Ο Αθηναϊκός Τύπος για την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης (Οκτώβριος – Νοέμβριος 1922)

Valsamis cover 2 24grammataΧρήστος Α. Βαλσάμης
Ο Αθηναϊκός Τύπος για την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης (Οκτώβριος – Νοέμβριος 1922)

24grammata.com/ free ebook
[download]

Διαβάστε, επίσης την πιο έγκυρη συλλογή άρθρων, μελετών, βιβλίων γύρω από τη Θράκη, από το θεματικό αποθετήριο του 24grammata.com κλικ εδώ

“Ο Αθηναϊκός Τύπος για την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης
(Οκτώβριος – Νοέμβριος 1922)”
Χρήστος Α. Βαλσάμης
Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com
Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 103
Τόπος και Χρονολογία παρούσας έκδοσης: Βέροια 2015
Η παρούσα ιστορική μελέτη συνιστούσε τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Χρήστου Α. Βαλσάμη στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης» του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ολοκληρώθηκε το 2013.
Μέγεθος Αρχείου: 8,2 Mb
Σελίδες: 174
Μορφή αρχείου: pdf
Γραμματοσειρά: Times New Roman
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια του δημιουργού ή του εκδότη.

24grammata.com/ free ebook
[download]
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕValsamis cover 24grammata.comΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο: Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
1.1 Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
1.2. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1922
1.3. Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
1.4. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο: Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
2.1. ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
2.2. ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ.
2.3. ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ
2.4. Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3Ο: Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
3.1. Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
3.2. Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ
3.3. Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Α΄ ΠΗΓΕΣ
I. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠΗΓΕΣ
II. ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
III. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Β΄ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ι. ΕΓΓΡΑΦΑ
ΙΙ. ΧΑΡΤΕΣ
ΙΙΙ. ΕΙΚΟΝΕΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

24grammata.com/ free ebook
[download]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης» του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Για την εκπόνησή της πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του επιβλέποντα καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Κ. Χατζόπουλου, Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για δύο λόγους: πρώτον, γιατί με βοήθησε να κατανοήσω την ουσία της επιστημονικής έρευνας και δεύτερον, γιατί με έπεισε να αγαπήσω την επιστήμη της Ιστορίας ακόμα περισσότερο.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Cronan James ειδικό επιστήμονα στα διπλωματικά και αποικιακά αρχεία του Foreign Office / National Archives (Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών / Εθνικά Αρχεία) στο Λονδίνο και το προσωπικό των διπλωματικών αρχείων του Ministère des Affaires Étrangères (Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών) στο Παρίσι, γιατί χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δεν θα είχα τη δυνατότητα πρόσβασης σε έγγραφα απολύτως απαραίτητα για την έρευνά μου.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα αρωγούς και συμπαραστάτες τους γονείς μου. Χάρη στη στήριξή τους κατάφερα να πραγματοποιήσω τις σπουδές μου, αλλά και να ολοκληρώσω την έρευνα και τη συγγραφή αυτής της μελέτης. Γι’ αυτό τους αφιερώνω την παρούσα εργασία.
Χρήστος Α. Βαλσάμης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Για την ανακωχή των Μουδανιών και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριο του 1922, έχουν γραφτεί ως σήμερα αρκετές ιστορικές μελέτες. Ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μου, το έργο του Κωνσταντίνου Γεραγά με τίτλο Αναμνήσεις εκ Θράκης#, η μελέτη με τίτλο Η Θρακική Έξοδος (1918-1922) του Κωνσταντίνου Απ. Βακαλόπουλου# και η μελέτη του Harry Psomiades με τίτλο Thrace and the Armistice of Mudanya#. Πέραν όμως από την ιστορική καταγραφή των γεγονότων της περιόδου, δεν έχει μελετηθεί ως σήμερα επαρκώς η εκκένωση της περιοχής από τον χριστιανικό πληθυσμό όπως και η στάση που τήρησε ο αθηναϊκός Τύπος της εποχής εκείνης σχετικά με την ανακωχή των Μουδανιών και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης. Άλλο κενό που εντόπισα στη βιβλιογραφία, είναι η απουσία μελέτης σχετικής με την άφιξη των προσφύγων που προέρχονταν από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης, καθώς όλες οι σχετικές μελέτες και έρευνες αφορούν στον προσφυγικό πληθυσμό στο σύνολό του (από Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη) χωρίς να γίνεται διαχωρισμός.
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή της αντίδρασης του αθηναϊκού τύπου απέναντι στην ανακωχή των Μουδανιών, στην απώλεια της Ανατολικής Θράκης και στην εκκένωσή της από τον χριστιανικό πληθυσμό. Για να γίνει κατανοητός ο αντίκτυπος των γεγονότων αυτών, θα παρουσιάσω τους όρους της ανακωχής, οι οποίοι είναι ελάχιστα γνωστοί στην ελληνική βιβλιογραφία, τα όσα διαδραματίστηκαν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την εκκένωση του χριστιανικού πληθυσμού, τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε και, εν τέλει, πώς επιτεύχθηκε η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.
Η έρευνά μου, όπως αναφέρω και στο σχετικό κεφάλαιο στο οποίο παραθέτω το κείμενο της ανακωχής των Μουδανιών, ξεκίνησε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αναζητώντας το κείμενο της σύμβασης, το οποίο όμως δεν βρέθηκε στο αρχείο του υπουργείου. Αποτελώντας βασικό πρόβλημα στην έρευνά μου, η απουσία της ίδιας της σύμβασης, προχώρησα στην αναζήτησή της στα Υπουργεία των Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, όπου μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αναζήτησης που διαθέτουν στο διαδίκτυο και με τη βοήθεια του προσωπικού τους κατάφερα να αποκτήσω πρόσβαση σε αυτήν. Επιπλέον προχώρησα στη μελέτη και αποδελτίωση αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής οι οποίες αποτελούν και το βασικό αντικείμενο της έρευνάς μου και βρίσκονται στο αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων…

24grammata.com/ free ebook
[download]