…Του παιδιού είναι η βασιλεία …

sk… Του παιδιού είναι η βασιλεία …

[Άννα Παυλίδου]

Διαβάστε και την ποιητική συλλογή της Αννας Παυλίδου, 2grammata.com free ebook εδώ

«Αἰὼν παῖς ἐστι παίζων, πεσσεύων• παιδὸς ἡ βασιληίη…” Ηράκλειτος
Ο Χρόνος είναι παιδί που παίζει με τους πεσσούς.  Του παιδιού είναι η βασιλεία…

Ο πίνακας είναι της ζωγράφου Ειρήνης Πέννα

Ο Χρόνος είναι παιδί λοιπόν. Το παιδί που δεν είναι νήπιο αλλά ούτε κι ενήλικας. Με βλέμμα καθάριο, με ενθουσιασμό, χωρίς να εκπλήσσεται, διανύει την αιωνιότητα παίζοντας πεσσούς. (Οι πεσσοί ήταν ένα παιγνίδι στρατηγικής με κύβους – σαν τα πιόνια ή πούλια σήμερα – στα αρχαϊκά χρόνια με κύριο γνώρισμα την πολλαπλότητα των επιλογών.)
Εντέλει τίποτα από όσα ή ότι καταφέρνει ο άνθρωπος δεν είναι δεδομένο. Κάθε στιγμή η ανθρωπότητα διαπραγματεύεται εκ νέου την μοίρα της στην κόψη του ξυραφιού, όσο ο μικρός βασιλιάς μετακινεί τα φοβερά παιδικά του πιόνια!
Γιατί του Χρόνου είναι η βασιλεία και σίγουρα η βασιλεία δεν είναι…δημοκρατία!. ‘Ισως είναι δική του η Βασιλεία γιατί μόνον τα παιδιά μπορούν να μπουν σ’ αυτήν σύμφωνα με την πίστη μας, να βασιλεύουν με απλότητα κι αγαθότητα. Θέλουμε δεν θέλουμε όμως, είναι Βασιλιάς ο Χρόνος.
Το μόνο σίγουρα πάλι είναι πως η πορεία των ανθρώπων είναι χαραγμένη από επιλογές λογικές ή παράλογες των ίδιων των ανθρώπων, απόρροια της βούλησής τους (ή και της έλλειψής της!). Από αποφάσεις που πήρε ο καθένας ή κι από αυτές που δεν είχε την ευκαιρία, την γνώση ή απλά δεν βρήκε το κουράγιο να πάρει.
Στο άχρονο και κυκλικό του Αιώνιου Χρόνου που εμπεριέχει το πάντα, η Πρωτοχρονιά είναι η “στιγμή” που… κοντοστεκόμαστε. Αντίθετα από το Παιδί-Χρόνο, ο Άνθρωπος εξελίσσεται: παίζει και μαθαίνει, έχει ευθύνη των επιλογών του (συνειδητά ή ασυνείδητα) και προχωρεί. Κατανοεί πως ο Χρόνος δεν απέρχεται… γέρος αλλά… παραμένει παιδί παίζοντας παιγνίδι στρατηγικής που εξελίσσεται ανάλογα με το πως επιλέξουμε να “κινηθούμε” ή όχι!
Ίσως λοιπόν η Πρωτοχρονιά είναι μια “στάση” απαραίτητη να δούμε την πορεία που έχουμε διανύσει ως τώρα και να δώσουμε χρώμα και “ευλογία” στις αποφάσεις και επιλογές που ανοίγονται εμπρός μας. Και αυτό σημαίνει στην ουσία καλύτερη σχέση με τον Εαυτό μας, καλύτερη σχέση με τον Κόσμο, καλύτερη σχέση με τον Χρόνο.
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους μας Καλή κι ευλογημένη Χρονιά!