Χελιδονίσματα της 1ης Μαρτίου

ΣΑΒΒΌΠΟΥΛΟς 24ΓΡΑΜΜΑΤΑ24grammata.com/ λαογραφία

Αποκλειστικά στo 24grammata.com

γράφει ο  Πάνος Σαββόπουλος

Δείτε, επίσης,  τις συνεντεύξεις καθώς και την αρθρογραφία του Πάνου Σαββόπουλου στο 24grammata.com κλικ εδώ

(Υπολειπόμενα εκ 1ης Μαρτίου)
Ο “Μάρτης” (του χεριού), είχε τις ρίζες του και στα Ελευσίνια Μυστήρια, αφού οι μύστες έδεναν μία κλωστή στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι, η οποία ονομαζόταν “Κρόκη”.

Εκτός από τον “Μάρτη”, όμως, άλλη αρχαία συνήθεια ήταν τα τραγούδια, τα “Χελιδονίσματα”. Γύριζαν τα παιδάκια με ξύλινα χελιδόνια στο χέρι και τραγουδούσαν:

«Ήλθ’ ήλθε χελιδών, καλάς ώρας άγουσα, καλούς ενιαυτούς. Επί γαστέρι λευκά, απί νώτα μέλαινα»

(Ελπίζω να μη χρειάζεται …μετάφραση).
Το ακόλουθο τραγούδι “Χελιδονίσματα της 1ης Μαρτίου”, ηχογραφήθηκε από τον Σίμωνα Καρά, στη Χάλκη της Ρόδου, το 1972. Τραγουδάνε παιδάκια του εκεί δημοτικού σχολείου.
Όταν έμενα στη Σουηδία και εργαζόμουν σε σχολεία. Σε ένα απ’ αυτά, το Västerholmsskolan, νότια της Στοκχόλμης, είχα συστήσει μια ελληνοσουηδική χορωδία από μαθητές, οι οποίοι τραγουδούσαν ελληνικά τραγούδια. Στα ελληνικά τα ελληνόπουλα και στα σουηδικά τα σουηδάκια. Ένα από τα τραγούδια, που είχε μεγάλο σουξέ και που το παρουσίασε το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, ήταν το “Περιστεράκι” (ή “Χελιδονάκι”, όπως επίσης λέγεται και τραγουδιέται). Θα το ακούσετε, και στις  δύο γλώσσες, από μία ηχογράφηση που έγινε στην αίθουσα μουσικής του σχολείου, για το ραδιόφωνο. (Εγώ στο πιάνο)και ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 1ης ΜΑΡΤΙΟΥ-ΧΑΛΚΗ (ΡΟΔΟΥ) 1972 – ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 24 γραμματα. mp3 και  24γραμματαΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΙ-SVERIGE – 1981.mp3
Προσθέτω και βίντεο, από Ελλάδα, με το ίδιο τραγούδι για να δείτε και τα (…αρχαία) ξύλινα-χάρτινα χελιδονάκια.
Και πάλι χρόνια πολλά.
 για τα βίντεο εδώ , εδώ και εδώ

(Μια παρηγοριά είναι κι αυτά τα έθιμα με τα παιδάκια, που περισσότερο εξαρτώνται από τη δασκάλα-δάσκαλο… κι όχι απ’ το …ακατονόμαστο ‘πουργείο)