Ιππόλυτος, Ευριπίδη

 

24γραμματα Ιππόλυτος, ΕυριπίδηΕυριπίδης,481-406 π.Χ.

Ευριπίδου Ιππόλυτος

Μεταφρασθείς εις την καθομιλουμένην υπό Ν. Αργυριάδου.

Εν Κωνσταντινουπόλει: Εκ του Τυπογραφείου Α. Κορομηλά, 1865.

 (Size: 1392574 bytes, 36 pages)  http://anemi.lib.uoc.gr

24grammata.com / free ebook
[download]

 

Τραγική Ποίηση / Tragedy:
α. όλα β. έργα γ. μελέτες / άρθρα δ. ξενόγλωσσα
a. all b. original text c. studies δ. in english

 Ιππόλυτος
428 π.Χ.(1466 στίχοι) Χορός:Γυναίκες από την Τροιζήνα
Πρόσωπα: Αφροδίτη, Ιππόλυτος, χορός κυνηγών θεράπων, Τροφός,
Φαίδρα, θησεύς, Άγγελος, Άρτεμη.

Ο Ιππόλυτος είναι γιος του Θησέα από το γάμο του με μια αμαζόνα, την Ιπολλύτη. Είναι πολύ όμορφος και συνετός. Μεγαλώνει στην αυλή του Πιτθέα, στην Τροιζήνα. Εκεί καταφεύγει και ο Θησέας με τη γυναίκα του, Φαίδρα (κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης) ύστερα από το φόνο του Πάλλαντα (ενός συγγενή του. Η Φαίδρα, σαν είδε τον Ιππόλυτο, σφοδρά τον ερωτεύθηκε, όχι γιατί ήταν ακόλαστη, αλλά ύστερα από ώθηση της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη στην προλογική ρήση μας εισάγει στο χώρο και στο χρόνο. Ο  Ιππόλυτος με έναν όμιλο κυνηγών προσφέρει στεφάνι στην Άρτεμη. Διαπράττει όμως ύβρη καθώς αποπαίρνει ένα γέρο υπηρέτη και την αξιοτίμητη Αφροδίτη.  Η Φαίδρα είναι ετοιμοθάνατη  από μαρασμό και της αποσπά το μυστικό της η παραμάνα της, που μεσολαβεί μεταφέροντας στον Ιππόλυτο τα αισθήματα της Φαίδρας. Ο Ιππόλυτος νοιώθει μόνο αποστροφή και  αναστάτωση γι’ αυτά που ακούει.

Η Φαίδρα, που κρυφάκουγε , νιώθει αφάνταστη πίκρα  που αποκρούστηκε και μπρος στον εξευτελισμό μπροστά στον αυτοκυριαρχημένο και  περήφανο για την αρετή του νέο, αποφασίζει να βάλει τέρμα στη ζωή της. Πριν το επιχειρήσει, αφήνει ένα γράμμα για το Θησέα, όπου κατηγορεί τον Ιππόλυτο ότι πρόσβαλλε την τιμή της. Όταν επιστρέφει ο Θησέας από το κυνήγι, δεν μπορεί απ’ την κατάπληξη να αρθρώσει λέξη στις διαμαρτυρίες του γιου του, που είναι δεσμευμένος με όρκο “ν’ αποσιωπήσει τα κίνητρα της Φαίδρας”.

Με μια απ’ τις τρεις ευχές ο Θησέας ζητά απ’ τον πατέρα του(Ποσειδώνα)  την καταστροφή του γιου του και τον διώχνει. Με αγγελική ρήση μαθαίνουμε για τον πελώριο   ταύρο που στέλνει ο Ποσειδώνας. Τα άλογα του Ιππόλυτου αφηνιάζουν και τραυματίζεται θανάσιμα. Ξεψυχώντας μεταφέρεται στη σκηνή, όπου η Άρτεμη με στίχους αξέχαστης τρυφερότητας, αποχαιρετά τον κυνηγό της και αποκαλύπτει την αλήθεια στον Θησέα που θεσπίζει τη λατρεία του.http://users.sch.gr//statpapako/ippolitos.htm