Το Δέντρο που έδινε.. αυτό που μπορούσε να δώσει

κατάλογος24grammata/ παιδική λογοτεχνία (ειδικό ένθετο)

γράφει ο Σπυρόπουλος Τρύφωνας, Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, Μετ/κός φοιτητής Ειδικής Αγωγής, Παν. Λευκωσίας

Το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έχει γίνει ευρέως γνωστό δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πεδίο λογοτεχνικών εμπειριών με κοινά νοήματα στους διαφορετικούς αναγνώστες. Νοήματα όπως η συναισθηματική ανταπόκριση και η διαρκής προσφορά από το δέντρο ή η «απληστία» του παιδιού καθορίζουν, ως ένα βαθμό, τις λογοτεχνικές διαδρομές· δηλαδή, ορισμένα νοήματα του βιβλίου θεωρούνται τα αντιπροσωπευτικά και καθοδηγούν τις προσλαμβάνουσες του αναγνώστη. Ωστόσο το παιχνίδι με το βιβλίο παίζεται εκεί που το αναγνωστικό βίωμα του καθενός θα βγάλει ένα καινούριο νόημα, το οποίο δεν έχει προκαθοριστεί από τα κυρίαρχα νοήματα, και θα δυναμώσει το πεδίο των λογοτεχνικών εμπειριών. Ένα καινούριο νόημα, δηλαδή μία νέα οπτική ανεξάρτητη από το καθιερωμένο πρότυπο ανάγνωσης, θα μεταπλάσει το βιβλίο και θα ανανεώσει το περιεχόμενο μετατρέποντας τον αναγνώστη σε συνεργό της λογοτεχνικής δράσης.

Μία νέα οπτική στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό θα μπορούσε να είναι ότι το δέντρο δε δίνει τον εαυτό του αλλά αυτό που μπορεί να δώσει:

«Θέλω ένα σπίτι για να με ζεσταίνει»

«Δεν έχω σπίτι να σου δώσω», απάντησε το δέντρο.

«Το δάσος είναι το σπίτι μου, αλλά μπορείς να κόψεις τα κλαδιά μου και να χτίσεις ένα σπίτι. Τότε θα είσαι ευτυχισμένος.»

Ταυτότητα βιβλίου
Το Δέντρο που Έδινε
Σελ Σιλβερστάιν
εικονογράφηση: Σελ Σιλβερστάιν
μετάφραση: Χ. Σκαπεντζή
52 Σελ.
Δωρικός, 1989
ISBN: 9789602792834