“Με ζώα και… ανθρώπους”, Β. Γρηγοριάδης

 

γρηγοριαδης 24γραμματαΜε ζώα και… ανθρώπους

Μνήμες ενός Κτηνιάτρου

 Βασίλης Γρηγοριάδης

 

24grammata.com- free ebbok

[κατέβασέτο]

ISBN: 978-960-93-6016-6

Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com

Σειρά: εν καινώ, Αριθμός σειράς: 84

Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, 2014

Μέγεθος Αρχείου: 1,6 Mb

Σελίδες: 224

 Μορφή αρχείου: pdf

Γραμματοσειρά: Garamont

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση δίχως την έγγραφη άδεια του δημιουργού ή του εκδότη

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η τριαντάχρονη ενασχόλησή μου με την ιατρική περίθαλψη των ζώων αλλά και με θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, μέσω του αστυκτηνιατρικού ελέγχου, μ’ έ-φερε, όπως ήταν φυσικό, σε επαφή, όχι μόνο με τα ζώα αλλά και με τους ανθρώπους που είχαν άμεση σχέση  με  τα αντικείμενα της εργασίας μου. Η διπλή αυτή επικοινωνία με ζώα και ανθρώπους αποτέλεσε  το υπόβαθρο πάνω στο οποίο εκτυλίχθηκαν τα χαριτωμένα  περιστατικά που καταγράφηκαν έντονα στη μνήμη μου και στα οποία αναφέρεται το βιβλίο αυτό, με τον τίτλο:           «Με ζώα και… ανθρώπους»
Παρά το χρόνο που κύλησε από τότε, αναπολώ πάντα με νοσταλγία τα συμβάντα εκείνα, γιατί χρωμάτισαν με ανεξίτηλες πινελιές ένα μεγάλο αλλά και ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής μου που είχε να κάνει με τα συμπαθή ζώα αλλά και με τους γλυκύτατους ανθρώπους του μόχθου ή και εκείνους που, στερημένοι από μια ειλικρινή και ανυστερόβουλη ανθρώπινη σχέση, έβρισκαν ιδιαίτερη συναισθηματική διέξοδο  στα ζώα συντροφιάς.
Η όλη παρουσίαση δεν αποτελεί αυτοβιογραφία με τη τυπική της μορφή, αφού της λείπουν τα στοιχεία μιας γενικότερης θεώρησης της επαγγελματικής διαδρομής μου  αλλά και του στενού χρονικού προσδιορισμού των γεγονότων. Είναι, απλά, μια επιλεκτική παράθεση  των ιατρικών εκείνων περιστατικών που έχουν χρωματιστεί με ζωηρότερες πινελιές, ώστε να παραμείνουν ανεξίτηλα στη ροή του χρόνου, καθώς και κάποιων άλλων περιστατικών της ευρύτερης αρμοδιότητάς μου, που αναφέρονται στον τομέα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Σ’ όλα τα παραπάνω, τέλος, έκρινα σκόπιμο να προτάξω τα κεφάλαια εκείνα τα σχετικά με την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο, την ορκωμοσία και το διορισμό μου στο δημόσιο, σταθμοί της ζωής μου που αποτέλεσαν το προοίμιο για όλα όσα ακολούθησαν.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ευελπιστώ ότι θα  βρουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα όσοι τουλάχιστον έχουν άμεση σχέση, επαγγελματική ή και περιστασιακή, με τα πλάσματα αυτά της φύσης που, χωρίς να απαιτούν τίποτα το ιδιαίτερο, προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στον άνθρωπο. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέροντα θα είναι αυτά που θα αποκομίσει και ο αναγνώστης εκείνος, ο άσχετος με τον κόσμο των ζώων, αφού θα του δοθεί η ευκαιρία να έχει μια αμεσότερη γνώση  του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν κάποιοι τομείς της κοινωνικής και δημόσιας ζωής της χώρας μας, μέσα από μια ανάλαφρη παρουσίαση.
Θεωρώ ότι η  παραπομπή του αναγνώστη  στο χρόνο και τον τόπο, όπου εκτυλίχτηκαν τα περιστατικά, θα τον βοηθούσε για μια εντονότερη  αίσθηση και συσχέτιση των γεγονότων, γι αυτό και παραθέτω  μικρό πίνακα των περιφερειών, όπου υπηρέτησα, καθώς και τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα της θητείας μου σ’ αυτές:

Ερμούπολη Σύρου:        από Σεπτ. 1960  έως  Απρ.  1964
Κυπαρισσία Τριφυλίας:   ΄΄   Μάιο 1964    ΄΄     Οκτ.  1968
Γιαννιτσά Πέλλας:           ΄΄  Νοεμ.  1968   ΄΄     Οκτ.  1971
Έδεσσα:                               ΄΄   Νοέμ. 1971   ΄΄     Μάιο 1978
Θεσσαλονίκη:                    ΄΄    Ιούν.  1978   ΄΄     Μάιο 1989

24grammata.com- free ebbok

[κατέβασέτο]