Migjeni (Μιγκιένι): μία από τις ξεχωριστές φωνές της αλβανικής λογοτεχνίας, για πρωτη φορά στην ελληνική γλώσσα

Migjeni 24grammata.com

24grammata.com- Ιστορία της Λογοτεχνίας

24grammata.com/ free ebook  – για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα
[download]

Πρόλογος και μετάφραση:  Gent

Migjeni (Μιγκιένι) είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του συγγραφέα και προκύπτει από την σύνθεση των τριών πρώτον συλλαβών του ονόματός του (Μιλός Γκιέργκι Νικόλα).
Ο Μιγκιένι είναι μια από τις ξεχωριστές φωνές της αλβανικής λογοτεχνίας, αν και το έργο του ελάχιστο, όπως σύντομη ήταν και η ζωή του. Πέθανε από φυματίωση το 1938, μόλις 27 χρονών.
Γεννήθηκε στη Σκόδρα το 1911 κι έμεινε ορφανός από τους δυο γονείς σε μικρή ηλικία. Μορφώθηκε με υποτροφίες σε μοναστηριακές σχόλες. Μα, ενώ αποφοίτησε με πτυχίο θρησκευτικής διδασκαλίας, έγινε ένας πολέμιος των θρησκειών και κατηγόρησε τους θεσμούς
τους ως υπαίτιους για την εξαθλίωση της χώρας και του ανθρώπου γενικός. Εργάστηκε ως δάσκαλος Δημοτικού σε ορεινό χωρίο της βόρειας Αλβανίας όπου και αρρώστησε. Όσο ζούσε πρόλαβε να εκδώσει μόνο μια ποιητική συλλογή με τίτλο “Ελεύθεροι στίχοι” (Vargjet e lira), η οποία απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία αμέσως μετά την κυκλοφορία της. Παρόλα αυτά κατάφερε να συνταράξει τον κόσμο των γραμμάτων. Το υπόλοιπο έργο του παρέμεινε χειρόγραφο ως το 1954.
Τα κείμενα που ακολουθούν είναι από αυτές τις σημειώσεις και γράφτηκαν τη περίοδο της οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 30.
Η Ευρώπη ήταν μια ανάσα πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ενώ η Αλβανία, σε κατάσταση εξαθλίωσης, με 80% αναλφαβητισμό, υπέφερε από διαταραχές, πολίτικες και θρησκευτικές.
Πρόλογος και μετάφραση:
Gent
Επιμέλεια:
Χρήστος Βατούσιος
Αθήνα 2015