Στο ναό του ιερού δοντιού του Βούδα στην Κάντυ

βουδα 24γραμματα24grammata.com/ Θρησκεία

Στο ναό του ιερού δοντιού του Βούδα στην Κάντυ

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη
Διαβάστε τα έργα του Γ. Σχορετσανίτη  στο 24grammata.com κλικ εδώ 

Πορτραίτο του γιατρού Joseph-Ignace Guillotin, αγνώστου δημιουργού. Σήμερα ο πίνακας βρίσκεται στο Μουσείο Carnavalet των Παρισίων.

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο σε μορφή pdf

24grammata.com- free ebook (κατηγορία επιστημονικές μελέτες)

[κατέβασέτο]

Η είσοδος στον ιερό ναό του λειψάνου του δοντιού του Βούδα, κάπου στα 1910.
Το Βασιλικό Παλάτι της ιερής πόλεως της Κάντυ, είναι η τελευταία βασιλική κατοικία όχι μόνο σε τούτη την πόλη, αλλά και στη Σρι Λάνκα ολόκληρη. Ο τελευταίος βασιλιάς ο οποίος διέμεινε εκεί, ήταν ο Σρι Vikrama Rajasinha, μέχρις ότου ανατραπεί από τους Βρεττανούς το 1815 με τη βοήθεια των οπλαρχηγών της περιοχής. Ένα σεβαστό μέρος του μεγάλου ανακτορικού συγκροτήματος, περιλαμβάνει το Λείψανο του Δοντιού του Βούδα. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, αυτός που κατείχε το λείψανο του Δοντιού του Βούδα, θα είχε αυτομάτως αξίωση και στο θρόνο.

Το ανακτορικό συγκρότημα έχει αλλάξει κατά τον τελευταίο αιώνα και μόνο λίγα κτίρια απομένουν, ενώ ένα τμήμα του μετατράπηκε σε Εθνικό Μουσείο της Κάντυ το οποίο χειρίζεται το υπεύθυνο Τμήμα Αρχαιολογίας της χώρας. Ανάμεσα από το κεντρικό κτίριο του παλατιού και το Ναό του Λειψάνου του Δοντιού, βρίσκεται είναι η Magul Maduwa, η βασιλική αίθουσα ακροάσεων με ξύλινους στύλους που χτίστηκε το 1784 από τον βασιλιά Sri Vikrama Rajasinha, χώρος ανάλογων υπηρεσιακών συνεδριάσεων. Ήταν εδώ, που στις 5 Μαρτίου 1815 υπεγράφη η σύμβαση της Kandyan μεταξύ των Βρεττανών και των οπλαρχηγών (Radalas) που έβαλαν τέλος στο Βασίλειο της Κάντυ, το τελευταίο του νησιού.
Ο Νταλάντα Μαλιγκάβα (Dalada Maligawa) ή Ναός του Ιερού Λειψάνου του Δοντιού, είναι βουδιστικός ναός και φυσικά βρίσκεται, όπως ήδη είπαμε, μέσα στο συγκρότημα του βασιλικού παλατιού. Από τους αρχαίους χρόνους, το λείψανο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική πολιτική, επειδή παραδοσιακά πιστεύεται ότι όποιος κατέχει το λείψανο, κατέχει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η Κάντυ ήταν η τελευταία πρωτεύουσα των βασιλιάδων της Σρι Λάνκα και το γεγονός ότι είναι περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, οφείλεται εν μέρει και στο ναό ετούτο. Βουδιστές μοναχοί καθημερινά προσεύχονται εδώ και προβαίνουν σε τελετές λατρείας, τρεις φορές την ημέρα, ήτοι την αυγή, το μεσημέρι και το βράδυ. Την Τετάρτη γίνεται μια συμβολική κολύμβηση του ιερού λειψάνου με ένα φυτικό σκεύασμα από αρωματικά νερά και λουλούδια, που ονομάζεται Nanumura Mangallaya. Αυτό το αγίασμα πιστεύεται ότι ενέχει θεραπευτικές δυνάμεις και διανέμεται στους παρευρισκόμενους πιστούς. Ο ναός ετούτος όμως υπέστη πολλάκις ζημίες από βομβιστικές επιθέσεις, σε διάφορες χρονικές στιγμές, αλλά πάντοτε επισκευαζόταν… για τη συνέχεια [κατέβασέτο]