VANISHING POINT

VANISHING POINTjpg24grammata.com/Αμερική (αφιέρωμα  εν προόδω)

Εξερευνώντας την “Ωραία Αμερική” (22η στάση, αφιέρωμα εν προόδω)

 έχουν  προηγηθεί κλικ εδώ

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Ο Απόστολος Θηβαίος θα είναι ο οδηγός και ο ξεναγός μας σε αυτό το πανέμορφο ταξίδι στην Αμερική του ωραίου, του έρωτα και της φαντασίας.

Εικοστή τρίτη στάση του οδοιπορικού

Θυμήσου,
«το λεύτερο ένδυμα του κυνηγού»
Ουώλτ Ουίτμαν

VANISHING POINT
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 

Υπάρχει ένα σημείο καμπής. Ένα όριο πέρα απ΄το οποίο ολόκληρη η αμερικανική ενδοχώρα χάνεται, περνά στην ιστορία. Με τους ήρωες, τ΄ανέκφραστα πρόσωπα των ιθαγενών ινδιάνων που διδάσκουν σε καφετέριες μ΄αριθμούς χιλιομετρικών αποστάσεων για ονόματα και πνιγμένους στο ποτό εργάτες. Μια ατμόσφαιρα Χόπερ δηλαδή, μ΄αληθινές, αμερικανικές μορφές εμπρός στη θέα της επιβλητικής κορυφογραμμής.
Σ΄αυτό το σημείο η Αμερική ολοκληρώνει την ιστορία της. Ο ύμνος της σε τίποτε δεν έχει να κάνει με τη ζωή και τις πρωτοπορίες των περασμών αιώνων.Με λιωμένα ολότελα τα χέρια η Αμερική διδάσκει τα παιδιά της μες στις υπερμεγέθεις εκκλησίες των αυτοκινητοδρόμων. Οι πιστοί χάνονται προς την έρημο, αργά τ΄απογεύματα, ταραγμένοι απ΄την τόση κατάνυξη και τα θαύματα που συμβαίνουν. Η εποχή της ελευθερίας συγκρατεί ακόμη κάτι απ΄τον απολιθωμένο χαρακτήρα της. Σ΄αυτούς τους τόπους, στο μέσον της ερήμου η Αμερική χάνει για πάντα τον προσανατολισμό της. Ακροβατώντας στη σκιά μιας νεόκοπης ιστορίας, βηματίζοντας δύσκολα ανάμεσα στις σωρούς αναίτων πολέμων και τις γεννιές που ακόμη δεν φθάσαν, η Αμερική βαφτίζει δικά της τα παιδιά των συνόρων, αναχωρεί σ΄αποστολές πολεμικές, χτίζει τα ξύλινα σπίτια και μεταναστεύει στο τέλος των τρομερών ανεμοστρόβιλων. Κάθε τόσο πανηγυρίζει την τόση ελευθερία της, καίει τα εγχειρίδια των ηθών και εκτινάσσεται στο αρχικό της μέγεθος.
Η λάμψη της Αμερικής που ξεθωριάζει και οι προσωπογραφίες των εξαντλημένων χωρικών των προηγούμενων δεκαετιών. Οι πολιτείες που συγκλονίζονται απ΄τις ανακαλύψεις χερσαίων εκτάσεων στην καρδιά της χώρας. Η αγάπη για την ισότητα, τα λόμπι, οι έρημες πόλεις των θρυλικών εργοστασίων της Φορντ, η προσωρινότητα και η εκτίναξη της τεχνολογικής θεωρίας σ΄ασύλληπτα ύψη.
Η Αμερική θα διαθέτει πάντα ένα σημείο, αρκούντως οριακό, πέραν του οποίου οι ελαφριές μορφές χάνονται, παραχωρώντας τη θέση τους σε σύγχρονες Βαβέλ και πολύ υψηλούς ορίζοντες. Αυτό το σημείο ονομάζεται vanishing point. Γι΄αυτό γνωρίζουν μονάχα οι ερασιτέχνες του ραδιοφώνου, τα πολύ απείθαρχα κορίτσια καθώς οδηγούν τις μοτοσυκλέτες τους, ολόγυμνα προς τ΄οριστικό τέλος του κόσμου. Γι΄αυτό το σημείο μπορεί κανείς να συλλέξει σπουδαίες και ουσιαστικές πληροφορίες. Την ώρα που η αμερικανική πραγματικότητα κινείται ιλιγγιωδώς μες στους κόλπους της ιστορίας η θαυμαστή αυτή χώρα μεταβάλεται σε μύθο. Επιζώντες, ενσυνείδητοι εκφραστές του εσωτερικού, πατριωτικού κινήματος, χαμένοι ποιητές που δεν διασώζονται μες στην ανεξέλεγκτη