“ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ”

αρτεμη μαρκακης 24γραμματαΔρ. Ειρήνης Αρτέμη
ΜΑ & PhD Θεολογίας
Θεολόγος -Φιλόλογος

Διαβάστε όλες τις μελέτες της Ειρήνης Αρτέμης που δημοσιεύτηκαν από το 24grammata.com κλικ εδώ

24grammata.com/ free ebook (κατηγορία επιστημονικές μελέτες)
[κατέβασέτο]

ISBN: 978-960-93-7345-6
Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις 24grammata.com
Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 131
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, 2015
Μέγεθος Αρχείου: 1,8 Mb
Σελίδες: 88
Μορφή αρχείου: pdf
Γραμματοσειρά: palatino linotype
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια του δημιουργού ή του εκδότη
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος
9
Εισαγωγή
11
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΚΡΑΚΗ
13
Παρουσίαση των σημαντικότερων στιγμών του βίου του Απόστολου Μακράκη
13
Το έργο του Απόστολου Μαρκάκη
21
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΥΒΑΔΕΣ, ΜΑΚΡΑΚΗΣ, ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
24
Το κίνημα των Κολλυβάδων
24
Οι σχέσεις του Παπαδιαμάντη με το Μακράκη
30
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ:

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΑΚΗ
37
Μασονία και Ορθόδοξη Εκκλησία
37
Η στάση του Μακράκη απέναντι στη Μασονία
43
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ:

Ο ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
49
Η ερμηνεία της Βίβλου μέσα από τη διδασκαλία του Μακράκη
49
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ:

Ο ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ
57
Συνοπτική Παρουσίαση του γένεσης και της διδασκαλίας του Προτεσταντισμού
57
Η είσοδος του Προτεσταντισμού στον Ελλαδικό χώρο
63
Ο Μακράκης και οι επιδράσεις του Προτεσταντισμού στη διαμόρφωση της θεολογικής διδασκαλίας
67
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
72
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
77
ΠΗΓΕΣ:

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
80
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ
85

 

 

 

Στο σύζυγό μου, Κωνσταντίνο

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Μέσα από την εργασία αυτή θα εξετάσουμε το βίο και το έργο του Απόστολου Μακράκη. Η πορεία του Μακράκη δείχνει πώς ένας άνθρωπος που ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις για να αγωνιστεί και να προσφέρει στην Εκκλησία του Χριστού μπορεί να καταλήξει σε λαθεμένα μονοπάτια. Η περίπτωση του Μακράκη δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην εκκλησιαστική ιστορία του Χριστιανισμού αλλά ούτε και η τελευταία. Οι περισσότεροι από τους αιρετικούς που ταλάνισαν την Εκκλησία, ειδικά τους πρώτους αιώνες της θεμελίωσης της, είχαν όλα τα εφόδια να βαδίσουν το δρόμο του Χριστού και να διαπρέψουν ως θεολόγοι μέσα στην Εκκλησία, δυστυχώς όμως υιοθέτησαν πεπλανημένη διδασκαλία, η οποία παρέκκλινε από τη γνήσια χριστιανική πίστη, εμμένοντας στη δική τους «αλάνθαστη» άποψη για εκείνους, λαθεμένη στην πραγματικότητα για το σύνολο της Εκκλησίας, κάτι που τους οδήγησε να αποκοπούν από την κοινωνία και ενότητα με αυτήν.
Με την παρούσα συγγραφή μας προσπαθήσαμε να ερευνήσουμε ένα θέμα όπως ο Απόστολος Μακράκης που απετέλεσε πέρα σκανδάλου για τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

4 Μαρτίου 2015
Εορτή οσίου Γερασίμου Ιορδανίτου
Ε.Α.Α.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η προσωπικότητα που επιλέξαμε να μελετήσουμε επιστημονικά είναι ο Απόστολος Μακράκης. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποτέλεσε αίτιο για την εμφάνιση διαφορετικών στάσεων απέναντί του. Ήταν ο άνθρωπος που αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα εκκλησιαστικό και κοινωνικό πρόβλημα, γιατί η δράση του σχετίζεται με τη γέννηση και τη διαμόρφωση τού συγχρόνου ελληνικού εκκλησιαστικού ήθους και όλες τις παρεκτροπές του από τη γενικότερη πατερική παράδοση και αυθεντικότητα.
Μέσα από την εργασία αυτή θα εξεταστεί όχι μόνο η προσωπικότητα του Απόστολου Μακράκη αλλά και οι θεολογικές του απόψεις που αποδείχθηκαν λαθεμένες σε αρκετά σημεία σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση. Επίσης θα προσπαθήσουμε να εκθέσουμε σημαντικές πτυχές του ιστορικού περιβάλλοντος που έζησε ο Μακράκης και τεκμηριωμένη αναφορά στο κίνημα των Κολλυβάδων αλλά και σε πρόσωπα της εποχής που ήρθαν αντιμέτωπα με τον Μακράκη, όπως ο Παπαδιαμάντης.
Μόνο μέσα από τη μελέτη του έργου του θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα τι πραγματικά υπήρξε ο Μακράκης. Ήταν θεολόγος ή αιρετικός; Κοινωνιολόγος ή φιλόσοφος, πολιτικός ή εκπαιδευτικός; Η ολοκλήρωση της εργασίας μας θα δείξει εάν τα καταφέραμε ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε προσπαθήσει και θα έχουμε συγγράψει μια επιστημονική εργασία που θα αποτελέσει βιβλιογραφικό βοήθημα για την ανάπτυξη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ελλάδας στο μέλλον.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ:
Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΚΡΑΚΗ

