Το τροχαίο ατύχημα του Εμμανουήλ Ροΐδη.

 

κρανιο 24γραμματαjpg24grammata.com/ αφιέρωμα Εμμανουήλ Ροΐδης /  Rhoides / Roidis

 

Διαβάστε το αφιέρωμα του 24grammata στον Ε. Ροΐδη (έργα, μελέτες)     εδώ

 

Έργα του Ροΐδη (ολοκληρωμένα μυθιστορήματα και διηγήματα, (κλικ στα υπογραμμισμένα)

 

1. Η Πάπισσα Ιωάννα (πλήρες κείμενο)  2. ιταλική μετάφραση LA PAPESSA GIOVANNA   3.  Kυνομυομαχία   4. Οι βρυκόλακες του Μεσαιώνος  5.Έλληνες και Ιταλοί  6.  Ο σύλλογος των κοντών φουστανιών  7. Έλληνες και Ιταλοί   8. Ψυχολογία Συριανού συζύγου   9. Iστορία ενός σκύλου 10. Iστορία μιας γάτας   11. Iστορία ενός τουφεκισμού  12.  Ιστορία της Αγγλίας, Μακώλεϋ / The history of England, Macaulay Τ. μεταφρ.: Εμμαν. Ροΐδης

 

Μελέτες για τον Ροΐδη

 

1.Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904): βιογραφία, εργογραφία, βιβλιογραφία 2. Tο «Ελληνικόν Λύκειον Ερμουπόλεως» και η προτεσταντική αγωγή του Εμμ. Ροΐδη, Αντώνης Λ. Σμυρναίος   3. Μια άγνωστη μετάφραση του Ε. Ροιδη: “ο μαυρος γάτος” του Ε.Α. Πόε, Χριστίνα Ντουνιά 4. Το τροχαίο ατύχημα του Εμμανουήλ Ροΐδη.

 

 

Το τροχαίο ατύχημα του Εμμανουήλ Ροΐδη. Παρουσίαση περίπτωσης κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος στην Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα
Αναστάσιος Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ Ελευθερία-Φωτεινή ΠΟΥΛΑΚΟΥ-ΡΕΜΠΕΛΑΚΟΥ,
Γεώργιος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, Ευαγγελία Χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

24grammata.com / ebooks (κατηγορία: επιστημονικές μελέτες)

[Κατέβασέ το]

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Εισαγωγή: Ο συγγραφέας του διάσημου μυθιστορήματος «Η Πάπισσα Ιωάννα» Εμμανουήλ Ροΐδης, υπήρξε θύμα τροχαίου ατυχήματος στην Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα, που είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση κατάγματος της άνω γνάθου.
Υλικό και μέθοδος: Η κριτική μελέτη «Το τραγικό σημειωματάριο του Ροΐδη» του Κ. Γ. Κασίνη, διερευνήθηκε εκτενώς για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος, οι συνέπειες του τραυματισμού του Εμμανουήλ Ροΐδη, καθώς και η αντιμετώπισή του.
Αποτελέσματα: Στις 27 Ιουλίου 1885 ο Εμμανουήλ Ροΐδης παρασύρθηκε από δύο άμαξες, με αποτέλεσμα περνώντας ο τροχός της μίας άμαξας επάνω από το κεφάλι του να προκαλέσει κάταγμα της άνω γνάθου.
Στην χειρουργική αντιμετώπιση και την εν γένει φροντίδα του ενεπλάκησαν γενικοί χειρουργοί της εποχής,ενώ συμμετείχε και οδοντίατρος.
Συμπεράσματα: Η περίπτωση του Εμμανουήλ Ροΐδη,εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την αντιμετώπιση των γναθοπροσωπικών κακώσεων στην Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα, προβάλλοντας το διαχρονικό πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και της οδικής ασφάλειας, ως βασικών αιτιολογικών παραγόντων των καταγμάτων του σπλαγχνικού κρανίου.