Οι Λύρες σε Ρούμελη και Μοριά

λυρα-1-24γραμματα

24grammata.com/μουσική/ λαογραφία

Οι Λύρες σε Ρούμελη και Μοριά

γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.   Δρα κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού (οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω –Μουσικολόγου.

(Διαβάστε όλη την αρθρογραφία και τις επιστημονικές μελέτες του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο 24grammata.com κλικ εδώ)

 

ΕΠΙΔΑΥΡΟΛΙΜΗΡΙΤΙΚΗ ΛΥΡΑ ~ Ασκούνης Γιάννης [Συκιά Λακωνίας]
” Όσο και εάν σήμερα φαίνεται παράξενο, μέχρι το 1821 στην Πελοπόννησο ( Μοριά ) και τη Ρούμελη, έπαιζαν Λύρες ( βλ. γκραβούρα Λυράρη από το ναό του Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας, συν τυφλό Μοραϊτη λυράρη, καθώς και παλαιότερο σχετικό άρθρο εδώ

Μάλιστα τα δημοτικά τραγούδια «τα έκαμναν οι χωριάτες, οι στραβοί με …τες λύρες». Έτσι λέει στη «Διήγηση συμβάντων της ελληνικής φυλής» ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: εδώ

 

 

Λύρες και στ λιρα-2η Ρούμελη
Όπως επίσης μας πληροφορεί ο περιηγητής Εdward Daniel Clarke (1801), στη Λειβαδιά της Ρούμελης, έπαιζαν Λύρα με δοξάρι (σχετ. Κυριάκου Σιμόπουλου, Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα, τόμος Γ1, σελ. 82), ενώ δύο ακόμα γνωστοί περιηγητές του 1800, ο E.Dodwell και ο Ιταλός συνοδοιπόρος του Simone Pomardi , αναφέρουν ότι στη Δαύλεια του Παρνασσού, υπήρχε βιοτεχνία κατασκευής ΛΥΡΩΝ, (σχετ. Κυριάκου Σιμόπουλου, Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα, τόμος Γ1, σελ. 235 ) .
Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις μουσικολογικές μας γνώσεις αναφορικά με το ήθος και το ύφος της μουσικής του Μοριά και της Ρούμελης, καθώς και της χρήσης των μουσικών οργάνων.
Λύρες. λοιπόν. και στο Μοριά και στη Ρούμελη, όπως στην Κρήτη και τα νησιά, αλλά και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.