Μία απόπειρα σκιαγράφησης του Χανς Φάλλαντα (Hans Fallada, 1893-1947)

φαλλαντα 24γραμματα“Μια προσπάθεια σκιαγράφησης του Χανς Φάλλαντα”
 Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης
ISBN: 978-618-80957-4-8
Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com
Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 109
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Ηράκλειο, 2015
Μέγεθος Αρχείου: 4,0 Mb
Σελίδες: 88
Μορφή αρχείου: pdf
Γραμματοσειρά: cambria
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια
του δημιουργού ή του εκδότη

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης,

Διαβάστε τα έργα του Γ. Σχορετσανίτη  στο 24grammata.com κλικ εδώ 

24grammata.com/ free ebook
[download]

Όπως πάντα για την Ειρήνη

Βιβλία του Χανς Φάλλαντα μεταφρασμένα στα ελληνικά

1 Fallada Hans: Μόνος στο Βερολίνο. Μετάφραση: Άντζη Σαλτα-μπάση. Εκδόσεις Πόλις. 2012.
2 Fallada Hans: Ο πότης. Μετάφραση: Έμη Βαϊκούση. Εκδόσεις Κίχλη. 2013.

Περιεχόμενα
Μία απόπειρα σκιαγράφησης του Χανς Φάλλαντα (Hans Fallada, 1893-1947)…. 11
Με αφορμή το “Kleiner Mann, was nun?” του Χανς Φάλλαντα….. 39
Η αφόρητη γοητεία της αυτοκαταστροφής και ο “Πότης” του Χανς Φάλλαντα…. 47
Μόνος στο Βερολίνο………. 59
“Οι Αγρότες, τα Αφεντικά και οι Βόμβες” (Bauern, Bonzen und Bomben) και οι αγροτικές διαμαρτυρίες της Βορειο-δυτικής Γερμανίας την περίοδο 1927-1930). …….65
Δίκην επιλόγου: Η εκτέλεση της μικρής Sophie Scholl……………. 73
Πρώτες δημοσιεύσεις …………………..85

24grammata.com/ free ebook
[download]

Άλλα έργα του Γεώργιου Νικ. Σχορετσανίτη
1. Ποιητές του Αζερμπαϊτζάν-Εικονογραφημένο Ημερολόγιο 1915. Ειδική έκδοση των ΒΗΤΑ Ιατρικών Εκδόσεων. 2015. Αθήνα.
2. Ιστορικά στοιχεία και άλλα παραλειπόμενα της εξέλιξης της Ανατομικής. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις. Νοέμβριος 2014. Αθήνα.
3. Ο Κνουτ Χάμσουν στη Χώρα των Θαυμάτων (e-book). Ηλεκτρονικές εκδόσεις 24grammata.com (Σειρά: εν καινώ, αριθμ. σειράς 88). Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: 22 Ιουνίου 2014. Ηράκλειο Κρήτης.
4. Επιστρέφοντας στο Δρόμο του Μεταξιού (e-book). Ηλεκτρονικές εκδόσεις 24grammata.com (Σειρά: εν καινώ, αριθμός σειράς 80). Ημερομηνία έκδοσης: 28 Απριλίου 2014. Αθήνα.
5. Μυθικές Πολιτείες της Ανατολής-Εικονογραφημένο Ημερολόγιο του 2014. Ειδική έκδοση των ΒΗΤΑ Ιατρικών Εκδόσεων. 2014. Αθήνα.
6. Παράπλευρες σημειώσεις και μελετήματα. Ηλεκτρονικές εκδόσεις 24grammata.com (Σειρά: εν καινώ, αριθμός σειράς 60). Ημερομηνία έκδοσης: 29 Οκτωβρίου 2013. Αθήνα.
7. Τυνησία – Η πύλη της ερήμου. Ηλεκτρονικές εκδόσεις 24grammata.com (Σειρά: εν καινώ, αριθμός σειράς 59). Ημερομηνία έκδοσης: 20 Οκτωβρίου 2013. Αθήνα.
8. Οδοιπορικό στη Σοβιετική και Νέα Βαλτική. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις. Ιούνιος 2013. Αθήνα.
9. Στη… σιωπηρή Ζωροαστρική πόλη της Γιαζντ (e-book). Ηλεκτρονικές εκδόσεις 24grammata.com (Σειρά: εν καινώ, αριθμός σειράς 46). Ημερομηνία έκδοσης: 9 Ιουνίου 2013. Αθήνα.
10. Η Ιστορία της Ισλαμικής Ιατρικής. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις. 2011. Αθήνα.
11. Ενδοκρινείς όγκοι του πεπτικού συστήματος. Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδη. 1990. Αθήνα.
12. Παθήσεις παραθυρεοειδών αδένων. 1989. Αθήνα.
“…Κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει τίποτα περισσότερο από την ίδια του τη ζωή.
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ικανότητες και διαφορετικό χαρακτήρα.
Το σημαντικό είναι να αντιστέκεσαι…”

