“Διαθλασμένο Παλέρμο”

παλερμο 24γραμματαjpgΓεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης,

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]

Διαβάστε τα έργα του Γ. Σχορετσανίτη στο 24grammata.com κλικ εδώ

ISBN: 978-618-80957-5-5
Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com
Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 140


Επιμέλεια: Ειρήνη Ιωάν. Σουλτάτου
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Ηράκλειο, 2015
Μέγεθος Αρχείου: 4,9 Mb
Σελίδες:70
Μορφή αρχείου: pdf
Γραμματοσειρά: Constantia
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια του δημιουργού ή του εκδότη

Περιεχόμενα
Η βορειοδυτική γωνία του τρισκέλιου………..10
Ο σκληρός μήνας Απρίλης………..13
Ιστορικά διαλείμματα………………16
Η ιστορία ακόμα είναι εδώ…………18
Τα μνημεία είναι για τους ζωντανούς, όχι για τους πεθαμένους..21
Κουάτρο Κάντι…………….23
Το σικελικό μπαρόκ…………….27
Η κρήνη της ντροπής…………..30
Μερκάτο ντέλα Βουτσιρία……………..34
Τα ζώδια του καθεδρικού ναού του Παλέρμου……….37
Το δράμα της Σαντούτσα………..43
Τα κρυωμένα αγάλματα της πλατείας Πολυθέαμα……..48
Οι μοναχοί με τους καφέ χιτώνες………50
Οι ξανθές μπούκλες της μικρής Ροζαλίας Λομπάρντο…………..52
Ο προηγμένος ακτινολογικός έλεγχος των υπόγειων ψυχών………..56
Το μεγάλο ταξίδι των μουμιών από τις κατακόμβες στο ακτινολογικό εργαστήριο…….58
Ο καθεδρικός ναός του Μονρεάλε60
Δρόμοι και γωνιές του Παλέρμου……65
.
‘‘ … Για πάνω από είκοσι πέντε αιώνες κουβαλάμε το βάρος των υπέροχων και ετερογενών πολιτισμών, όλους απ’ έξω, κανένα από τους εαυτούς μας, κανένας που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε δικό μας. Αυτή η βία του τοπίου, αυτή η σκληρότητα του κλίματος, αυτή η συνεχής ένταση σε όλα, ακόμα και αυτά τα μνημεία του παρελθόντος, μαγευτικά κι ακόμα ακατανόητα γιατί δεν κατασκευάστηκαν από εμάς και ακόμα στέκονται γύρω μας σαν όμορφα μουγκά φαντάσματα, όλοι αυτοί οι άρχοντες που κατέφτασαν με δύναμη από κάθε κατεύθυνση, που ήταν κάποτε υπάκουοι και μισητοί, και πάντα παρεξηγημένοι, οι εκφράσεις των έργων τέχνης που δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε… όλα αυτά τα πράγματα έχουν σχηματίσει το χαρακτήρα μας, ο οπαλερμοποίος ως εκ τούτου επηρεάζεται από γεγονότα εκτός του ελέγχου μας, καθώς και από ένα τρομακτικό νησιωτικό χαρακτήρα του νου… ’’.
Τζουζέπε Τομάζι Ντι Λαμπεντούζα, Ο γατόπαρδος

Η βορειοδυτική γωνία του τρισκέλιου
Το τρισκέλιον, διατείνονται οι ιστορικοί, είναι σύμβολο που αποτελείται από τρεις αλληλοσυνδεόμενες σπείρες, ή τρία λυγισμένα ανθρώπινα πόδια, ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο με τρία σκέλη ή κάποιο τρίπτυχο ή γενικά οτιδήποτε που βρίσκεται σε τριπλή συμμετρική περιστροφή. Η λέξη παραπέμπει σε τρία σκέλη ή τρία πόδια. Το τρισκέλιον ως σύμβολο συναντάται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου γνωστού αστρονομικού ημερολογίου της δύσης στην Ιρλανδία στο δημοφιλές μεγαλιθικό μνημείο του Νιουγκραντζ γύρω στο 3200 π.Χ., σε Μυκυναϊκά αγγεία, σε νόμισμα στην Λυκία, σε στατήρες της Παμφυλίας (στην Άσπενδο, 370-333 π.Χ.) και στην Πισιδία. Σε κάποια ελληνικά πήλινα αγγεία εμφανίζεται ως οικόσημο σε ασπίδες πολεμιστών. Το τρισκέλιον, όμως σήμερα, είναι σύμβολο της Σικελίας, τηςΝήσου του Μαν στη Μεγάλη Βρεττανία, κι ακόμα της πόλεως Füssen στη Γερμανία.
Ως αρχαίο σύμβολο της Σικελίας, χρονολογείται την εποχή που η Σικελία ήταν μέρος της Μεγάλης Ελλάδας, ως αποικιακή επέκτασή της πέραν του Ιονίου Πελάγους. O Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αποδίδει την προέλευση του τρισκέλιου της Σικελίας στο τριγωνικό σχήμα του νησιού, της αρχαίας Τριακρίας, που περιελάμβανε τρία ακρωτήρια τα οποία είχαν ίσες αποστάσεις το ένα από το άλλο, σχήμα που παραπέμπει σαφώς σε ισόπλευρο τρίγωνο. Αλλά για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, το σύμβολο εμφανίζεται σε αρκετούς άλλους πολιτισμούς, με πρώτο εκείνον της Μάλτας (4400-3600 π.Χ.), καθώς και αλλού, όπως ήδη αναφέραμε…

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]