Δροσοσταλίδα

drosostalida24grammata/ παιδική λογοτεχνία (ειδικό ένθετο)

 

Δροσοσταλίδα

Σε αυτό το παιδικό λογοτέχνημα η εικονογράφηση δεν έχει ένα σταθερό χρωματικό μοτίβο, αλλά κάθε δισέλιδό του θυμίζει και ένα χρώμα της φύσης. Εάν έχουμε λανθάνουσες εντυπώσεις για τα χρώματα της, ίσως, μία στρογγυλή δροσοσταλίδα, για μία στιγμή, να συμβολίσει το δάκρυ στο μάτι μας και να ποτίσει τα γρανάζια της μνήμης.

Η συγκεκριμένη δροσοσταλίδα καθώς χορεύει επάνω στη φύση και συνομιλεί μαζί της, και καθώς ταξιδεύει αναζητώντας το όνομά της… τον αυτοπροσδιορισμό της… μπορεί να προσφέρει και διακειμενικές συναντήσεις με την ειρηνική επανάσταση των βροχοσταλίδων, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της Γλώσσας Δ΄ δημοτικού. Η πολυπλευρικότητα των αλληλοσυμπληρούμενων νοημάτων από τα δύο κείμενα, πιθανόν, να προσφέρει και μία επιπλέον επισήμανση ότι –ηθικός συλλογισμός για όλες τις ηλικίες– ο αγώνας για την ισορροπία στη φύση δεν έχει ανθρωποκεντρικές προϋποθέσεις, αλλά αφορά όλες τις δυνάμεις της Φύσης και μας συμπεριλαμβάνει.

Ίσως, οι προσωποποιημένοι ήρωες των δύο παιδικών λογοτεχνημάτων, οι οποίοι έχουν και χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, να δημιουργούν μια αλληλεπίδραση με τα παιδιά-αναγνώστες, ώστε να κατανοήσουν –τουλάχιστον τα παιδιά– ότι στη φύση δεν συνυπάρχουμε μόνο ως άνθρωποι. Οι λογοτεχνικές ευκαιρίες μπορούν να αναδείξουν, στο πλαίσιο της αισθητικής συγκίνησης, αυτή τη συνύπαρξη και να τη μετατρέψουν από ηθικό συλλογισμό σε ηθικο-συναισθηματική δέσμευση.

Σπυρόπουλος Τρύφων
Αναπλ. εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας
Μετ/κο Ειδικής Αγωγής

Ταυτότητα βιβλίου
Δροσοσταλίδα
Δημητρακόπουλος Αντώνης
Εικονογράφηση: Σπαθοπούλου Έρση
Εκδόσεις Ίκαρος, 2012
32 σελ.
978-960-9527-51-4