24grammata.com/ free ebook
[download]

Μία απόπειρα σκιαγράφησης του Χανς Φάλλαντα
(Hans Fallada, 1893-1947)

“Οι Κβάνγκελ, δυο ασήμαντοι, μοναχικοί άνθρωποι στο Βόρειο Βερολίνο, σχεδόν φτωχοί, χωρίς βοήθεια, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες, χωρίς υποστήριξη, μια μέρα του 1940 κηρύσσουν τον πόλεμο ενάντια στον τερατώδη μηχανισμό του ναζιστικού κράτους, και ξαφνικά συμβαίνει το γκροτέσκο: ο ελέφαντας νιώθει να απειλείται από το ποντίκι! Η εξουσία επιστρατεύει τον δόλο και τη βία για να αντιμετωπίσει τον ποντικό, κι ένας ασύλληπτος μηχανισμός μπαίνει σε λειτουργία για να συλληφθούν τα δύο ανθρωπάκια. Ο ελέφαντας τρέμει, σχεδόν έχει χάσει τον ύπνο του, εκεί έξω είναι οι εχθροί που παραμονεύουν στο σκοτάδι και πρέπει να συλληφθούν, πρέπει να εξολοθρευτούν!”

Ο Χανς Φάλλαντα (Hans Fallada, 21 Ιουλίου 1893 – 5 Φεβρουαρίου 1947), γεννήθηκε ως Ρούντολφ Βίλχελμ Φρήντριχ Ντίτσεν (Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen) στο Γκράιφσβαλντ (Greifswald) της Γερμανίας και ήταν, όπως αποδείχτηκε, ένας από τους πραγματικά μεγάλους συγγραφείς του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Μερικά από τα καλύτερα και γνωστότερα μυθιστορήματά του, περιλαμβάνουν το “Και τώρα, ανθρωπάκο;” (Kleiner Mann, was nun?, Little Man, What Now?, 1932) και το “Κάθε άνθρωπος πεθαίνει μόνος” (1947), που κυκλοφόρησε με διάφορους τίτλους, όπως “Jeder stirbt für sich allein” (στα γερμανικά), “Every Man Dies Alone” (Η.Π.Α), “Alone in Berlin” (Ηνωμένο Βασίλειο) και “Μόνος στο Βερολίνο” στην ελληνική γλώσσα.

.
Τα έργα του ανήκουν κυρίως στο λογοτεχνικό ύφος της Νέας Αντικειμενικότητας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ακριβείς λεπτομέρειες και περιγραφές και ακόμα τον δημοσιογραφικό σεβασμό στα περιστατικά. Ήταν το παιδί ενός δικαστή με βλέψεις στα υψηλότερα αξιώματα της ιεραρχίας της δικαιοσύνης και μιας μητέρας από την μεσοαστική τάξη. Αμφότεροι οι γονείς του όμως, μοιράζονταν τον ίδιο ενθουσιασμό για τη μουσική και σε μικρότερο βαθμό τη λογοτεχνία. Η Jenny Williams στο βιβλίο της “More Lives than One” (1998), το οποίο σκιαγραφεί τη ζωή του Χανς Φάλλαντα, σημειώνει ότι ο πατέρας του συνήθιζε να διαβάζει μεγαλοφώνως στα παιδιά του κείμενα σημαντικών και αναγνωρισμένων συγγραφέων, όπως ο Σαίξπηρ και ο Σίλερ. Όταν ο Χανς Φάλλαντα ήταν έξι ετών, το 1899, ο πατέρας του μετακόμισε με την οικογένειά του στο Βερολίνο, στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής αναβάθμισης την οποία πέτυχε. Η πρώτη του επαφή με το σχολείο, το 1901, ήταν μάλλον τραυματική. Σταδιακά βυθίστηκε στην ανάγνωση και μελέτη απαιτητικών βιβλίων, αλλά μάλλον δύσκολων για την ηλικία του συγγραφέων, όπως ο Φλωμπέρ, ο Ντοστογιέφσκι και ο Ντίκενς.

