παιδική λογοτεχνία: “Ο ευτυχισμένος κύριος Riley”

εικονοβιβλιο 24γραμματα    24grammata/ παιδική λογοτεχνία (ειδικό ένθετο)

Το 24grammata.com παρουσιάζει από σήμερα (12/02/2014) ένα ειδικό ένθετο στην παιδική λογοτεχνία. Ο εκπαιδευτικός Σπυρόπουλος Τρύφωνας θα μας προτείνει με το δικό του τρόπο την παιδική λογοτεχνία. Οι προτάσεις απευθύνονται σε ενήλικες και θα εμπλουτίζονται τακτικά.

Σε αυτή την προσπάθεια περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις

 

Το εικονοβιβλίο – Ο ευτυχισμένος κύριος Riley
γράφει ο Τρύφων Σπυρόπουλος
Η Λίνα Ιορδανάκη είναι ένα αναδυόμενο “άστρο” στη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας με ειδικό ενδιαφέρον στην περίπτωση του εικονοβιβλίου. Η “ορθότητα” της άποψής της δεν υποστηρίζεται μόνο από την απλή αγάπη προς το συγκεκριμένο τύπο του βιβλίου, αλλά και από την εστιασμένη έρευνα που πραγματοποιεί στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο διάλογος μαζί της μπορεί να φωτίσει ειδικά θέματα ιδεολογίας, περιεχομένου και αισθητικής του εικονοβιβλίου αλλά και ευρύτερα θέματα της θεωρίας της Παιδικής Λογοτεχνίας.

Ίσως ο χώρος του εικονοβιβλίου χρειάζεται να αποκτήσει ένα επιστημονικό ορόσημο…που θα αναδείξει σε αυτό τη λογοτεχνική δύναμη της εικόνας και θα το κατοχυρώσει ως ισότιμη αναγνωστική επιλογή στο  ελληνικό  κοινό.

Διαβάστε και τις προηγούμενες παρουσιάσεις του ένθετου 24grammata/ παιδική λογοτεχνία κλικ εδώ 

Ο ευτυχισμένος κύριος Riley

γράφει η Λίνα Ιορδανάκη,
Yποψήφια διδάκτωρ, Faculty of Education – University of Cambridge

Υπάρχει άραγε μυστική συνταγή για την ευτυχία; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα είναι ευτυχισμένοι αν είναι πολύ όμορφοι, ψηλοί και αδύνατοι. Ή αν είναι πολύ έξυπνοι. Και πλούσιοι φυσικά. Αρκούν όμως αυτά; Κι αν τα αποκτήσουν δεν θα ζητήσουν περισσότερα;

Του Riley δεν του καίγεται καρφί για την εμφάνιση και το πορτοφόλι του. Του φτάνουν μερικά φρούτα και ένα ξυλάκι για να ξύνει την πλάτη του. Κοιτάζει τον καθρέφτη και είναι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπει.  δεν σκέφτεται αυξομειώσεις ύψους ή βάρους και άλλες προκρούστειες αλλαγές. Και δεν αναλώνεται στην αέναη αναζήτηση της τέλειας συντρόφου. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με τον Riley… Κι όμως, υπάρχει εξήγηση: o ήρωάς μας απλά δεν είναι άνθρωπος.

Στο βραβευμένο εικονοβιβεικο 24γραμματαλίο “The Short and Incredibly Happy Life of Riley” αντιπαραβάλλεται η πολύπλοκη ανθρώπινη καθημερινότητα και η απλή, αλλά συνάμα ευτυχισμένη, ζωή ενός ποντικού. Το χιουμοριστικό και εύστοχο κείμενο του Thompson σε συνδυασμό με την ευφάνταστη και γεμάτη χρώματα εικονογράφηση της Lissiat συνθέτουν ένα βιβλίο που απευθύνεται και σε παιδιά και σε μεγάλους. Οι μικροί αναγνώστες εύκολα θα ταυτιστούν με τον Riley, γιατί ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί στον άπληστο κόσμο των ενηλίκων. Οι σκέψεις του ήρωα, που αν και φαίνονται αφελείς, κρύβουν μεγάλες αλήθειες, κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν διατυπωθεί από παιδιά.

Από την άλλη, οι ενήλικες που θα διαβάσουν αυτό το εικονοβιβλίο-ύμνο στην αυτάρκεια θα αναπολήσουν τη χαμένη παιδική τους αθωότητα. Θα θυμηθούν τις εποχές που μια σοκολάτα ή ένα κομμάτι πλαστελίνη αρκούσε για να είναι ευτυχισμένοι. Και ίσως να συνειδητοποιήσουν τελικά ότι η ευτυχία δεν είναι μια τόσο δύσκολη υπόθεση.

”Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να συγκρίνεις τη ζωή σου με αυτή των ζώων. Θα καταλήξεις να έχεις κατάθλιψη. Γιατί η διαπίστωση ότι τα ποντίκια έχουν καλύτερη ζωή από σένα είναι πάρα πολύ θλιβερή. Και η απάντηση είναι στ’ αλήθεια πολύ απλή: μπορείς να είσαι ευτυχισμένος με πολύ λιγότερα. Άσε ελεύθερο τον Riley που κρύβεις μέσα σου.” (απόσπασμα από το βιβλίο σε ελεύθερη μετάφραση).

Επικοινωνία: [email protected]