1.1. Παρουσίαση των σημαντικότερων στιγμών του βίου του Απόστολου Μακράκη

Ο Απόστολος Μακράκης για πρώτη φορά είδε το φως της ζωής σε ένα νησί των Κυκλάδων στη Σίφνο το 1831 όπου γεννήθηκε. Στο νησί μένει μέχρι την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του το 1851. Τις σπουδές του θα τις συνεχίσεις στη Μεγάλη Σχολή του Γένους στην Κωνσταντινούπολη. Το 1852 θα ξεκινήσει τη διδακτική του καριέρα, διδάσκοντας σε διάφορα σχολεία της Κωνσταντινουπόλεως. Το διδακτικό του έργο γρήγορα γίνεται αποδέκτης επαίνων και το Πατριαρχείο του απονέμει το οφφίκιο του Οικονομικού Διδασκάλου. Εκείνος, όμως, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του και αρχίζει να μελετά, να συγγράφει και να δημοσιεύει τις πρώτες μελέτες του1.
Μετά από πέντε δημιουργικά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη φεύγει το 1856 για τη Λέσβο. Εκεί εργάζεται ως γραμματέας της Μητροπόλεως Λέσβου. Εκεί μένει έως το 1862, όπου φεύγει για τη Γαλλία. Ο λόγος της αναχωρήσεώς του είναι η εργασία που έχει αναλάβει. Θα εργαστεί ως οικοδιδάσκαλος της οικογένειας του τραπεζίτη Αθανασίου Αδαμαντίδου. Μία δουλειά που εκτός από έναν πολύ καλό μισθό του δίνει την προοπτική να διευρύνει γνωστικά τούς ορίζοντές του. Επιπλέον στην Κωνσταντινούπολη είχε ήδη έρθει σε μεγάλες ρήξεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους γονείς των μαθητών του, με αφορμή την «συχνή θεία κοινωνία», που δίδασκε αλλά και τον αυστηρό έλεγχο που ασκούσε στην κοινωνική, θεολογική και «πολιτική» δράση του Πατριάρχη αλλά και των κληρικών που τον περιέβαλαν2.
Στη Γαλλία δράττεται της ευκαιρίας να μελετήσει τη νεώτερη ευρωπαϊκή φιλοσοφία αλλά και να διδάξει θεολογία34. Μελέτησε τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα από το Ντεκάρ έως το Χέγκελ, και έγραψε τρεις φιλοσοφικές διατριβές: α. Περί της αναιρέσεως του σκεπτικισμού, β. Περί του αληθούς Ιησού Χριστού και γ. Περί της επιστήμης του Θεού. Η απολογητική του διάθεση εκφράσθηκε μέσα από τη συγγραφή των παραπάνω μελετών κατά της δυτικής φιλοσοφίας και υπέρ τού χριστιανισμού. Το 1864 έγραψε και δημοσίευσε άλλο ένα έργο, Το ξύλο της ζωής, με την ίδια απολογητική διάθεση απέναντι στη δυτική φιλοσοφία, την οποία κατηγόρησε ανοιχτά σαν ανεδαφική επειδή δεν στηριζόταν στη Χριστιανική Δογματική. Στο Παρίσι και στη Γαλλία δεν έμελλε να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι το 1865 επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και μετά τον ένα χρόνο το 1866, πηγαίνει στην Αθήνα. Η πόλη αυτή θα αποτελέσει τον τόπο που ο Μακράκης θα αρχίσει ή καλύτερα θα εδραιώσει την κοινωνική δράση του, η οποία δεν ήταν πάντα ομαλή. Το 1867 συγκεκριμένα δικάζεται και αθωώνεται για εξύβριση του Βασιλιά.
Στην Αθήνα αλλά και γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο «κηρύσσει με θέρμη και ζήλο την ανάγκη μετάνοιας και επιστροφής στη ζωή της ευσέβειας. Με τη ρητορική του δεινότητα και την ηθικιστική απόχρωση των κηρυγμάτων του, συνεπαίρνει λαϊκούς και κληρικούς, σχηματίζοντας κύκλο φανατικών οπαδών. Στις ομιλίες του και γενικότερα στη διδασκαλία του χρησιμοποιεί την άκρατο καθαρεύουσα, γιατί φάνηκε αυτή να συνεπαίρνει το ακροατήριό του. Η χρήση της συγκεκριμένης διαλέκτου εντυπωσίαζε, μολονότι η διάλεκτος αυτή σε συνδυασμό με τους νεωτερισμούς των όρων της φιλοσοφίας του, καθιστά τα βιβλία του μη κατανοητά και χωρίς να μπορεί να είναι λειτουργικά και εύκολα προς χρήση τόσο επιστημονική όσο και για απλή ανάγνωση»5. Με τη χρήση της αυστηρής καθαρεύουσας δε σκόπευε τόσο να επανασυνδεθεί με τη μέχρι τότε εκκλησιαστική και θεολογική παράδοση του ελληνικού έθνους αλλά ήταν το μέσο για να πετύχει τα θαυμασμό και τη σαγήνη των ακροατών του. Άλλωστε σχετικά με τη χρήση της καθαρεύουσας, της λόγιας γλώσσας είχαν ήδη διατυπωθεί έντονες κριτικές όχι μόνο κατά την εποχή του Μακράκη αλλά και την εποχή του διαφωτισμού6 σε πρόσωπα όπως ο Κοραής, ή ο Βούλγαρης. Ο συντηρητικός Απόστολος Μακράκης το 1877 καταγγέλλει τον Κοραή ως «μετακενωτή της μωρίας». Ο Μακράκης απέρριψε τις απόψεις του Haeckel, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στην Αγία Γραφή λόγω του γεωκεντρισμού της και της ανθρωποκεντρικής…24grammata.com/ free ebook (κατηγορία επιστημονικές μελέτες)
[κατέβασέτο]