Παναγούλης – Φαλάτσι: “ένας άνδρας”, ένας έρωτας, μία ταινία

24grammata.com/ επικαιρότητα

Το «πράσινο φως» δόθηκε και το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι «Ενας άνδρας» θα γίνει ταινία µε διεθνές καστ, στην αγγλική γλώσσα
Για ποιο λόγο το βιβλίο – που µιλά για τον Αλέκο Παναγούλη και τη σχέση της µαζί του – κρύβει τόσο ενδιαφέρον, πάθος και έρωτα; Τι είναι λοιπόν αυτός ο «άνδρας»;

«Φοβάµαι πως η απάντηση είναι πολύ απλή: όλα. Περιλαµβάνει έρωτα, ειρωνεία, πόνο και πολιτική» γράφει στον πρόλογο της νέας ιταλικής έκδοσης του βιβλίου ο Ντοµένικο Προκάτσι, ο παραγωγός που εξασφάλισε τα δικαιώµατα για την κινηµατογραφική µεταφορά του έργου «Ενας άνδρας». Πρόλογος που αναδηµοσιεύεται στην ιταλική «Corriere della Sera». «Πάνω από όλα όµως βρίσκεται ο έρωτας. Μια κλασική ιστορία αγάπης, αλλά και µοντέρνα συνάµα. Η ειρωνεία διυλίζει πολλές στιγµές. Ο πόνος είναι παρών. Το ίδιο και η τραγωδία και ο θάνατος».

«Ενα µουγκρητό πόνου και οργής υψωνόταν πάνω από την πόλη και σε ξεκούφαινε, ασταµάτητα, επίµονα, σαρώνοντας κάθε άλλο ήχο, επαναλαµβάνοντας ρυθµικά το µεγάλο ψέµα. Ζει, ζει, ζει! Ενα µουγκρητό που δεν είχε τίποτα τ’ ανθρώπινο. Πράγµατι, δεν έβγαινε από ανθρώπινα όντα, από πλάσµατα µε δυο χέρια και δυο πόδια και µια σκέψη δικιά τους, έβγαινε από ένα τερατώδες και δίχως σκέψη ζώο, το πλήθος, το χταπόδι που το µεσηµέρι, καλυµµένο από σφιγµένες γροθιές, παραµορφωµένα πρόσωπα, συσπασµένα στόµατα, είχε κατακλύσει την πλατεία Μητροπόλεως, ύστερα είχε απλώσει τα πλοκάµια του στους γειτονικούς δρόµους φράζοντάς τους, βουλιάζοντάς τους µε την ασπλαχνία της λάβας που στο ορµητικό της ξεχείλισµα καταβροχθίζει κάθε εµπόδιο, ξεκουφαίνοντάς τους µε το ζει, ζει, ζει».

Με αυτά τα λόγια αρχίζει το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι που κυκλοφόρησε το 1980, τέσσερα χρόνια µετά το «µυστηριώδες» αυτοκινητικό δυστύχηµα που έκοψε το νήµα της ζωής του Αλέκου Παναγούλη, του ανθρώπου που είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στις 13 Αυγούστου του 1968 στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου.

Η Οριάνα Φαλάτσι και ο Αλέκος Παναγούλης γνωρίστηκαν το 1973, όταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έδωσε αµνηστία στον Παναγούλη και εκείνη θέλησε να του πάρει συνέντευξη. Η σχέση τους ήταν εκείνη που έκανε γνωστή τη Φαλάτσι στην Ελλάδα και έδωσε διαβατήριο στον Παναγούλη επί δικτατορίας να φύγει εκτός συνόρων και να ζήσει µε την Οριάνα στην Ιταλία. Ηταν εκείνη µάλιστα που του αγόρασε το αυτοκίνητο µε το οποίο σκοτώθηκε το 1976 στη λεωφόρο Βουλιαγµένης.

