Κυνόσουρα

Χωρίς τίτλο 3φωτογραφίες: Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό σε μορφή pdf

   24grammata.com/ free ebook

 Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Albums

Με το όνομα Κυνόσουρα υπάρχουν δύο χερσόνησοι στην Αττική και οι δύο συνδεδεμένοι με τους περσικούς πολέμους. Το όνομά τους έχει να κάνει με το στενόμακρο σχήμα τους που θυμίζει ουρά σκύλου.
Η πρώτη, που έχει την τύχη να βρίσκεται μακριά από το ανθρώπινο ενδιαφέρον, είναι στο ανατολικό μέρος της παραλίας του Σχινιά, στον κόλπο του Μαραθώνα, έχει κατεύθυνση από βορρά προς νότο, μήκος περίπου 2,5 χιλιόμετρα, δεν κατοικείται, καλύπτεται από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και θεωρείται μέρος του υδροβιότοπου του Σχινιά.
Η δεύτερη, το αντικείμενο του παρόντος φωτογραφικού άλμπουμ, βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της Σαλαμίνας και διασχίζει από δυτικά προς ανατολικά σε μήκος 3,4 περίπου χιλιόμετρων το Σαρωνικό κόλπο. Απέναντι στο ακρωτήριό της βρίσκεται το νησί της Ψυτάλλειας με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των ακαθάρτων του λεκανοπεδίου αττικής. Κατοικείται στο νοτιοδυτικό της
μέρος ενώ στο βόρειο μέρος της, το απέναντι από το Πέραμα, έχουν τις εγκαταστάσεις τους τα Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε. Δυστυχώς στους διάφορους ορμίσκους της, στο βόρειο μέρος της, βρίσκονται πολλά εγκαταλελειμμένα μισοβυθισμένα πλοία. Το μνημείο των Σαλαμινομάχων, δίπλα στα Ναυπηγεία Κυνόσουρας, θυμίζει την ιστορία σε έναν τόπο εγκαταλελειμμένο στην ασυδοσία χρόνων. Ας ελπίσουμε η πρόσφατη ακύρωση της πώλησης της με τον ΟΛΠ να είναι το έναυσμα για την ανάδειξή της ως ιστορικός χώρος.
Γιώργος Πρίμπας
Οκτώβρης 2015