Το παρατηρητήριο-αστεροσκοπείο του Ούλουγκ Μπεγκ

αστεροσκοπειο  2 σχορετσανιτης 24γραμματα 24grammata.com/ Μέση Ανατολή/ Ιστορία της Λογοτεχνίας

Το παρατηρητήριο-αστεροσκοπείο του Ούλουγκ Μπεγκ

διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη σε μορφή pdf 

‘‘Αν του ανθρώπου του μέλλεται να γίνει θεός,
Ο θρόνος του θα είναι το βιβλίο’’

Αντρέγιεφ Λεονίντ, Η σκέψη

γράφει ο  Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης,

Διαβάστε τα έργα του Γ. Σχορετσανίτη  στο 24grammata.com κλικ εδώ 

Στις αρχές του 1220, οι Μογγόλοι ξεκίνησαν τις ανηλεείς ιστορικές τους επιθέσεις και κατέστρεψαν το σύνολο του ανατολικού Ισλάμ. Σε ένα μόνο χρόνο κατέλαβαν τα περισσότερα, καλύτερα και ομορφότερα μέρη και αιχμαλώτισαν μεγάλες μάζες πληθυσμού, σκοτώνοντας, σφάζοντας και βιάζοντας. Μόνο στη Μπουχάρα οι ορδές του Τζένγκις Χαν βίασαν χιλιάδες γυναίκες και έσφαξαν τριάντα χιλιάδες άντρες.
Η Σαμαρκάνδη ήταν ένα από τα κύρια θύματα της επίθεσης των Μογγόλων και ταξιδιώτες του δέκατου τέταρτου αιώνα, αναφέρουν ότι η πόλη δεν ήταν παρά η σκιά της προηγούμενης, προ της μογγολικής δηλαδή εισβολής.
Ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό αφανίστηκε, συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Οι καταστροφές επεκτάθηκαν στα σχολεία, τους μεντρεσέδες και τα εμπορικά δίκτυα. Οι επιστήμονες της πόλης είχαν επίσης τα δικά τους θύματα μέσα στην
ανομολόγητη καταστροφή.
Ένας από τους πιο επιφανείς επιστήμονες που σκοτώθηκε από τους Μογγόλους, ήταν ο Najib al – Din al – Samarkandi.
Ήταν γιατρός ο οποίος γεννήθηκε και ήκμασε στην Σαμαρκάνδη, αλλά σκοτώθηκε από τους Μογγόλους κατά τη λεηλασία της Χεράτ μεταξύ των ετών 1222 και 1223. Η συνέχεια σε μορφή pdf