Μια “γνωριμία” με τα σκοτάδια της ψυχής μας, η νέα πρόταση του Χρ. Βατούσιου

βατουσιος 24γραμματαΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΣ
«ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ-ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ»

Διαβάστε τα εισαγωγικά σημειώματα που έγραψαν για το συγκεκριμένο έργο του Χρ. Βατούσιου οι:

α. Ρένα Κατσάνη εδώ

β. Απόστολος Θηβαίος εδώ

γ. Γιώργος Πρίμπας εδώ

δ. Γιώργος Δαμιανός εδώ

Μια “γνωριμία” με τα  σκοτάδια της ψυχής  μας, η νέα πρόταση του Χρ. Βατούσιου

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Το 99ο βιβλίο των ηλ. εκδόσεων 24grammata.com είναι το θεατρικό “Μια γνωριμία – Το μυστικό” του Χρήστου Βατούσιου, τον οποίο και υποδεχόμαστε στις εκδόσεις μας.
Ο Χρήστος Βατούσιος, προσωπικός φίλος και τακτικός συνεργάτης του 24grammata.com, δεν είναι ένας περιστασιακός επισκέπτης των Γραμμάτων. Δεν ασχολείται με τα Ωραία Γράμματα από περιέργεια αλλά από καθημερινή ανάγκη. Έχει, ήδη, εκδόσει τις ποιητικές συλλογές: “Πεζά και τροχοφόρα”, 2009, “Ρημάτων Τύχη”, 2011, “Νόμιμη Μοίρα”, 2014 καθώς και το Θεατρικό έργο “Η ζωή του Δημήτρη”, 2012, όλα τα προαναφερθέντα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.
Το “Μια γνωριμία – Το μυστικό” είναι το παρθενικό του εκδοτικό ταξίδι στο 24grammata.com και προσπαθεί να γνωρίσει την τύχη του έργου του στην εποχή του διαδικτύου

Με το “Μια γνωριμία – Το μυστικό” ο Βατούσιος οδηγεί τους θεατές σε εσωτερικές αναζητήσεις. Προσπαθεί να ξετυλίξει τις χιλιάδες εκείνες κλωστούλες που συναποτελούν τον εσωτερικό ιστό της ύπαρξης μας. Ένα έργο-καθρέφτης της μοναξιά μας, μια οδυνηρή καταγραφή της ερημιάς μας (απόσπασμα από το έργο: “Η ζωή, μου έλεγε, είναι ένα τετράδιο που, εάν το γράψεις μόνος σου, δε θα το διαβάσει κανένας”).
Ασχολείται, για άλλη μια φορά, με τον Άνθρωπο, όχι, όμως, με το μάτι του “κοινωνιολόγου” αλλά με το μάτι του Καλλιτέχνη, που αναζητά τη Λύτρωση. Δεν προσπαθεί να συγκαλύψει, ούτε να εξωραΐσει τίποτα. Έχει βαθιά συναίσθηση της τραγικότητας της ζωής και αναζητά τη Λύτρωση, τη δική του αλλά και των θεατών “δι’ ελέου και φόβου”. Αυτή τη Λύτρωση, έννοια συνυφασμένη με την Τέχνη, είναι μόνιμη εμμονή του Βατούσιου σε όλα τα έργα του. Αναζητά με παιδική αφέλεια τους Ανθρώπινους Φόβους του, όχι για να τις “θεραπεύσει” αλλά απλά για να τους υποδείξει. Γι αυτό και η Τέχνη του Βατούσιου είναι εξόχως αποκαλυπτική.

Το “Μια γνωριμία – Το μυστικό” είναι ένα δύσκολο έργο, μια γόνιμη πρόκληση και για τον αναγνώστη αλλά κυρίως για τον θεατή. Χάνεται στο λαβύρινθο των οικογενειακών σχέσεων, τις σχέσεις του ανθρώπου με τους γονείς και ιδίως με τη μητέρα. Ο ρόλος της μητέρας, αν και σκηνικά απούσα, είναι ηγεμονικός σε τούτο το έργο. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του παιδιού (δε μιλώ για μας/ μιλώ για τα παιδιά μας, αναφέρει στην ποιητική του συλλογή “Νόμιμη Μοίρα”. Παιδιά, γονείς, χαοτική εφηβεία αλλά και απωθημένα ενηλίκων ξεδιπλώνονται στη σκηνή σε μια ταξινομημένη σύγκρουση. Ο Βατούσιος φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τις επιπτώσεις των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων αλλά δεν τις προβάλλλει με τον τρόπο του ειδήμονα ή του δοκησίσοφου δασκάλου, που θεωρεί ότι κατέχει μια κάποια αλήθεια. Ο Χρήστος Βατούσιος φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιοθρήνητο από τον ίδιο τον νικητή στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, γι αυτό και οι ήρωες του είναι πάντα σεμνοί και ηττημένοι