Χανς Φαλλάντα Του Γ. Σχορετσανίτη

γράφει ο Απόσφαλλαντα 24γραμματατολος θηβαίος

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Εισαγωγικό σημείωμα για το βιβλίο “Μια απόπειρα σκιαγράφησης του Χανς Φάλλαντα” του Γιώργου Σχορετσανίτη.

για να διαβάσετε το βιβλίο κλικ εδώ

 

Κάθε φορά που δημοσιεύονται οι εργασίες του κυρίου Σχορετσανίτη, είμαι βέβαιος πως κάτι καινούριο θ΄ανακαλύψω. Η αξία των βιβλίων του συνίσταται στην ευγένεια της γραφής και την πρωτοτυπία των θεμάτων. Τόπων και ανθρώπων, καθώς έπειτα από τις ταξιδιωτικές του αναμνήσεις, που αποτελούν ταυτόχρονα και γνήσιες ανταποκρίσεις απ΄άλλους, ξένους κόσμους, ο συγγραφέας πλησιάζει τα πρόσωπα.
Μορφές όπως αυτή του Χανς Φαλλάντα συνοψίζουν σ΄ένα επαρκέστατο επίπεδο το ειδικό βάρος τολμηρών ψυχών σε φλεγόμενους καιρούς. Η αναφορά στον Γερμανό λογοτέχνη, πάντα σε ισορροπία ανάμεσα στην αξία του έργου του και την πραγματική ζωή που το στηρίζει, συνιστά την επανεμφάνιση ενός αυθεντικού νεορεαλιστή, ενός που στα χνάρια του Σελίν, καταγράφει όλη την ειρωνεία του κόσμου στην πιο σκληρή εποχή του.
Διαβάζω απ΄ την εισαγωγή για την τοξιμανία, τη δύσκολη ζωή, την ανέχεια. Η ζωή του Φαλλάντα κατέχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς μεταφράζει εκείνη την αίσθηση του Βερολίνου, σπαρμένου μ΄ότι απέμενε από μια χώρα και ίσως μια ολόκληρη ήπειρο. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις κανείς γράφει όσα ακριβώς παρατηρεί. Κάτι σαν την επιβεβαίωση στην τοποθέτηση της Άννας Πρου, όταν ομολογεί πως η παρατήρηση είναι πρωτίστως ταλέντο.
Σε μια εποχή που συλλέγονται τα υλικά για τα καινούρια τείχη, ο συγγραφέας ανασύρει ένα διαρκώς διαχρονικό πρόσωπο. Όταν αναζητούμε και όταν κατατάσσουμε, το παράδειγμα του Χανς Φαλλάντα αρκεί για να διαψεύδει τις εφήμερες μόδες.