Εφυγε από τη ζωή η Μυρτώ Tάσιου, κόρη της Κατερίνας Γώγου

mirto 24grammataΗ Μυρτώ Τάσιου, κόρη της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου και του σκηνοθέτη Παύλου Τάσιου, βρέθηκε νεκρή. Βρισκόταν σε ταξίδι στην Αθήνα, ύστερα από πολλά χρόνια διαμονής στο Ουτζέντο της Ιταλίας.

Οι Ελπήνορες της ζωής μας

Μυρτώ, σαν να εκκλιπαρώ

24grammata.com / εάν

γράφει ο Απόστολος Θηβαίος

Το έργο ολοκληρώθηκε μόλις σήμερα. Όλα τα ποιήματά της έσπασαν με τον ήσυχο τρόπο που πεθαίνουν τα πουλιά. Ό,τι έφτιαξε και ότι αγάπησε σήμερα κοιμάται για πάντα. Ανάμεσα στην Ιταλία και το πρόσωπό της η μοίρα των Αθηνών. Με την τεχνική της ψευδαισθήσεως εμείς θα σβήσουμε την παρουσία της. Όλη μας τη ζωή θα τη φωνάζουμε με το μικρό της όνομα, θα τα καταφέρουμε.
Για την Μυρτώ που έγινε άστρο η Κατερίνα Γώγου θυσίασε μια ζωή. Θα την κατηγορήσουν πως είπε ψέμματα. Πως είπε στη Μυρτώ ότι θα΄ρθουν καλύτερες μέρες, ότι τα παιδιά θα διαλέγουν τους γονιούς. Όχι, η Κατερίνα τόσα χρόνια μετά δεν λέει ψέμματα. Θα΄θελε η Μυρτώ με τα καινούρια της ποιήματα ανά χείρας να δηλώσει το παρών εκείνη τη μέρα, να πειστεί.
Θα ΄θελε τώρα η Μυρτώ να γελά με τον άγγελο. Σκηνές βυθού, λόγια και πράγματα φευγαλέα και απροσδιόριστα.
Δεν έχω διαβάσει τα ποιήματά της. Μπορεί και ο θάνατός της να σημαίνει κάτι λόγω της Κατερίνας, εκείνης της αγίας που αρνούνται ακόμη ναοί και ιερατεία. Λένε, λόγω των ποιημάτων της που κάποτε μας έσωσαν. Σ΄αντάλλαγμα τα αναδείξαμε σε συνθήματα. Τρέχουν πάνω στους τοίχους ακολουθώντας το βήμα σου. Περισσότερο επειδή αγάπησε με πάθος τη ζωγραφική και επειδή η ρωγμή μέσα της ήταν ολοφάνερη. Ίσως. Και ακόμη, επειδή η μοίρα καμιά φορά πλήττει τους επικίνδυνα ανθισμένους εραστές. Μα δεν έχει αξία τίποτε πια να θυμάσαι Μυρτώ.
Μπορείς να χαμογελάσεις τώρα σαν παιδί. Μπορείς να πετάξεις για κάπου. Όλοι το ξέρουν, η αίσθησή σου είναι διάφανη, η πολιτεία του ήλιου λένε υπάρχει.
Καλό ταξίδι Μυρτώ.

«Έφυγε» η Μυρτώ Τάσιου.

Η Μυρτώ Τάσιου, κόρη της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου και του σκηνοθέτη Παύλου Τάσιου, βρέθηκε νεκρή. Βρισκόταν σε ταξίδι στην Αθήνα, ύστερα από πολλά χρόνια διαμονής στο Ουτζέντο της Ιταλίας.

Η Μυρτώ για την Μυρτώ, όπως συστηνόταν στο βιογραφικό της που συνόδευε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Η Αλίκη δε μένει πια εδώ»:

«Γεννήθηκα στις 10 Οκτωβρίου 1967. Μητέρα μου είναι η Κατερίνα Γώγου, ηθοποιός και ποιήτρια. Πατέρας μου είναι ο Παύλος Τάσιος, σκηνοθέτης. Και οι δύο πέθαναν νέοι.

»Όταν ήμουν μικρή, πήγα στη Σχολή Μοντεσόρι και μετά έβγαλα μια καλών τεχνών, γιατί είχα πάθος για τη ζωγραφική. Μετά ειδικεύτηκα στη βυζαντινή τέχνη. Άρχισα να δουλεύω με τον Μιχάλη Αγγελιδάκη.

»Στο μεταξύ έκανε μπαμ η επιτυχία της Κατερίνας. Δυστυχώς έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Άρχισε να πίνει και να αυτοκαταστρέφεται με όλους τους τρόπους. Ένιωθα ενοχές που δεν μπορούσα να τη βοηθήσω και μπλέχτηκα κι εγώ μέσα.

»Ο πατέρας μου με παρακολουθούσε διακριτικά. Μου έκανε την πρόταση να πάω στην κοινότητα Saman στο Παλέρμο κι εγώ δέχτηκα.

»Ένα χρόνο μετά το θάνατο της Κατερίνας άρχισα να παίρνω τα πάνω μου. Ξανάρχισα να ζωγραφίζω και να γράφω. Έβλεπα το μέλλον μου με διαφορετικό τρόπο. Όλες οι αναμνήσεις έγιναν πεταλούδες, πέρασαν. Είκοσι χρόνια πέταξαν. Το μόνο που ζητάω είναι να ζήσω ελεύθερη χρωματιστά».