ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ Μικρή Δοκιμή για τον Τάσο Λειβαδίτη

λειβαδιτης24grammata.com/

αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη κλικ εδώ 

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ
Μικρή Δοκιμή για τον Τάσο Λειβαδίτη

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Αυτός ο ποιητής υπήρξε μόνος μια εποχή. Φεύγοντας αφήνει το στίγμα του, καταλαμβάνοντας τον πλατύ και ευαίσθητο χώρο που πάντα του αναλογούσε. Είναι το ίδιο πρόσωπο με εκείνον τον ανθρωπάκο που κρεμιέται μες στην αποθήκη με τα βαλσαμωμένα πουλιά. Είναι εκείνος ο νεαρός ενοικιαστής που εισβάλλει αργά στα σαλόνια και φυτεύει άνθη στα αιμάτινα κεφάλια. Πρόκειται για το ίδιο εκείνο πρόσωπο που διεκδικεί μια θέση μες στο μεγάλο δικαστήριο του αιώνος, όχι για να υποστηρίξει το δίκαιο ή το άδικο μα για να παραθέσει όλα τα γεγονότα. Τις μικρές και τις μεγάλες λεπτομέρειες, όπως τον χορό μιας γυναίκας πριν το τέλος μες στις παλιές δόξες των διαμερισμάτων. Ή όσα προηγήθηκαν της απώλειάς του και όσα πάλι συμβαίνουν αιώνες μετά το θάνατό του και είναι πάλι εκείνος. Είναι το ίδιο πρόσωπο που εκπυρσοκροτεί τις μικρές ώρες παραμένοντας εν ζωή σε πείσμα των οπλισμών και των ιδεών. Είναι ο νεαρός αδελφός στα επισκεπτήρια του Σαββάτου, είναι τ΄αποκεφαλισμένο σώμα της αποκριάς. Αυτός ο ποιητής που τέτοια μέρα σαλεύει μες στη φωλιά του γεννώντας χρυσά και κόκκινα και μαβιά θραύσματα είναι βεβαίως το ίδιο πρόσωπο με κάθε μια απ΄τις τρομερές και ασήμαντες λεπτομέρειες. Αυτές που ποτέ δεν θα τις ξαναβρούμε ατόφιες μα κατεγραμμένες σ΄ανθρώπους ναυάγια των θαλάμων, στις εορτές των Χριστουγέννων, στην τόση τους ζεστασιά που αχνά πια ανακαλούμε. Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι το ίδιο πρόσωπο μ΄αυτόν τον ερωτικό νέο που υπήρξε μάρτυρας σε τόσους θανάτους. Μια ολόκληρη ταξιαρχία από συγγενείς, ζητιάνους, ποιητές, νεκρούς και μητέρες περνά απ΄τα ποιήματα. Πώς χώρεσαν τόσοι πολλοί στα μικρά βιβλία, δίχως να πιστεύουν στα μεγάλα θαύματα. Αυτός που τραγουδά έχει το ίδιο πρόσωπο με τη νύχτα, αυτός προσμένει μες στο σκοτάδι αιώνων, ελπίζοντας σ΄ευτυχισμένα πλοιάρια, σε προσδοκίες αιώνων. Αυτός ο άνθρωπος που μοιάζει σε ποιητή ή σε προφήτη προβλέποντας τους θανάτους πεντάχρονων φίλων, αυτός ο άνθρωπος που έζησε μες στην ποίηση πασχίζοντας να πεθάνει για κάποιον άλλο, δοκίμασε να γεφυρώσει τις αποστάσεις.
Πλήθος μελετητών, τώρα και στο παρελθόν καταπιάστηκαν με το φαινόμενο Λειβαδίτης. Αναμένονται οι κριτικές του μέλλοντος που θα επιμένουν πως αυτός ήταν το ίδιο πρόσωπο μ΄εκείνον που διέσωζε χρόνια και χρόνια τόσες ωδές. Ταπεινός και γενναίος, μ΄ομπρέλες και άλλα σύμβολα βγαλμένα απ΄το δικό μας, τον απλό κόσμο, όπως τον συνέλαβε ο ποιητής της Μεσσήνης.Τα λόγια του θα πούν, δεν ήταν μυσταγωγίες, χειρονομίες προς τα μέσα, αλλά φωνές, φωνές, φωνές δυνατές προς τα πλήθη του τώρα και του αύριο. Αυτός ο ο ποιητής ενσάρκωσε τη μεγάλη, ιστορική μυθολογία, αναπαριστώντας ολόκληρη την ατμόσφαιρα ανάμεσα στ΄όνειρο και τις παλιές μας γειτονιές, τα τρελά πρόσωπα και τις εμπειρίες, τα πράγματα που σπέρνονται με τον άνεμο και την ησυχία των υφαντουργείων.
Όμως πέρα απ΄τη βιογραφική αναπαράσταση σημαίνοντων προσώπων της εποχής και της γενεαλογίας του, ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης υπήρξε κυρίως, δίχως κανείς να το γνωρίζει ένας ποιητής των τίτλων, χαρακτηρίζοντας ολόκληρες δεκαετίες με φράσεις, όπως μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα είτε τραγουδώντας θαμμένος εν στολή σε δημόσια κοιμητήρια, βοτανικές αποθήκες, σ΄έρωτες και εξάψεις αυτόματων φωτογραφιών.

Τάσος Λειβαδίτης – Ποιήματα

επιλογή από τα σημαντικότερα ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη (1922-1988)

24grammata.com free ebook

[download/ κατέβασετο]

Τάσος Λειβαδίτης – Ποιήματα

Τάσος Λειβαδίτης (1922 – 1988)
α. όλα β. έργα γ. μελέτες / άρθρα δ