Όμβριου Δία, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Φιλοθέης. Η προσέγγιση στο χώρο γίνεται από την οδό Μάρκου Μπότσαρη στη Φιλοθέη και συγκεκριμένα στο ύψος του αριθμού 10 της οδού. Εκεί αφήνουμε τη Μάρκου Μπότσαρη και ακολουθούμε το δρόμο (πεζή) μες στο άλσος. Μετά από μια όμορφη διαδρομή 1.100 περίπου μέτρων βρισκόμαστε στο χώρο του ιερού με την εξαιρετική θέα κυρίως προς τα βόρειο, δυτικό και ανατολικό μέρη του λεκανοπεδίου της αττικής. Σημειώνεται ότι όλα τα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα έχουνε μεταφερθεί στο μουσείο Κηφισιάς.
Το δεύτερο, το Ιερό του Όμβριου Δία (επίσης και Προοψίου Απόλλωνα), βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Υμηττού και για να φτάσουμε σε αυτό ακολουθούμε το δρόμο από το Κορωπί προς τη μονή Βηθλεέμ, που βρίσκεται στο λόφο Σφηττού, αλλά προσπερνάμε τη διασταύρωση (προς τη μονή) και συνεχίζουμε μέχρι το τέρμα του ασφαλτόδρομου. Μετά από 400 περίπου μέτρα χωματόδρομου σταματάμε και πεζή πλέον ακολουθούμε τον ανηφορικό χωματόδρομο και σύντομα μονοπάτι δεξιά μας. Μετά από 1.300-1.400 περίπου μέτρα ανάβαση φτάνουμε στο πλάτωμα, με μια υπέροχη θέα προς τα μεσόγεια. Εκεί βρίσκονται τα σωζόμενα τμήματα του Ιερού του Όμβριου Δία. Το Ιερό χτίστηκε περί το 800 π.Χ. πιθανόν σε περίοδο μεγάλης ξηρασίας. Παραδίπλα υπάρχει ναός του Προφήτη Ηλία.

Γιώργος Πρίμπας
Φλεβάρης 2016