eshop: Η Αλίκη στη Χώρα της…μυστηριακής εικόνας και των μαθηματικών νοημάτων

01-02_ALICE COVER.indd

Τιμή: 10,50 ευρώ  (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.)

 Παραγγελία στο eshop (dyslexiashop.gr) εδώ

Δωρεάν τα ταχυδρομικά έξοδα σε όλη την επικράτεια, ανεξάρτητα από το ποσό παραγγελίας

Τρόποι πληρωμής:

  • Αντικαταβολή (με χρέωση) ,
  • Όλες οι πιστωτικές κάρτες (δίχως επιπλέον χρέωση),
  • Paypal (δίχως επιπλέον χρέωση),
  • Tραπεζικό έμβασμα e banking (δίχως επιπλέον χρέωση)

24grammata/ παιδική λογοτεχνία (ειδικό ένθετο)

 Η Αλίκη στη Χώρα της…μυστηριακής εικόνας και των μαθηματικών νοημάτων

 

γράφει ο Σπυρόπουλος Τρύφωνας, Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, Μετ/κός φοιτητής Ειδικής Αγωγής, Παν. Λευκωσίας

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων αποτελεί ένα σταθερό αναγνωστικό σημείο αναφοράς, για μικρούς και μεγάλους, αλλά ο γρίφος κάθε φορά είναι το διακείμενο που αναπτύσσεται με τα ψυχικά μας νοήματα.

Στις συγκεκριμένες εκδόσεις ο γρίφος ενισχύεται, ή και επαναδιατυπώνεται, από τον εικονογράφο Παπατσαρούχα. Ο γρίφος αποκτά μια περίκλειση νοημάτων ανοίγοντας γέφυρες όπου ο αναγνώστης χρειάζεται “βαθύ μάτι” και φαντασία για να τις διαβεί.

Η προσπάθεια του Παπατσαρούχα έχει την στοχαστική της ευαισθησία και δεν είναι απλώς φιλότεχνη με στόχο την εικαστική πλαισίωση της αφηγηματικής πλοκής. Αντίρροπα, αναπλάθει τα δεδομένα αναγνωστικά μας βιώματα και για αυτό η κατάταξη της τέχνης που μας παρουσιάζει, υπερρεαλιστική ή μη, είναι μια τυποποίηση, η οποία δεν μπορεί να αναδείξει την αφηγηματική φαντασία του εικονογράφου που κάνει το έργο, βαθυστόχαστα, πιο μυστηριακό. Η μυστηριακή, κεντρομόλος, δύναμη στον πυρήνα της εικονογράφησής του δεν επιζητά μια δεδομένη αναγνωστική συμπεριφορά και απελευθερώνει ετερόκεντρα αναγνωστικά βιώματα για την πιθανή τους σύντηξη, και εκ νέου σχάση, σε μία αλληλεπιδραστική σχέση νοημάτων.

Το συγκεκριμένο παιδικό λογοτέχνημα, των εκδόσεων Polaris, αποτελεί, επίσης, ένα πεδίο ετερόκλιτων διεκδικήσεων που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ενηλίκων και να το μετατρέψει σε έναν ειδικό προβληματισμό. Συγκεκριμένα, η πολυδιάστατη “εικονική” αφήγηση πραγματώνει την αυτονομία της, αφού συμβάλλει ισότιμα σε ένα πολύτεχνο λόγο, και παράλληλα προσφέρει εικόνες-μαθηματικά νοήματα, σταθερά με μυστηριακό τρόπο, που αποτελούν “επιχειρήματα”, σαν ένα παιχνίδι ρητορικής και φαντασίας, για τη Μαθηματική Λογοτεχνία ως αυτόνομο είδος1.
Μια Πάμμουσος Παιδαγωγία2, όπου και τα μαθηματικά είναι ένα παιχνίδι τέχνης, μας επιτρέπει η μυστηριακή εικόνα ενός ποδιού (σελ. 154 ) να γίνει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, μια πραγματική κλίμακα μέτρησης για την υλοποίηση μαθηματικών στόχων, σε ένα ψυχο(δυναμικό)παιδαγωγικό περιβάλλον.

 Για ενίσχυση του προβληματισμού:
Σπυρόπουλος, Κ. Τ. & Σφήκας, Δ. Ι. (2013). Η Μαθηματική Λογοτεχνία ως αυτόνομο είδος της Παιδικής Λογοτεχνίας και ως εργαλείο Εγγραμματισμού στις εκπαιδευτικές πρακτικές. Στα Πρακτικά 30ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας “Τα Μαθηματικά στην Εκπαίδευση, στην Τεχνολογία και στην Κοινωνία” (σελ. 858-870), Καρδίτσα.

Συζητήσεις της ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, http://thalesandfriends.org/el 

Κολέζα, Ε. (2009). Θεωρία και πράξη στη διδασκαλία των Μαθηματικών (σελ. 501-518). Αθήνα: Τόπος.

 2. Ο όρος είναι δανεισμένος από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Θεόδωρο Γραμματά, http://theodoregrammatas.com

 

Ταυτότητα βιβλίου
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας.
Μετάφραση: Ελένη Κεκροπούλου
Polaris εκδόσεις
26×22 εκ
168 σελ.
ISBN: 978-960-6829-37-6