Λίγο αργότερα, το 1909, η οικογένειά του μετακόμισε και πάλι στη Λειψία, μετά το διορισμό του πατέρα του στο Ανώτατο Αυτοκρατορικό Δικαστήριο. Ένα σοβαρό ατύχημα και τραυματισμός με άλογο το 1909 σε ηλικία δεκαέξι ετών και μια προσβολή τυφοειδούς πυρετού τον επόμενο χρόνο, σηματοδότησαν έντονα τη ζωή του νεαρού Χανς και έθεσαν τέλος στα σχετικά ξέγνοιαστα νιάτα του. Τα εφηβικά του χρόνια χαρακτηρίστηκαν από απομόνωση και περισυλλογή, κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μακροχρόνιες παρενέργειες και κατάλοιπα των προαναφερθεισών παθήσεων. Επιπλέον, τα διά βίου προβλήματα με τα ναρκωτικά που είχαν τη βάση τους, μεταξύ των άλλων, στην κατάχρηση των αναλγητικών φαρμάκων που έπαιρνε για την καταπολέμηση του πόνου των τραυμάτων του, εκδηλώθηκαν στο μέλλον και με πολλαπλές απόπειρες αυτοκτονίας.

 

Το 1911 έκανε μια συμφωνία με το φίλο του Hans Dietrich von Necker, να σκηνοθετήσουν μια μονομαχία ανάμεσά τους για να καλύψουν τις αυτοκτονίες τους, πεπεισμένοι ότι η μονομαχία θα φανεί ως πιο “έντιμη” μέθοδος. Λόγω βεβαίως της απειρίας των δύο αγοριών με τα όπλα, η όλη υπόθεση ήταν τραγικά κακοφτιαγμένη. Ο Dietrich αστόχησε με τον Χανς, αλλά ο Χανς Φάλλαντα όχι, και σκότωσε τον Dietrich. Ο Φάλλαντα ταραγμένος αρκετά με την όλη εξέλιξη της υπόθεσης, σήκωσε το όπλο του Dietrich και αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος, αλλά με κάποιο τρόπο επιβίωσε του αυτοτραυματισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο θάνατος του φίλου του, του εξασφάλισε την ιδιότητα του απόβλητου από την κοινωνία. Κρίθηκε τελικά αθώος για τη δολοφονία του φίλου του λόγω της παραφροσύνης του, αλλά από αυτό το σημείο και στη συνέχεια, πέρασε πολλές θητείες σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Σε ένα από αυτά τα ιδρύματα, τοποθετήθηκε για να εργαστεί σε αγροτικές δουλειές, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό την δια βίου σχέση του με την καλλιέργεια της γης.

Ενώ βρισκόταν σε σανατόριο, ο Φάλλαντα ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση και την ποίηση, μάλλον χωρίς επιτυχία, πριν εμφανισθεί στο προσκήνιο ως μυθιστοριογράφος το 1920 με τη δημοσίευση του πρώτου του βιβλίου, “Ο νεαρός Γκαίντεσαλ” (Der junge Goedeschal) το οποίο εκδόθηκε χρησιμοποιώντας και εγκαινιάζοντας το ψευδώνυμο Hans Fallada. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επίσης, αγωνίστηκε με τον επίμονο εθισμό του στη μορφίνη και ήρθε αντιμέτωπος με το θάνατο του νεότερου αδελφού του στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον απόηχο του πολέμου, ο Φάλλαντα εργάστηκε σε διάφορες αγροτικές εργασίες, προκειμένου να υποστηρίξει οικονομικά τον εαυτό του και να χρηματοδοτήσει την ολοένα επιδεινούμενη και αρκούντως απαιτητική τοξικομανία του. Κι αυτό γιατί ενώ πριν από τον πόλεμο ο Φάλλαντα στηριζόταν στον πατέρα του για χρηματοδοτική στήριξη, ενόσω έγραφε μετά την ήττα της Γερμανίας, δεν ήταν πλέον σε θέση ή ίσως και να μην επιθυμούσε να εξαρτάται από αυτόν. Λίγο μετά τη δημοσίευση του “Άντον και Γκέρντα” (Anton und Gerda, 1923), παρουσιάστηκε στις φυλακές της Greifswald για να εκτίσει ποινή έξι μηνών λόγω της κλοπής σιτηρών από τον εργοδότη του με σκοπό να τα πουλήσει και να αγοράσει τα απαραίτητα πια για τον οργανισμό του, ναρκωτικά. Το 1926, σε μικρότερο διάστημα από τρία χρόνια μετά την πρώτη φυλάκισή του, ξαναφυλακίστηκε λόγω μιας σειράς νέων κλοπών από τους εργοδότες του, για την αγορά πάλι αλκοόλ και ναρκωτικών. Τον Φεβρουάριο του 1928, φάνηκε, προς στιγμήν φυσικά, ότι είχε θεραπευτεί από τον εθισμό των παραπάνω ουσιών.

Το 1929, ο Φάλλαντα παντρεύτηκε την Άννα Μαργκαρέτε Ίσελ Σούζε (Anna “Suse” Issel) και κατέλαβε μια σειρά από αξιοσέβαστες θέσεις απασχόλησης στη δημοσιογραφία, ενώ εργάστηκε για τις εφημερίδες…

24grammata.com/ free ebook
[download]