OXI!

 

P7171210Την Κυριακή 5 Ιούλη 2015 υπάρχει ένα ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε μέσω ενός δημοψηφίσματος.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αν και είναι απόλυτα σαφές [ήτοι: αν ο ελληνικός λαός αποδέχεται (ψηφίζοντας ΝΑΙ) ή δεν αποδέχεται (ψηφίζοντας ΟΧΙ) τις προτάσεις των δανειστών όπως αυτές υποβλήθηκαν στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης την 25η Ιούνη 2015] εν τούτοις έχει αναπτυχθεί μια πρωτοφανής παραφιλολογία από τα κόμματα που πρόσκεινται στις θέσεις και την πλευρά των δανειστών (εκ των εντός βουλής τα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ) για το τι κρύβεται πίσω από το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Μια παραφιλολογία που εντείνεται από την ακραία προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ των ιδιωτικών καναλιών ΜΜΕ. Καναλιών τα οποία λειτουργούν χωρίς, εδώ και χρόνια με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων, να έχουν πληρώσει τα τέλη χρήσης των τηλεσυχνοτήτων στο ελληνικό δημόσιο. Των οποίων τελών, όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα διεκδικηθεί η άμεση καταβολή.

Αν όμως κάποιος προσπαθήσει, μέχρι την ώρα που γράφεται το παρόν: το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιούλη 2015, να δει τελικά, πίσω από το ερώτημα, αν υπάρχει – πέρα από το καθαυτό ερώτημα – και κάποια ερμηνεία, σε συνάρτηση φυσικά με τις δύο δυνατές απαντήσεις, τότε μάλλον θα πρέπει να καταλήξει ότι αυτή μπορεί να αναζητηθεί μόνον στη θέση που διατύπωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
[βλέπε εδώ: http://www.avgi.gr/article/5677989/ntaiselmploum-to-nai-sto-dimopsifisma-tha-deixei-oti-oi-ellines-apodexontai-ti-litotita] και η οποία, για το τι μπορεί να σημαίνουν το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, είναι η εξής

-το ΝΑΙ σημαίνει ότι οι έλληνες ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ τη λιτότητα. Αυτό φυσικά θα συνιστούσε μια αμετάκλητη ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ που αναπόφευκτα θα ερχότανε να προστεθεί στα επιχειρήματα των δανειστών, καθιστώντας κάθε τυχόν αντίρρηση της ελληνικής πλευράς χωρίς νόημα.

-το ΟΧΙ σημαίνει ότι ΠΙΘΑΝΟΝ (άρα ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ) η Ελλάδα δεν θα έχει θέση στην ευρωζώνη. Πιθανόν; Και πέρα από έναν πιθανότατα για να μην πούμε βεβαιότατα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα εκβιασμό, τι άλλο μπορεί να σημαίνει το ΠΙΘΑΝΟΝ; Και επίσης, πλέον με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη, γιατί πέρα από μια βραχυπρόθεσμα δύσκολη μεταβατική περίοδο η έξοδος από την ευρωζώνη (που ΔΕΝ συνεπάγεται και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση) μακροπρόθεσμα να μην είναι μια καλύτερη κατάσταση; Αυτές τις στιγμές, τις τόσο κρίσιμες στιγμές, η ερμηνεία αυτή του ΟΧΙ δεν συνιστά τίποτε άλλο πέρα από έναν ακόμη εκβιασμό υπέρ του ΝΑΙ. Ενός ΝΑΙ που ΒΕΒΑΙΑ θα σημάνει την αναπόδραστη συναίνεσή μας στη λιτότητα = στην εξαθλίωσή μας.

Ε, λοιπόν, προσωπικά σε αυτήν την ζοφερή ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ δεν πρόκειται να συναινέσω.

Γιώργος Πρίμπας.

(03.07.2015)