«…πού πάνε οι καλημέρες σαν βραδιάσει…», Πάμπος Φιλίππου

TIbaio«…πού πάνε οι καλημέρες σαν βραδιάσει…»
Πάμπος Φιλίππου

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Στο πληρέστατο, όσο και περιεκτικό τζοϋσικό εγχειρίδιο της Αραβαντινού, η ίδια η ερευνήτρια αποδίδει στον κορυφαίο, Ιρλανδό συγγραφέα μια αποκλειστική ιδιότητα. Μιλούμε για την αυθάδη διαύγεια που χαρακτηρίζει την αιρετική και πρωτοποριακή γραφή του Τζαίημς Τζοϋς. Ακριβώς αυτή η τελευταία προσδιορίζεται μ΄ακρίβεια από την συγγραφέα.
Αυτήν την αυθάδεια, τη διαύγεια και τη βαθιά πίστη στη διατύπωση του ύφους και της ιδεολογίας την αναγνωρίζουμε στο έργο του Πάμπου Φιλίππου. Η αναγωγή έχει να κάνει με τη γνησιότητα της γραφής. Στο ποιητικό έργο του Κύπριου δημιουργού, που μετρά ήδη διαδοχικές εκδόσεις υποβλητικών, ποιητικών συλλογών αναγνωρίζονται ως κοινοί παρονομαστές η πίστη στον άνθρωπο και η συνεισφορά σ΄έναν αγώνα ευγενή, όπως η δικαίωση όλων των οραμάτων που κατέρρευσαν κάτω απ΄την καπηλεία των πολιτικών συγκυριών.
Υποδεχόμαστε την καινούρια συλλογή του Πάμπου Φιλίππου με ενδιαφέρον και σεβασμό απέναντι σ΄έναν ενσυνείδητο και γνήσιο οραματιστή. Κρατάμε απ΄αυτήν την καινούρια συλλογή τ΄ομώνυμο ποίημα και τον καταληκτικό του στίχο που θέλει ανίκητους όσους ονειρεύονται.
Αθήνα, 01/01/2015