Ένας πολύτιμος στίχος

leivaditis24γραμματα24grammata.com/ αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη κλικ εδώ
γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

«Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον,
Είμαστε κιόλας νεκροί»
«ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΤΙΧΟΣ»,
Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΤΙΧΟΣ
Τ. ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Πολύτιμος είναι ο στίχος που γράφεται νωρίς το πρωί μες στην πρώτη φωτιά της μέρας. Είναι ο στίχος που τρέχει σαν νερό απ΄τα βάθη του στόματός σου, αγαπώντας πάντα ένα παιδί ή ένα όνειρο. Πολύτιμος είναι ο στίχος που δεν τελειώνει ποτέ και απομένει πάντα ένδειξη τελευταία όσων θα μπορούσαμε να είχαμε κάποτε κατορθώσει. Είναι ο χαρταετός που ταξιδεύει διαρκώς, εδώ και τόσα χρόνια σ΄όλες τις αγαπημένες ηπείρους, είναι τα χέρια σου που δεν λιώνουν και είναι ακόμη τα ποιήματα που τόσο προσπαθήσαμε. Πολύτιμος είναι ο στίχος που εκτείνεται σ΄ένα επίπεδο έξω και πέρα από τις χιλιάδες μονομέρειες που μας βάλουν. Πολύτιμος είναι ένας στίχος που υφίσταται αξεπέραστος, μ΄όλη του τη σημασία μες σ΄ένα καλοκαίρι, σ΄ένα άγαλμα, σε μια θάλασσα. Πολύτιμος υπήρξε πάντα ο στίχος που ακροβατούσε στην ελκυστική και νοσταλγική αιδημοσύνη μιας εφηβείας που χάθηκε και πάει. Είναι ένας στίχος ήπειρος, χυμένος μες στα νερά, κοινή για τον καθένα πατρίδα.
Εκείνος ο στίχος που μας υποσχέθηκε ολόκληρο τον κόσμο, ο στίχος που γράφτηκε στους τοίχους ενός δημόσιου μεγάρου, το σύνθημα που μας δονούσε και μας συγκινούσε ολόκληρους υπήρξε πάντα πολύτιμο. Ένας στίχος μπορεί ν΄αφήσει πάντοτε στην αγκαλιά μας το θερμότατο φιλί, το ψωμί και το κλειδί και για αυτό αφού τον προφέρουμε πετούμε γύρω στο δωμάτιο σαν τα χίλια μάτια της άνοιξης. Πολύτιμος είναι ο στίχος εκείνος που τραγουδιέται από θεούς. Μες σε σταθμούς, ιδρύματα, τράπεζες, υπαίθρια καταστήματα συναλλαγών. Ένας στίχος είναι πάντα πολύτιμος όταν σημαίνει πράγματα ιερά, όπως λείψανα θερινών εορτών, σβησμένες φωτιές την επομένη του αγίου, αναμάρτητα παιδιά, την Αμοργό που δεν ήταν ποτέ μονάχα ένα νησί. Πολύτιμος είναι εκείνος ο στίχος που δεν χρειάζεται τα μάτια μας για ν΄ακουστεί.
Πολύτιμος είναι ο στίχος του Τάσου Λειβαδίτη. Γιατί σημαίνει την αγάπη και την καθιστά θεώρημα του κόσμου αυτού, παλεύοντας διαρκώς με το θάνατο. Πολύτιμος, γιατί χωρά σ΄ενα μικρό βιβλίο, σ΄ένα μεγάλο όνειρο, μες σε μια ραγισμένη καρδιά.