(ΣΕΛ. 65/ Μικρό Βιβλίο για μεγάλα όνειρα/ Λειβαδίτης)

λειβαδιτης24grammata.com/ αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη κλικ εδώ 
(ΣΕΛ. 65/ Μικρό Βιβλίο για μεγάλα όνειρα/ Λειβαδίτης)

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Τ΄όνειρο του κόσμου για τον Λειβαδίτη κάποτε θα πραγματωθεί. Και είναι πρώτοι οι ποιητές που θα σωριαστούν στο χώμα με τις δάφνες τους νικημένες, παλιοί ανθοί απ΄τις πόλεις που οραματιστήκαμε. Ο Τάσος Λειβαδίτης πιστεύει στην ανθρώπινη παραφορά, σ΄αυτήν που καθίσταται αληθινή μονάχα, όταν είναι γνήσια και αυθεντική. Περισσότερο ακόμη και απ΄τα τραγούδια των ποιητών και τις σταθερές πορείες των ανθρώπων που παραδίνονται κάποτε στην τρομερή μοίρα. Μια παραφορά που σε τίποτε δεν έχει να κάνει με την εγκατάλειψη της λογικής μα σχετίζεται μ΄εκείνο που ξεπερνά το φαινόμενο και απλώνεται τελικά στη σφαίρα των ιδεών. Έτσι ικανός, σκοπεύοντας σ΄ότι ακόμη δεν συνέβη ο Τάσος Λειβαδίτης σηματοδοτεί το νόημα και τη θυσία της ίδιας της ποίησης.
Λοιπόν απόψε αποκτά νόημα ο προφήτης Έζρα Πάουντ όταν μιλά για το τέλος του λόγου ήδη απ΄τη δεύτερη χιλιετία του κόσμου, είπαμε και πραγματοποιήσαμε μια ακόμη πρόποση στ΄όνομα ενός θρυλικού ποιητή . Γιατί η ποίηση μονάχα στρέφοντας το βλέμμα της στους καθρέφτες, αυτοαναφλεγόμενη μπορεί να σημαίνει έναν κόσμο χειροπιαστό. Μιλούσαν για τον καιρό που η ποίηση δεν θα χρησιμεύει σε τίποτε, γιατί τότε θα΄χει σημάνει η ανείπωτη στιγμή. Αυτήν την τόλμη που συνειδητοποιεί κανείς με οικονομία, αυτό το διάγραμμα της ιδέας, η φιλοδοξία υπερβαίνει όποια συζήτηση περί προοπτικής. Η οξεία οπτική του Λειβαδίτη, να κορυφώνεται ως το τέλος της συνιστά έναν στόχο εξόχως συναρπαστικό. Ευτυχισμένοι για την ερμηνεία και το γράμμα του μύθου μπορούμε να κάνουμε πράξη όσα τραγουδήσαμε.
Συχνά η ποίηση γεννά ιδέες, ακόμη σπανιότερα υποβάλλει με τα συναισθήματά της. Μα κρατά κάτι στιγμές πραγματικής ελευθερίας, πέρα από τις υποσχέσεις για τον κόσμο ή το βάρος ενός ανεξάντλητου ουρανού. Απ΄το ειδικό στο θαυμαστό, σε σταθερή πορεία λατινικών χωρών ο Τάσος Λειβαδίτης γράφει διαρκώς τα ίδια ποιήματα και μας συγκλονίζει.