οικονομία αυτής της χώρας. Μια οικονομία που καταργείται καθώς διανύει κανείς τ΄απέραντα μίλια που οδηγούν στους δρόμους του ωκεανού. Σ΄ολόκληρη την επικράτεια η γλώσσα και ο σφυγμός του 42ου παράλληλου συγκατεί σε πείσμα των καιρών τη γνώση μιας ατμόσφαιρας, όπως την επισήμανε η ταραγμένη φωνή του Έζρα. Η Αμερική συνιστά στο σύνολό της μιας σπουδαία εμπειρία. Μια χώρα σε σκηνικό συντέλειας του κόσμου, επισημαίνει ο Μπερνάρντ Λεβί στο διαχρονικό του Vertigo κυνηγώντας τη ζωντανή ποσότητα απ΄άκρη σ΄άκρη.
Όταν ο Κοβάλσκι εν τέλει χειραγωγείται ο δρόμος και η τελετή της μύησης εξελίσσονται στις λεπτομέρειές τους. Τα θαύματα εξακολουθούν και συμβαίνουν την ώρα που όλα ανατινάζονται στο τέλος μιας υπέροχης πορείας. Η φύση των πραγμάτων στην περίπτωση της Αμερικής παραμένει ιδιαίτερη, όπως και οι παλιές επιγραφές ντόρια στο μέσον της διαδρομής που σημαίνουν πια μονάχα υδράργυρο. Ο Κοβάλσκι μ΄ένα γρήγορο αυτοκίνητο διατρέχει την ήπειρο, λαμβάνοντας ραδιοφωνικά σήματα, οδηγώντας στ΄όριο όπως οι εκτός νόμου. Ο τρόφιμος που απέδρασε, κατά κόσμον Μπάρυ Νιούμαν φημίζεται για το μυστηριώδη χαρακτήρα του. Συνθλίβεται ολοκληρωτικά στο τέλος μιας τρομερής ανθοφορίας, διατηρώντας πάντα ακέραια την βραδύτητα, τ΄απροσδόκητο, τη δυνατότητα της ονειροπόλησης, συνέπειες και αποδείξεις ενός εγχώριου πολιτισμού.
Το φιλμ «Vanishing point» διαμορφώνεται οριστικά το 1971. Σκηνοθετημένο με σκοπό να αποτελέσει ένα οδοιπορικό στο εσωτερικό της χώρας θα γνωρίσει την εκτίμηση του κοινού. Ο κινηματογραφικός ήρωας Κοβάλσκι, ένας μεταφορέας αυτοκινήτων , ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Κέρουακ. On the road καθ΄όλη τη διάρκεια, το φιλμ αποτυπώνει αναπαραστατικά τα ερημικά, αμερικανικά τοπία. Εκείνα που περιλαμβάνονται ήμερα ανάμεσα στις πιο επιβλητικές πολιτείες. Ένα στοίχημα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παράδοση του οχήματος θα οδηγήσει τον οδηγό σε μια ιστορία εκτός νόμου. Το παραμύθι μαίνεται, όπως και τα επιβλητικά τοπία που παραμένουν μια σταθερή και ατάραχη σκηνογραφία. Στη μετα-φεστιβαλική Αμερική, τη διόλου λυγερή και όμορφη, ο ήρωας καταλήγει να διεκδικεί μια ιδιότυπη ελευθερία. Αυτήν που θα κερδίσει με τη φοβερή και μοιραία σύγκρουση στο τέλος της εξωφρενικής διαδρομής. Μια ολόκληρη χώρα θα τελειώσει εντυπωσιακά πάνω στα ακινητοποιημένα μηχανήματα της οδοποιίας. Η νέα γη θα γεννηθεί μέσα απ΄αυτές τις φωτιές, σύμβολα των εξαρθρωμένων, παλαιών αξιών που παραχώρησαν στην Αμερική μια ιδιότυπη, ηρωική ταυτότητα. Το σημείο εξαφάνισης, αυτό το τρομερό και ζωώδες τέλος της αμερικανικής ιστορίας που θα συμβεί έπειτα από δεκαετίες συνιστά την πιο ουσιώδη σήμανση του φιλμ. Η έξαλλη ατμόσφαιρα αποτελεί μια ένδειξη για το σκληρό μύθο του εκσυγχρονισμού που θα κερδίσει για πάντα, στα σημεία την αιωνιότητα μιας αποστολικής εντύπωσης, όπως την ενσάρκωσε η Αμερική, παραχωρώντας το υπέροχο δικαίωμα της ευκαιρίας.
Η μεταφυσική της καθημερινής, αμερικανικής ψυχής είναι που καίγεται στα προάστια της πόλης Σίσκο, ενώπιον του κοινού. Για πάντα.