Το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι «Ενας άνδρας» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εξάντας σε µετάφραση Τασούλας Καραϊσκάκη. Εφ. Τα Νέα

Φαλάτσι και …Πόλυ Πάνου

Στην Ελλάδα η Οριάνα Φαλάτσι έγινε περισσότερο γνωστή για τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Γνωρίστηκαν το 1973, όταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έδωσε αμνηστία και βγήκε ο Παναγούλης από τη φυλακή όπου κρατούνταν για απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα. «Οταν στις 23 Αυγούστου 1973 ο Παπαδόπουλος έδωσε τη γνωστή αμνηστία, η Φαλάτσι έσπευσε να του πάρει συνέντευξη. Απευθύνθηκε στον Θανάση Πετρίδη, στον (ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ) Νίκο Σηφουνάκη, στον Μίκη Νικολακάκη και στον Νίκο Ζαρμπέλη, που ήταν συγκρατούμενος του Παναγούλη και είχε αποδράσει από τις φυλακές της Αίγινας, για να τη φέρουν σε επαφή μαζί του» λέει προς «Το Βήμα» άνθρωπος που τους συναναστράφηκε εκείνη την εποχή. «Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε στην Αθήνα και του πήρε τη συνέντευξη, και έτσι άρχισε να πλέκεται το ειδύλλιο μεταξύ τους».

Λόγω της σχέσης του με τη Φαλάτσι, η δικτατορία άφησε τον Παναγούλη να βγει εκτός Ελλάδος. «Πήγε στη Ρώμη και εγκαταστάθηκε στο ξενοδοχείο “Εξέλσιορ”, απέναντι από τα γραφεία του εκδοτικού οίκου Ριτσόλι, όπου εργαζόταν η Φαλάτσι, και άρχισε να αρθρογραφεί και αυτός στο “Europeo”». Μετά το αμφιλεγόμενο αυτοκινητικό δυστύχημα που του στοίχισε τη ζωή το 1976, η Φαλάτσι έγραψε το βιβλίο «Ενας άντρας», το οποίο είναι αφιερωμένο σε αυτόν αλλά περιέχει και μυθιστορηματικά στοιχεία.

«Η Φαλάτσι ήταν ένα οργισμένο, νευρικό άτομο» συνεχίζει η ίδια πηγή. «Εκανε όμως μεγάλο αντιχουντικό αγώνα και ανέδειξε διεθνώς όχι μόνο τον Παναγούλη αλλά και το αντιδικτατορικό κίνημα της Ελλάδας». Ηρθε στην Αθήνα για την κηδεία του και έμεινε στο ξενοδοχείο της πλατείας Κολοκοτρώνη, λίγα μέτρα μακριά από το γραφείο του Παναγούλη, στην οδό Κολοκοτρώνη 12.

«Ηταν και οι δύο έντονες προσωπικότητες, αλλά δεν είχαν απόλυτη ταύτιση στις πολιτικές αναλύσεις. Εκείνη ήταν επιθετική και δεν έτρεφε καμία συμπάθεια προς τους κομμουνιστές» θυμάται ο άνθρωπος αυτός που τους έκανε παρέα στη Ρώμη και στην Αθήνα. «Ενα βράδυ είχαμε πάει στην Πόλυ Πάνου, σε ένα υπόγειο της οδού Αμερικής όπου τραγουδούσε τότε. Μείναμε ως αργά, ήμασταν σε ευθυμία. “Θα έρθω να ζήσω εδώ” είπε η Φαλάτσι. “Και τι θα κάνεις; ” τη ρώτησε ο Αλέκος. “Θα σου πάρω ένα αυτοκίνητο για να με φέρνεις να ακούω την Πόλυ Πάνου”». Τελικά το αυτοκίνητο του το αγόρασε. Ηταν το μοιραίο Mirafiori στο οποίο σκοτώθηκε ο Παναγούλης.εφ. το Βήμα

Comments are closed.